17 °C Budapest
Overworked tired female student worker holding glasses feel eye strain fatigue after computer work.

Fontos határidő közeleg: sok magyar diáknak tényleg ez az utolsó esélye

2022. július 22. 10:41

Csütörtökön kiderültek az egyetemi ponthatárok, és az, hogy kit melyik egyetemre, főiskolára vettek fel. Nem mindenkinek érkezett meg a jó hír, de mi a teendő akkor, ha esetleg sikertelen lett a felvételi?

Idén 99 192 diák jelentkezett az ősszel induló felsőoktatási képzésekre. A diákok csütörtök este a bevált gyakorlat szerint SMS-ben közvetlen értesítést kaptak arról, hogy az általuk megjelölt melyik képzésre kerültek be. Akinek nem sikerült a felvételi, annak még nincs minden veszve, idén is lesz pótfelvételi.

A tavalyi ponthatár hirdetés után nagyjából egy héttel már el is indult a pótfelvételire a jelentkezés, ami valószínűleg idén is így lesz. A következő napokban meghirdetik a szakokat, amelyekre augusztus elejéig lehet majd jelentkezni. A ponthatárhirdetés augusztus 20-a után várható, de a részletek természetesen majd csak a rendes felvételi eljárás után derülnek ki.

A pótfelvételin többnyire önköltséges képzéseket szoktak meghirdetni az egyetemek és főiskolák, de azért bőven akad kivétel, több felsőoktatási intézmény államilag támogatott szakokat is hirdet majd.

A pótfelvételire egyébként csak akkor jelentkezhettek, ha az idei felvételire egyáltalán nem jelentkeztetek vagy egyetlen szakra sem vettek fel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos szabály szokott lenni, hogy csak egyetlen képzésre lehet jelentkezni, illetve az is alapfeltétel, hogy a meghirdetett szakoknál a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak az általános felvételis ponthatárnál, ha a szakot korábban már az általános eljárásban is meghirdették. A 2022-es felvételi ponthatárokról itt írtunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?