18 °C Budapest
Corvinus University of Budapest, Hungary

Corvinus: a legnépszerűbb magyar nyelvű alapszakon 455 pontot kellett szerezni

2022. július 21. 20:35

A Budapesti Corvinus Egyetem a 2022/2023-as tanévre a központi felvételi eljárásban összesen 2059 hallgatót vett fel. Alapképzésen 1530, mesterképzésen 452, osztatlan képzésen pedig 77 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. Ezen kívül, nemzetközi felvételi útján alapszakon 268, mesterszakon 329 külföldi diákot vett fel a Corvinus, a jelentkezők 75 országból érkeztek. Az Egyetem stratégiai célja a nemzetközi oktatók és hallgatók arányának növelése. Az idei felvételi eljárással jelentőset lépett előre az Egyetem, ugyanis a felvett diákok több mint 20 százaléka külföldről érkezik.

Az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszakra 478 ponttal, a magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok alapszakra 477 ponttal, az angol nyelvűre 474 ponttal lehetett bekerülni. A Corvinus nemzetköziesítésének köszönhetően a 2022/23-as tanévtől az alapszakok több mint fele, a mesterszakok nyolcvan százaléka csak angolul vagy angolul is végezhető.

Az idén nappali alapszakra felvett hallgatók csaknem 70%-a, a nappali mesterképzésre felvett hallgatóknak pedig a 90%-a tanulhat térítésmentesen, az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány által biztosított Corvinus Ösztöndíjprogram keretében. A hallgatóktól azt várja a Corvinus, hogy egyetemi éveik alatt elsődlegesen a tanulmányaikra fókuszáljanak, amelyhez az egyetem minden támogatást megad. A legjobb hallgatóknak akár havi 70.000 Ft összegű tanulmányi ösztöndíjat is biztosít a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, amely több, mint kétszerese az állami ösztöndíjnak.

Tömegképzés helyett

A Corvinus stratégiai célja, hogy 2030-ra a közép-kelet-európai régió legjobb egyetemévé váljon a gazdaság- és társadalomtudományok területén. Ezt az elitképzéssel és a nemzetköziesítéssel kívánja elérni. A minőségi oktatás érdekében az Egyetem fokozatosan csökkenti az egy oktatóra jutó hallgatók arányát, így az idei évben 10%-kal kevesebb diákot vett fel, mint tavaly, magasabb átlagpontszámmal.

A legtöbb alapszakon tovább emelkedett a ponthatár a tavalyihoz képest, a legnépszerűbb és legnagyobb magyar nyelvű alapszakon, a gazdálkodási és menedzsmenten 455, ugyanezen szak angol nyelvű képzési formáján 466 volt a bekerülési ponthatár.

Tavalyhoz képest nagyot emelkedett a bejutási küszöb a pénzügy és számvitel alapszakra: a 2021-es 448 pont után idén már 460 pont kellett. Hasonlóképpen, a gazdaságinformatikus alapszakhoz szükséges pontszám is jókora mértékben emelkedett, a támogatott képzés tavalyi 429-es értéke idén 446-ra nőtt. Az országban egyedülálló alkalmazott közgazdaságtan magyar nyelvű alapszakra való bejutáshoz is több pont kellett, mint a tavalyi 445, idén 459 ponttal lehetett bekerülni ennek a szaknak a Corvinus Ösztöndíjas helyére, angol nyelvű támogatott képzési formájára pedig a tavalyi 442 helyett 458 pont kellett a felvételhez. A magyar nyelvű kommunikáció- és médiatudomány alapszakon szintén nagyon magas ponthatár született: a tavalyi 447-es pontszám után 2022-ben már 458 pontra volt szükség a bejutáshoz.

Stratégiai cél a nemzetköziesítés

Stratégiai cél a Corvinus nemzetköziesítése, amelynek fontos része, hogy az Egyetem egyre több szakját angol nyelven is vagy kizárólag angol nyelven hirdeti meg. Angol nyelvű képzés esetén tavaly óta már idegennyelvi hozzájárulást sem kell fizetniük a Corvinus Ösztöndíjas hallgatóknak. Az Egyetem a stratégiai céljával összhangban évről évre növeli az angol nyelven elérhető szakportfólió arányát, a 2022/23-as tanévben induló alapszakok több mint fele, a mesterszakok nyolcvan százaléka csak angolul vagy angolul is végezhető. 2022-ben 17 százalékkal nőtt az angol nyelvű képzésre felvett magyar hallgatók létszáma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Idén is kiugróan magas, 478 pont kellett a tavaly óta csak angol nyelven induló nemzetközi gazdálkodás alapszak ösztöndíjas helyére való bejutáshoz, így idén is ez a szak lett a bekerülési pontszám rekordere. Az Egyetem népszerű társadalomtudományi képzéseire sem volt könnyű bekerülni, az angol nyelvű nemzetközi tanulmányok alapszakra 474 pont, amíg az angol nyelvű kommunikáció- és médiatudomány alapszakra 442 pont kellett a támogatott képzési helyre való felvételhez.

Magyarországon egyedülálló szakkínálat

A Budapesti Corvinus Egyetem megújulásának részeként az elmúlt három évben nyugat-európai mintára elkezdte átalakítani képzési portfólióját. Az elkövetkező években a mostaninál kevesebb szakkal indított, generalista tudást adó alapszakos képzési portfólió, illetve specialista mesterszakos képzési portfólió létrehozása a cél.

Magyarországon elsőként, 2023 őszétől a Corvinuson indul a Filozófia, politika, gazdaság, azaz PPE (Philosophy, Politics, Economics) alapképzés. A szak angolszász képzési hagyományokat követő szemléletet honosít meg, amely Európa-szerte terjed: a gazdaság és társadalom és a politika egymással összefüggő kérdéseit filozófiai megalapozással és igényességgel tárja föl a jövő nemzedékének. A képzés mély és megbízható alapokat ad mindazoknak, akik a politika, a gazdaság, a tudomány irányába szeretnének továbblépni elemzőként, vezetőként, tudósként.

Bár manapság egyre nagyobb a kereslet az adatelemzésen alapuló szakértői munkára, üzleti adatok professzionális elemzéséhez szükséges egyetemi alapképzés eddig nem létezett Magyarországon. Ezt az űrt tölti be a Corvinus új alapszakja, a szintén 2023 őszétől induló Üzleti adattudomány (Data Science in Business). Ennek célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik ismerik az adatelemzéshez és modellezéshez szükséges módszertani, informatikai és üzleti hátteret, képesek ezeket ötvözni és a problémák megoldásában önállóan alkalmazni. A képzéssel olyan versenyképes tudást szerezhetnek a hallgatók, amivel a vállalati adatokból releváns információt és tudást nyerhetnek ki, és ezzel valódi értéket teremtenek a gazdasági élet szereplőinek. A képzés alapszakként szintén régiós unikum.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?