28 °C Budapest
Happy elementary student waving to someone while having an online class over computer at home. Copy space.

Meglepő eredmények a magyar diákok tesztjén: egyre kevesebben tanulják ezt a nyelvet

2022. június 20. 09:15

Az Oktatási Hivatal tavaly is készített felmérést a 12 és a 14 évesek nyelvtudásáról, ebből pedig az derült ki, hogy ma már csak nagyon kevesen választják a németet első idegen nyelvként – írja az Eduline.

A felmérés keretében a hatodikosonak A1-es, azaz kezdő szintű nyelvi tesztet kellett megcsinálniuk, míg a nyolcadikosoknak ennél kicsit nehezebb, a A2-es feladatlapot kellett kitölteni. Növekvő tendenciát mutatott az utóbbi években azoknak a diákoknak a száma, akik első idegen nyelvként az angolt választják – a felmérésben háromnegyedük vizsgázott ebből a nyelvből – viszont a Dunántúlon még mindig sokan tanulnak németül. Ennek oka a községi iskolák németoktatása, és az osztrák határ közelsége.

A legjobb eredményt a budapesti, valamint a dél-dunántúli és az észak-alföldi települések tanulói érték el, míg a leggyengébben a nyugat-dunántúli megyék szerepeltek. Országos szinten idén magasabb eredményt értek el a diákok a nyelvtudási felmérésben: mindkét évfolyamban volt maximális vagy ahhoz közeli pontszám angolból, míg a németesek 45–60% körül teljesítettek, de ez is jobb eredmény az előző évekhez képest. A felmérésben részt vevő iskolák 15%-a teljesített gyengén, 57%-os átlagosan, míg 28%-nál lett kiemelkedően jó a diákok nyelvi tesztje

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem