21 °C Budapest
Egyre súlyosabb lesz a szakemberhiány: már szinte senki sem akar óvodapedagógusnak menni

Egyre súlyosabb lesz a szakemberhiány: már szinte senki sem akar óvodapedagógusnak menni

2022. április 14. 10:15

Megállíthatatlanul csökken a jelentkezők száma az óvodapedagógus szakra. Idén 600 fővel kevesebben jelentkeztek, mint tavaly és fele annyian mint öt évvel ezelőtt, számolt be az eduline.hu.

Idén mindössze 2234-en jelentkeztek az óvodapedagógus alapszakra, 600 fővel kevesebben, mint egy évvel ezelőtt, derült ki a friss felvételi statisztikákból. Az elmúlt évek tendenciái alapján ez annyira nem meglepő, hiszen folyamatosan csökkent a felvételizők száma, viszont – bár a felvételi eredmények csak július végén derülnek ki – az elmúlt öt év alapján negatív rekordot dönthet a szakot elkezdők száma. Ebben pedig az alacsony kezdő fizetés mellett alighanem a felvételi szabályok 2020-as szigorítása is komoly szerepet játszik.

Ez pedig az eduline.hu információi szerint csak egy része a problémának: a tapasztalatok alapján az elsőévesek közül se mindenki jut el a diplomaszerzésig. Minden harmadik a szakot elkezdő ugyanis még a diplomaszerzés előtt lemorzsolódik. A helyzeten pedig az se segít, hogy a bérek annyira alacsonyak, hogy ritka, hogy valaki 5 évnél tovább a pályán maradna.

Az első 14 évben ugyanis gyakorlatilag nem kapnak az óvodapedagógusok béremelést (hacsak nem vállalják a portfólióírást és minősítést, és lépnek át a „pedagógus II” kategóriába): csak a 15. évben nő a fizetésük, egészen pontosan bruttó 6 ezer forinttal. Így a karrierjük első 14 évében az alapbérük bruttó 260 ezer forint, amihez még hozzájön az 52 ezer forintos ágazati szakmai pótlék, amivel összesen 312 ezer forintot keresnek. Ennek az összegnek a nettója pedig, ha nem számítjuk a családi és egyéb adókedvezményeket 207480 forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM