Egyre súlyosabb lesz a szakemberhiány: már szinte senki sem akar óvodapedagógusnak menni

Egyre súlyosabb lesz a szakemberhiány: már szinte senki sem akar óvodapedagógusnak menni

2022. április 14. 10:15

Megállíthatatlanul csökken a jelentkezők száma az óvodapedagógus szakra. Idén 600 fővel kevesebben jelentkeztek, mint tavaly és fele annyian mint öt évvel ezelőtt, számolt be az eduline.hu.

Idén mindössze 2234-en jelentkeztek az óvodapedagógus alapszakra, 600 fővel kevesebben, mint egy évvel ezelőtt, derült ki a friss felvételi statisztikákból. Az elmúlt évek tendenciái alapján ez annyira nem meglepő, hiszen folyamatosan csökkent a felvételizők száma, viszont – bár a felvételi eredmények csak július végén derülnek ki – az elmúlt öt év alapján negatív rekordot dönthet a szakot elkezdők száma. Ebben pedig az alacsony kezdő fizetés mellett alighanem a felvételi szabályok 2020-as szigorítása is komoly szerepet játszik.

Ez pedig az eduline.hu információi szerint csak egy része a problémának: a tapasztalatok alapján az elsőévesek közül se mindenki jut el a diplomaszerzésig. Minden harmadik a szakot elkezdő ugyanis még a diplomaszerzés előtt lemorzsolódik. A helyzeten pedig az se segít, hogy a bérek annyira alacsonyak, hogy ritka, hogy valaki 5 évnél tovább a pályán maradna.

Az első 14 évben ugyanis gyakorlatilag nem kapnak az óvodapedagógusok béremelést (hacsak nem vállalják a portfólióírást és minősítést, és lépnek át a „pedagógus II” kategóriába): csak a 15. évben nő a fizetésük, egészen pontosan bruttó 6 ezer forinttal. Így a karrierjük első 14 évében az alapbérük bruttó 260 ezer forint, amihez még hozzájön az 52 ezer forintos ágazati szakmai pótlék, amivel összesen 312 ezer forintot keresnek. Ennek az összegnek a nettója pedig, ha nem számítjuk a családi és egyéb adókedvezményeket 207480 forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?