University students in a lecture hall and seated at a socially safe distance.

A tanárok után a diákok is sztrájkba lépnek? Nem hátrálnak meg a pedagógusok: itt a menetrend

2022. február 24. 09:31

Nemcsak a tanárok, hanem az egyetemisták és középiskolások is szerveznek megmozdulásokat. Március 16-án - vagyis a következő pedagógussztrájk napján - Székesfehérváron lesz tüntetés, egy szegedi hallgatói csoport pedig arra kéri a felsőoktatásban tanulókat, aznap "állítsák le a felsőoktatást".

Célunk, hogy a pedagógusok munkakörnyezete élhetőbb legyen, hogy tisztességesebb fizetéshez juthassanak, és hogy egyetlen pedagógusnak se kelljen azt éreznie, hogy rajta kívül álló okok miatt nincs helye ezen a pályán.
- szúrta ki az Eduline a Diákok a Pedagógusokért nevű Facebook-közösség oldalán. A csoport székesfehérvári diákokból és hallgatókból áll, ők március 16-ára - vagyis 2022 második pedagógussztrájkjának napjára - szerveznek tüntetést. Székesfehérváron szerdán a két legnevesebb gimnázium, a Teleki Blanka és a Vasvári Pál több tanára is csatlakozott a sztrájkrendelet elleni tiltakozáshoz.

Hasonló akcióval készül a szegedi hallgatókból és oktatókból álló Veritas Virtus Libertas nevű csoport, amelyről a Szegedi Tudományegyetem modellváltása körüli viták idején lehetett többet hallani. Arra kérik a hallgatókat, hogy március 16-án „ürítsék ki” az egyetemet, „ha a közoktatásban az ott dolgozók nem élhetnek munkajogaikkal, állítsuk le egy napra a felsőoktatást”.

Fehér szalag, kockás ing

A diákok egyébként már jövő héttől szolidaritásukat fejezhetik ki - a 2016-os "tanárlázadás" óta szimbólummá vált kockás ing vagy egy fehér szalag viselésével. A Facebookon terjedő felhívás elindítói arra kérik azokat a diákokat és egyetemistákat, főiskolásokat, akik szeretnének kiállni a tiltakozó tanárok mellett, hogy  február 28-tól fehér szalaggal, és akinek lehetősége van rá, kockás ingben jelenjen meg a középiskolákban, egyetemeken, ezzel jelezve szolidaritását a  pedagógusok felé.

A két nagy pedagógus-szakszervezet a sztrájkrendelet február 11-i megjelenése után sem hagyta félbe a március 16-i sztrájk szervezését. Sőt nemrég arra kérték a támogató szülőket, hogy ha tehetik, március 16-tól ne küldjék iskolába, óvodába a gyerekeiket. Az érdekképviseletek a március 16-i sztrájk még elégséges szolgáltatásairól benyújtják a keresetet a bírósághoz, emellett a sztrájkrendelet miatt az Alkotmánybírósághoz fordultak, sőt - ha kell - akár nemzetközi bíróságig is viszik az ügyet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem