8 °C Budapest
Nem tűrnek tovább a diákok: petíció indult a 2021-es érettségi vizsgák eltörléséért

Nem tűrnek tovább a diákok: petíció indult a 2021-es érettségi vizsgák eltörléséért

2021. január 10. 08:55

Néhány napja indult csak el az idei érettségik eltörlését szorgalmazó petíció, és máris több mint 23 ezer aláírója van. Az aláírásgyűjtést indítő végzős diák azt a megoldást javasolta, hogy az érettségi vizsgák helyett a jegyeik átlaga alapján kaphassák meg az érettségijüket, illetve a szakmai viszgáikat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken azt közölte: nem lesz változás a középfokú felvételik menetében, az írásbeli vizsgák az eredeti időpontban, személyes jelenléttel történnek. Az írásbeli felvételiket az érettségi írásbeli vizsgákon alkalmazott és bevált biztonsági előírások és járványügyi szabályok szigorú betartása mellett tartják meg, a távolságtartásért az előző évekhez képest jóval több, 535 helyszínen. A középiskolába jelentkezők száma együttesen mintegy 75 ezer - áll az Emmi közleményében.

Orbán Viktor bejelentését követően, miszerint február 1-jéig maradnak a védelmi intézkedések, így a középiskolai digitális oktatás is, csak nőtt a diákok bizonytalansága, hiszen az érettségi rohamosan közeledik - derült ki az RTL Híradójából. A műsorban megszólaltatott középiskolai tanárok közül többen azt állították, hogy sok diák csalódott, még akkor is, ha megértik a döntést. Egy középiskolai osztályfőnök szerint a diákok számára két hónap volt az a határ, amíg bírták az online oktatást, mára legtöbbjük elvesztette a motivációját,
az érdeklődésüket nehezen vagy egyáltalán nem lehet fenntartani.

Az érettségi vizsgákra és a felsőfokú képzésekre továbbra is február 15-e a határidő.

A diákok az eddig közölz információk alapján semmilyen könnyítésre, engedményre nem számíthatnak.

Petíció indult a vizsgák eltörléséért

Petíciót indított egy érettségi előtt álló diák, melyben azt javasolja: "az érettségi vizsga megtartása helyett kapják meg a tanulók a vizsgáikat a jegyeik átlaga alapján". A járványhelyzet okozta nehézségek miatt ugyanis állítása szerint jelentős hátrányt szenvednek a 2021. májusában érettségizők.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

"Mint azt mindannyian tudjuk, a jelenlegi vírus miatt jelentősen megváltozott az életünk. Munkahelyek, családok, életek mennek tönkre. Mint minden ágazatra, az oktatásra is nagy súlyt tett ez a helyzet. Keményen tanultunk egész évben, a szeretett Tanáraink is rengeteget dolgoztak és fáradoztak azért, hogy idáig eljussunk. Az OKJ és érettségi vizsgák is májusban és júniusban lennének (írásbeli, majd szóbeli), de a jelenlegi helyzet megnehezíti a diákok és Tanárok munkáját is.

Elszoktunk az iskolai élettől, itthon igyekszünk tanulni, pótolni, megérteni. De nagyon nehéz, hogy nem tudunk szemtől-szemben kommunikálni a Tanárainkkal, a több hónapos kieséssel nagyobb hátrány ér minket. Rengeteg ember bukna el egy érettségitől, vagy egy nagyon fontos szakmai vizsgától a vírus miatt

- írja a Petíciók oldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?