21 °C Budapest
Ez a magyar oktatás igazi katasztrófája: nem a koronavírustól kell a legjobban tartani

Ez a magyar oktatás igazi katasztrófája: nem a koronavírustól kell a legjobban tartani

2020. október 5. 14:02

Magyarországon brutális mértékben öregedik el a tanári szakma. Míg 2014-ben alig több mint 2 ezer 60-65 éves tanár dolgozott hazánkban, addig 2018-ra a számuk már meghaladta a 10 ezret is. Ezzel az összesített EU-s lista 9. legidősebb állományával rendelkezünk, előzve az EU-átlagot. A Nemzetközi Tanárnap alkalmából készült kiadványból ezen felül kiolvasható az is, hogy hazánkban 10 tanárból 8 nő, amivel az 7. legnagyobb nemi különbségét felmutató országa lettünk, igaz a nők minden tagállamban többen képviselik a szakmát, mint a férfiak.

2018-ban az EU-ban 5,2 millió tanár végezte munkáját a közoktatásban, és egyetemeken - mutat rá a Nemzetközi Tanárnap alkalmából az Eurostat. Az 5,2 millió főállású tanár túlnyomó többsége, 72 százalékuk nő volt, nincs is olyan ország az unióban, ahol több férfi tanítna, mint nő. 

A legkevesebben arányait tekintve a férfiak e szakmában Lettországban, Litvániában, Bulgáriában, Észtországban és Szlovéniában vannak. Mindegyik országban kevesebb, mint 20 százalékos a részarányuk, ami azt jelenti, hogy ezekben az államokban 10 tanárból legalább 8 nő.

A listán ettől az óriási nembeli különbségtől Magyarország sincs messze, sőt, hazánkban a 7. legnagyobb a nemek közötti különbség a tanárok között az EU-ban. Nevezetesen az összes tanár

79 százaléka nő Magyarországon, tehát 10-ből csaknem 8 szakmabeli.

A magyarokhoz hasonló nagy különbséget mértek még Szlovákiában, Olaszországban, Csehországban, Lengyelországban és Romániában is. De persze vannak olyan országok is, ahol ennyire azért nincs felborulva a nemek aránya az iskolákban. Dániában például, akik ezen a téren a legkiegyensúlyozottabbak az EU-ban, a tanárok csupán alig több mint 60 százaléka nő, de a 70 százalékos részesedést nem érik el a nők Luxembourgban, Spanyolországban, Görögországban és Franciaországban sem. 

Elöregedik a szakma

Ha ez egész EU-t vizsgáljuk, kiderül, hogy a tanárok átlagosan majd 40 százaléka 50 év fölötti. Ennél azonban 11 országban rosszabb a helyzet, és ez sajnos Magyarországon is így van. Hazánkban akárcsak Ausztriában a tanárok majdnem 45 százaléka 50 év fölötti, azaz csaknem minden második tanár túl van ezen a koron. Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor a következőképpen fest a magyar tanárok korösszetétele 50 év fölött. 114 369 tanárból 

  • 19 774 volt 50-55 év között,
  • 19 089 volt 55-60 év között, 
  • 10 443 volt 60-65 év között,
  • valamint 547-en 65 év felett dolgoztak a szakmában. 

Mindez az is jelenti, hogy a legfrissebb összehasonlító, 2018-as adatok szerint a 114 369 tanárból 30 079 tanár 55 évesnél idősebb volt, ami az összes szakmabeli 26 százaléka, azaz négyből 1 magyar tanár tartozik ide.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdemes azonban ezeket a számokat összevetni 2014-es adatsorokkal, amikor is 113 629 tanár közül mindössze 21 209 volt 55 évnél idősebb, ez akkor az összes tanár 19 százaléka volt. Négy év leforgása alatt tehát

7 százalékkal több lett az 55 évesnél idősebb tanárok aránya Magyarországon.

Ennél is durvább képet fest azonban hazánkban, ha négy éves távlatban megnézzük mennyivel több tanár lett a 60-65 éves korosztályban. A számok egészen megdöbbentőek,

2014-2018 között a 60-65 éves korosztályba tartozó tanárok száma meg 4,5-szereződött.

Ez pedig azt jelenti, hogy csaknem 5-ször annyi pedagógus dolgozott úgy, hogy 60-65 éves volt 2018-ban, mint 2014-ben. Ez pedig most a koronavírus-járvány második hullámában is kiemelten súlyos problémákat okozhat majd, hiszen ez az életkor már abszolút veszélyezettnek számít a vírusfertőzés szempontjából. 

Másfelől azonban vírus sem kell ahhoz, hogy a fejekben kigyulladjanak a vészvillogók, ugyanis a magyar tanári szakma, ahogy azt szakértők, illetve intézményvezetők is folyamatosan hangsúlyozzák, igencsak elöregedőben van. A szakmából kifelé tartó pedagógusokat pedig nagyon nehéz lesz pótolni, főleg ekkora mennyiségben. Hiszen ha belegondolunk a 2018-ban több mint 10 000  60-65 év közötti tanár legkésőbb 2023-al bezárólag nyugdíjas korúvá válik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?