Kisfiúk, kislányok nem ugyanúgy élték meg a bezártságot: erre oda kell figyelni

Kisfiúk, kislányok nem ugyanúgy élték meg a bezártságot: erre oda kell figyelni

2020. július 28. 13:01

Egyre több szakértő figyelmeztet arra, hogy nemcsak a gazdaságot rázta meg a koronavírus, de a társadalomban és az emberek lelki egészségén is maradandó nyomot hagy a járvány - derült ki az M1 Híradójából. A márciusban bevezetett korlátozások, a határzár, a kijárási tilalom, az otthonról végzett munka, és a távoktatás, egy egészen új élethelyzetbe kényszerítette a családokat, nem csak fizikailag, hanem lelkileg is.

Földi Rita klinikai szakpszichológus szerint, minden olyan körülmény, ami megváltoztatja az életünk szokásos folyását, az általában stresszhelyzetként értékelhető.

A lelki ellenállóképesség attól függ, azt az összefüggést találtuk, hogy a szülők rezilienciájával, lelki ellenálló képességétől függ, az hogy a gyerekek hogyan élik át a stresszt, ez persze annyira nem meglepő hiszen, tudjuk, hogy egészen kicsi kortól kezdve, a gyermek kiválóan monitorozza a szülő érzelmi állapotát

- mondta a szakember, aki arról is beszélt, minél magasabbnak ítéli meg valaki a helyzet stresszfaktorát, annál alacsonyabb lesz a lelki ellenálló képessége. Tehát ha a szülő rosszabbul reagált a stresszre, a gyermek is nagy valószínűséggel nehezebben vészelte át a járványidőszakot. A szakemberek kutatásaik során azt tapasztalták, hogy a lányok magasabb stresszként élték meg a bezártságot, de a lelki ellenálló képességük nem volt alacsonyabb a fiúkénál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09