14 °C Budapest
Súlyos látlelet a magyar fiatalokról: ezért morzsolódnak le a felsőoktatásból

Súlyos látlelet a magyar fiatalokról: ezért morzsolódnak le a felsőoktatásból

2020. július 25. 13:30

Tízből négy fiatal hagyja ott a felsőoktatást, mert nincs tisztában az elvárásokkal és a karrierlehetőségekkel. A szakértő szerint naprakész információk és önismeret hiányában nehéz szakmát választani. A szülőktől elsősorban érzelmi támogatást kapnak a fiatalok, az információs segítséget inkább szaktanácsadóktól vagy digitális segédeszközöktől várhatják.

A fiatalok pályaválasztását elsősorban a hiteles és releváns információk hiánya nehezíti. Legyen szó a folyamatosan alakuló munkaerőpiaci igényekről, az állandóan átalakuló képzésekről vagy éppen az elérhető szakmákról. A pályaorientációs szakértő szerint a 16-20 éves fiatalok nincsenek tisztában az elvárásokkal és azzal, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg számukra egy-egy szak elvégzése után. Tapasztalata szerint egyharmaduk bizonytalan a pályaválasztással kapcsolatban és nem tudják, hogy hol kellene elkezdeniük a feltérképezést.

A felsőoktatási képzésekről szóló tájékoztatókban található információk felületes áttekintése az érintett korosztálynál megtörténik, de a mélyebb utánajárásig már kevesen jutnak el. Az Instagram és az egyéb közösségi média felületek miatt a fiatalok hozzászoktak a gyors információszerzéshez, a megalapozott döntések meghozása érdekében azonban érdemes lenne minőségi időt szánniuk a pályaválasztási kérdéskörre, mégpedig olyan formában, ami könnyen használható és befogadható

- véli Dr. Török Réka, az Orientify alapítója és az OTP Junior Next App fejlesztési szakértője.

Tapasztalataink szerint a fiatalok 40 százaléka morzsolódik le a felsőoktatásban, nagyrészt az információhiányból fakadóan. Ez megelőzhető lenne

- tette hozzá.

A Z generáció tagjainak már teljesen más társadalmi és technológiai környezetben kell dönteniük jövőjükről, mint szüleiknek. Éppen ezért a munkahellyel kapcsolatos elvárásaik is különbözhetnek a korábbi generációk értékrendjétől. A szakértő szerint a fiatalok számára meghatározóak az anyagi szempontok, előszeretettel hasonlítják össze a különböző munkákért kapható fizetéseket. Emellett lényeges aspektus számukra, hogy mennyire biztosít az adott munka rugalmasságot a mindennapokban, valamint az is, hogy milyen hasznos a munkájuk, milyen értékekkel járulnak hozzá a társadalomhoz, milyen fontos célokért áll ki a munkahelyük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hiába nyújt anyagi biztonságot egy adott cég vagy munkakör, ha nem értenek egyet az értékekkel, az hosszú távon olyan disszonanciát okoz, amit nem tudnak sokáig felvállalni

- véli Dr. Török Réka. "Így van ez a továbbtanulással is. Nehéz adaptálódni az egyetemi élethez, de ha még rosszul is választott a diák, akkor csak szenvedés lesz az a pár év, amit az adott szakon eltölt. Olyan területen jelen lenni, amiről úgy érzi az ember, hogy nem az övé, hosszútávon demotiváló lesz, és előbb-utóbb bekövetkezik a kiégés. Abba tudunk elég energiát és erőfeszítést beletenni, ami közel áll hozzánk, ami nekünk való, ez tartja fent a motivációt is" - fűzte hozzá.

Természetesen a fiatalok elsődleges támogatója ebben a kérdéskörben is a család, a szülők lehetnek. A szakértő tapasztalata szerint azonban sok esetben tőlük inkább érzelmi támogatásra számíthatnak a fiatalok, hasznos és naprakész információval, tanáccsal kevesen rendelkeznek. Javaslata szerint a gyerekekre nem szabad ráerőltetni a családi mintákat. A szülők azzal tudják leginkább segíteni gyermeküket, ha összekötik őket a megfelelő információforrásokkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18