Ezekbe a fővárosi iskolákba menekíti gyerekeit a magyar elit: tolonganak a helyekért

Ezekbe a fővárosi iskolákba menekíti gyerekeit a magyar elit: tolonganak a helyekért

2019. december 29. 12:55

2019-ben is folytatódott a Pénzcentrumon a neves magyarországi gimnáziumok igazgatóival készített interjúsorozatunk, amik gondolati vezérfonala, hogy miként lehet már középiskolában olyan oktatást adni a fiatal diákoknak, ami felkészíti őket az erősen megváltozott munkaerőpiaci kihívásokra. Ezeket az interjúkat szedtük most egy csokorba.

Idén 4 iskolaigazgatóval, illetve egy intézményalapítóval beszélgettünk többek között a magyar közoktatás legnagyobb dilemmáiról; a digitalizáció és a tudásátadás nehézségeiről; a megfelelő tanárok megtalálásnak nehézségeiről; a menedzserszemléletű intézményvezetésről, de például a legjobb képességű diákok elvárásairól vagy éppen a tehetséggondozás nehézségeiről.

Keresztyén gimnázium 

Hiába születnek bele az internet világába a mai gyerekek, a kritikus gondolkodásra és forráskezelésre bizony őket is meg kell tanítania valakinek. "A diákok fejében ugyanis még nincs meg az a váz, amire ilyen közegben segítség nélkül tudnának támaszkodni. Ennek a kialakítása a tanárok múlhatatlan feladata

- mondta el lapunknak adott interjújában Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatója. Az intézmény hosszú évek óta az ország egyik legjobb egyházi fenntartású intézménye, és nagyjából 5-6-szoros a túljelentkezés minden évben. A legtöbb itt végzett diák orvos és mérnök lesz, de sokan vannak azok is, akik valamilyen közgazdasági végzettséget szereznek. 

A budai oldalon

Ha ma elmegyek egy 15 éves érettségi találkozóra, ott az egykori tanítványaim jó része olyan szakmában dolgozik vagy olyan foglalkozást végez, amiről fogalmam sincs, hogy mit jelent, egyszerűen nem tudom, hogy mit csinálnak. De azért mi készítjük föl őket ezekre a dolgokra

- mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Porogi András, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója. A Toldy évtizedek óta ott szerepel az ország legjobb közintézményei között, évente átlagosan 10-szeres a túljelentkezés az iskolába. Az intézmény méreteiből adódóan kizárólag hatosztályos struktúrában működnek. A gimnáziumnak nincs kifejezett specialitása kimeneteli oldalon, minden tanulónak igyekeznek megadni azt a tudást, ami az érdeklődése, tehetsége és tervei szerinti továbbtanulásra alkalmassá teszi. Sokan orvosok, közgazdászok lesznek, de sokan választják a jogi pályát és a műszakit is.

Egy másik út

Megtanítjuk a gyereket arra, hogyan kell tanulni. És ezzel képessé válik arra, hogy könnyedén adaptálódjon az új helyzetekre. Mi a bejósolhatatlan jövő bejósolhatóságára optimalizáltuk ezt az iskolát

- mondta el lapunknak adott interjújában  Babocsay Ádám, a Budapest School Gimnáziumának egyik létrehozója. Az idén szeptemberben induló iskolában a tervek szerint 50 diák kezdte meg az évet, magántanulói státuszban. Ott jártunkkor 120-130 jelentkezőből már biztosan felvettek 35-öt, akiknek 130 000 forintot kell fizetni havonta, plusz az étkezési hozzájárulás, ami együtt 155 ezer forintra jön ki. Ennyi tehát az az összeg, ami ha 50 diákkal számolunk, elég az iskola működtetésére, az épület fenntartására, a tanárok fizetésére, és minden egyéb másra. 

Az iskola filozófiája szerint egy 21. századi iskolában, ahol nem nagyon tudod, hogy mire kell optimalizálni a kimenetet, arra kell optimalizálni, hogy bármi is lesz a kimeneti oldalon, a gyerek majd el tudjon helyezkedni egy jó munkahelyen vagy felvegyék egy jó egyetemre, el tudja indítani a saját vállalkozását. Olyan készségeket kell tehát megadni nekik, amelyekkel ez elérhető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Zuglói mérnökképző

A digitális transzformáció fejben dől el. Van, akiknek egyszerűen túl kell lépniük azon, hogy ahogy 40 éve tanítottak az ma is jó lesz

- mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója. Az intézményben évente 140 tanuló kezdi meg az iskolát, 2-2 évfolyamon. De bárhol is tanuljon valaki matematikából, idegen nyelvből és informatikából magasabb kell, hogy legyen az óraszáma. A gimnázium bázisegyeteme a BME-nek, nagyon sok diák mérnök, mérnök-informatikus lesz. Az érettségizők több mint 40 százaléka a műegyetemen köt ki. De olyan kísérleti osztály is működik az intézményben, ahol a diákoknak nincsenek tankönyveik. 

A végeken

Úgy gondoljuk magunkról, hogy bár kívülről sokan reálos sulinak gondolják a Veres Péter Gimnáziumot, mi nagyon sokszínűek is vagyunk

- mondta el a lapunknak megszólaló Székely György, a Veres Péter Gimnázium jelenlegi igazgatója. Az intézmény hosszú évek óta ott van Magyarország legjobb középiskolái között, és leginkább akkor futott fel újra az intézmény, amikor elindították a 8 évfolyamos osztályukat. Ezeknek azonban, ugyanúgy, ahogy a négyosztályosoknak nincs külön specializációjuk, az intézmény tudatosan igyekszik kitolni azt az időszakot, amikor a diákoknak szakosodniuk kell. Az iskola Békásmegyeren található, ezért az agglomerációból is sok tanuló érkezik, jelenleg 4-4,5-szeres a túljelentkezés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hivatalos: ez lesz a 2018/19-es tanév rendje

A mai Magyar Közlönyben megjelent a 2018/2019. tanév rendjéről szóló EMMI rendelet. A tanítási év hosszában, szerkezetében az előző évek gyakorlatához képest nincs változás.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25