10 °C Budapest

Ezekbe a fővárosi iskolákba menekíti gyerekeit a magyar elit: tolonganak a helyekért

2019. december 29. 12:55

2019-ben is folytatódott a Pénzcentrumon a neves magyarországi gimnáziumok igazgatóival készített interjúsorozatunk, amik gondolati vezérfonala, hogy miként lehet már középiskolában olyan oktatást adni a fiatal diákoknak, ami felkészíti őket az erősen megváltozott munkaerőpiaci kihívásokra. Ezeket az interjúkat szedtük most egy csokorba.

Idén 4 iskolaigazgatóval, illetve egy intézményalapítóval beszélgettünk többek között a magyar közoktatás legnagyobb dilemmáiról; a digitalizáció és a tudásátadás nehézségeiről; a megfelelő tanárok megtalálásnak nehézségeiről; a menedzserszemléletű intézményvezetésről, de például a legjobb képességű diákok elvárásairól vagy éppen a tehetséggondozás nehézségeiről.

Keresztyén gimnázium 

Hiába születnek bele az internet világába a mai gyerekek, a kritikus gondolkodásra és forráskezelésre bizony őket is meg kell tanítania valakinek. "A diákok fejében ugyanis még nincs meg az a váz, amire ilyen közegben segítség nélkül tudnának támaszkodni. Ennek a kialakítása a tanárok múlhatatlan feladata

- mondta el lapunknak adott interjújában Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatója. Az intézmény hosszú évek óta az ország egyik legjobb egyházi fenntartású intézménye, és nagyjából 5-6-szoros a túljelentkezés minden évben. A legtöbb itt végzett diák orvos és mérnök lesz, de sokan vannak azok is, akik valamilyen közgazdasági végzettséget szereznek. 

A budai oldalon

Ha ma elmegyek egy 15 éves érettségi találkozóra, ott az egykori tanítványaim jó része olyan szakmában dolgozik vagy olyan foglalkozást végez, amiről fogalmam sincs, hogy mit jelent, egyszerűen nem tudom, hogy mit csinálnak. De azért mi készítjük föl őket ezekre a dolgokra

- mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Porogi András, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója. A Toldy évtizedek óta ott szerepel az ország legjobb közintézményei között, évente átlagosan 10-szeres a túljelentkezés az iskolába. Az intézmény méreteiből adódóan kizárólag hatosztályos struktúrában működnek. A gimnáziumnak nincs kifejezett specialitása kimeneteli oldalon, minden tanulónak igyekeznek megadni azt a tudást, ami az érdeklődése, tehetsége és tervei szerinti továbbtanulásra alkalmassá teszi. Sokan orvosok, közgazdászok lesznek, de sokan választják a jogi pályát és a műszakit is.

Egy másik út

Megtanítjuk a gyereket arra, hogyan kell tanulni. És ezzel képessé válik arra, hogy könnyedén adaptálódjon az új helyzetekre. Mi a bejósolhatatlan jövő bejósolhatóságára optimalizáltuk ezt az iskolát

- mondta el lapunknak adott interjújában  Babocsay Ádám, a Budapest School Gimnáziumának egyik létrehozója. Az idén szeptemberben induló iskolában a tervek szerint 50 diák kezdte meg az évet, magántanulói státuszban. Ott jártunkkor 120-130 jelentkezőből már biztosan felvettek 35-öt, akiknek 130 000 forintot kell fizetni havonta, plusz az étkezési hozzájárulás, ami együtt 155 ezer forintra jön ki. Ennyi tehát az az összeg, ami ha 50 diákkal számolunk, elég az iskola működtetésére, az épület fenntartására, a tanárok fizetésére, és minden egyéb másra. 

Az iskola filozófiája szerint egy 21. századi iskolában, ahol nem nagyon tudod, hogy mire kell optimalizálni a kimenetet, arra kell optimalizálni, hogy bármi is lesz a kimeneti oldalon, a gyerek majd el tudjon helyezkedni egy jó munkahelyen vagy felvegyék egy jó egyetemre, el tudja indítani a saját vállalkozását. Olyan készségeket kell tehát megadni nekik, amelyekkel ez elérhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Zuglói mérnökképző

A digitális transzformáció fejben dől el. Van, akiknek egyszerűen túl kell lépniük azon, hogy ahogy 40 éve tanítottak az ma is jó lesz

- mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója. Az intézményben évente 140 tanuló kezdi meg az iskolát, 2-2 évfolyamon. De bárhol is tanuljon valaki matematikából, idegen nyelvből és informatikából magasabb kell, hogy legyen az óraszáma. A gimnázium bázisegyeteme a BME-nek, nagyon sok diák mérnök, mérnök-informatikus lesz. Az érettségizők több mint 40 százaléka a műegyetemen köt ki. De olyan kísérleti osztály is működik az intézményben, ahol a diákoknak nincsenek tankönyveik. 

A végeken

Úgy gondoljuk magunkról, hogy bár kívülről sokan reálos sulinak gondolják a Veres Péter Gimnáziumot, mi nagyon sokszínűek is vagyunk

- mondta el a lapunknak megszólaló Székely György, a Veres Péter Gimnázium jelenlegi igazgatója. Az intézmény hosszú évek óta ott van Magyarország legjobb középiskolái között, és leginkább akkor futott fel újra az intézmény, amikor elindították a 8 évfolyamos osztályukat. Ezeknek azonban, ugyanúgy, ahogy a négyosztályosoknak nincs külön specializációjuk, az intézmény tudatosan igyekszik kitolni azt az időszakot, amikor a diákoknak szakosodniuk kell. Az iskola Békásmegyeren található, ezért az agglomerációból is sok tanuló érkezik, jelenleg 4-4,5-szeres a túljelentkezés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem