Pénzügyi ismeretek alapfokon: így ment meg az állam az anyagi csődtől

Pénzügyi ismeretek alapfokon: így ment meg az állam az anyagi csődtől

2017. december 4. 13:20

Idén novemberben fogadta el a kormány az úgynevezett pénzügyi tudatosság stratégiát, amelynek célja, hogy a magyar lakosság pénzügyi ismereteit fejlessze. Bár a stratégia kidolgozásában részt vevő szervezetek az egész magyar lakosságot szeretnék elérni, a fő hangsúly mégis az alapvető gazdasági és pénzügyi ismeretek iskolai oktatására helyeződik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem újdonság, hogy jelenleg a magyar lakosság pénzügyi ismeretei, pénzügyi tudatossága hagynak kívánni valót maguk után. Az OECD által 2010-ben és 2015-ben végzett felmérésekből is kiderült, hogy bár a magyarok elméleti tudása viszonylag jónak mondható, ám a pénzügyi ismeretek gyakorlatba való átültetése a legtöbbünknek nem sikerül. Hogy mást ne mondjunk, a magyarok többsége nem képes elvégezni egy kamatos kamat kiszámítására vonatkozó pénzügyi feladatot.

Szintén problémát jelent, hogy a magyar családok többsége nem készít családi költségvetést, pénzügyeinket nem kezeljük tudatosan. Bár egyre több szó esik az öngondoskodásról, az erre való hajlandóság még mindig nem túl magas, még mindig él az a beidegződés, hogy sokan az államtól várják a segítő kezet.

Egy újabb, 2017 tavaszi felmérésből pedig kiderült, hogy bár az objektív számokat vizsgálva a különböző megközelítési módok függvényében a hitellel rendelkező magyar háztartások csupán 3-8 százaléka túlzottan eladósodott, ugyanakkor 63 százalékuk csupán 2-3 hónapig lenne képes törleszteni hiteleit a munkahely elvesztése esetén. Szintén nem túl fényes adat, miszerint jelenleg a magyar fiatalok 82 százaléka semmilyen pénzügyi oktatásban nem részesült, harmaduk pedig a szüleiktől kér pénzügyi tanácsokat.

Ezeknek a nem túl kedvező állapotoknak a javítására irányul az idén novemberben elfogadott pénzügyi tudatosság stratégia. A 7 évre tervezett stratégia célja, hogy elsősorban az oktatáson keresztül fejlessze a magyarok, és elsősorban az iskolás korúak pénzügyi tudatosságát. Az elképzelések szerint a még kidolgozás alatt álló új nemzeti alaptanterv alapján jövő szeptembertől már az iskolai oktatás részei lesznek a pénzügyi ismeretek.

A diákokon túl a pedagógusok képzésére is gondoltak: a tanárok 30 órás, ingyenes, akkreditált pénzügyi-gazdasági továbbképzési programon vehetnek részt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A stratégia fő céljai között a pénzügyi edukáció, a tudatos pénzügyi magatartás, a tudatos fogyasztási magatartás, a pénzügyi felzárkózás - amely a különböző pénzügyi termékek könnyű elérhetőségét takarja -, a körültekintő hitelfelvétel, az öngondoskodás, valamint a készpénzkímélő fizetési eszközök elterjesztése állnak.

A lakosság elérése érdekében a kötelező iskolai oktatáson túl kommunikációs kampányokat, konferenciákat fognak szervezni, de például zajlik a Pénzügyi Tanácsadói Irodahálózat fejlesztése is, ahol a fogyasztók ingyenesen kérhetnek pénzügyi tanácsokat.

A pénzügyi tudatosság fejlesztése az egész társadalom számára fontos célkitűzés, hiszen a pénzügyileg stabil háztartások megalapozzák a társadalmi stabilitást is, amely végső soron az egész ország érdeke. Így nem meglepő, hogy ilyen, és ehhez hasonló stratégiák egyre több országban kerülnek kidolgozásra.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?