4 °C Budapest
Pénzügyi ismeretek alapfokon: így ment meg az állam az anyagi csődtől

Pénzügyi ismeretek alapfokon: így ment meg az állam az anyagi csődtől

2017. december 4. 13:20

Idén novemberben fogadta el a kormány az úgynevezett pénzügyi tudatosság stratégiát, amelynek célja, hogy a magyar lakosság pénzügyi ismereteit fejlessze. Bár a stratégia kidolgozásában részt vevő szervezetek az egész magyar lakosságot szeretnék elérni, a fő hangsúly mégis az alapvető gazdasági és pénzügyi ismeretek iskolai oktatására helyeződik.

Nem újdonság, hogy jelenleg a magyar lakosság pénzügyi ismeretei, pénzügyi tudatossága hagynak kívánni valót maguk után. Az OECD által 2010-ben és 2015-ben végzett felmérésekből is kiderült, hogy bár a magyarok elméleti tudása viszonylag jónak mondható, ám a pénzügyi ismeretek gyakorlatba való átültetése a legtöbbünknek nem sikerül. Hogy mást ne mondjunk, a magyarok többsége nem képes elvégezni egy kamatos kamat kiszámítására vonatkozó pénzügyi feladatot.

Szintén problémát jelent, hogy a magyar családok többsége nem készít családi költségvetést, pénzügyeinket nem kezeljük tudatosan. Bár egyre több szó esik az öngondoskodásról, az erre való hajlandóság még mindig nem túl magas, még mindig él az a beidegződés, hogy sokan az államtól várják a segítő kezet.

Egy újabb, 2017 tavaszi felmérésből pedig kiderült, hogy bár az objektív számokat vizsgálva a különböző megközelítési módok függvényében a hitellel rendelkező magyar háztartások csupán 3-8 százaléka túlzottan eladósodott, ugyanakkor 63 százalékuk csupán 2-3 hónapig lenne képes törleszteni hiteleit a munkahely elvesztése esetén. Szintén nem túl fényes adat, miszerint jelenleg a magyar fiatalok 82 százaléka semmilyen pénzügyi oktatásban nem részesült, harmaduk pedig a szüleiktől kér pénzügyi tanácsokat.

Ezeknek a nem túl kedvező állapotoknak a javítására irányul az idén novemberben elfogadott pénzügyi tudatosság stratégia. A 7 évre tervezett stratégia célja, hogy elsősorban az oktatáson keresztül fejlessze a magyarok, és elsősorban az iskolás korúak pénzügyi tudatosságát. Az elképzelések szerint a még kidolgozás alatt álló új nemzeti alaptanterv alapján jövő szeptembertől már az iskolai oktatás részei lesznek a pénzügyi ismeretek.

A diákokon túl a pedagógusok képzésére is gondoltak: a tanárok 30 órás, ingyenes, akkreditált pénzügyi-gazdasági továbbképzési programon vehetnek részt.

A stratégia fő céljai között a pénzügyi edukáció, a tudatos pénzügyi magatartás, a tudatos fogyasztási magatartás, a pénzügyi felzárkózás - amely a különböző pénzügyi termékek könnyű elérhetőségét takarja -, a körültekintő hitelfelvétel, az öngondoskodás, valamint a készpénzkímélő fizetési eszközök elterjesztése állnak.

A lakosság elérése érdekében a kötelező iskolai oktatáson túl kommunikációs kampányokat, konferenciákat fognak szervezni, de például zajlik a Pénzügyi Tanácsadói Irodahálózat fejlesztése is, ahol a fogyasztók ingyenesen kérhetnek pénzügyi tanácsokat.

A pénzügyi tudatosság fejlesztése az egész társadalom számára fontos célkitűzés, hiszen a pénzügyileg stabil háztartások megalapozzák a társadalmi stabilitást is, amely végső soron az egész ország érdeke. Így nem meglepő, hogy ilyen, és ehhez hasonló stratégiák egyre több országban kerülnek kidolgozásra.

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?