9 °C Budapest

Szavaztak a 9 órás iskolakezdésről: mutatjuk az eredményt

2016. november 10. 14:30

Voltak, akik egy nagy probléma megoldásának, és voltak olyanok is, akik annak forrásának látták azt az elképzelést, hogy reggel 9 órakor kezdődjön a tanítás az iskolákban. Megkérdeztük az olvasóink véleményét, és több mint 11 ezren el is mondták.

Hétvégén feldobtunk egy, a visszajelzéseitek szerint igen érdekes témát, miszerint érdemes lenne megfontolni, hogy reggel 9 órakor kezdődjön a tanítás az iskolában. Külföldi példák szerint ugyanis a tinédzserek jobb jegyeket hoznak, kevesebb a konfliktus az iskolában és otthon, valamint nyugodtabbak is, ha egy kicsit tovább maradhatnak ágyban reggel. A cikkben megkérdeztük a véleményeteket a témáról, hogy jobb lenne-e, ha később kezdődnek a tanítás? Összesen 11 527-en szavaztatok (ma délelőttig). Az eredmény a grafikonon látható.

A legtöbb szavazatot, 5068 voksot (44 százalék) az a válasz kapta, hogy igen, mert az én gyerekem is mindig fáradt.A későbbi kezdés mellett 310-en (3 százalék) azért tette le a voksát, mert délután könnyebbséget jelentene neki, ha nem kellene rohannia a gyerekért az iskolába. 

A második legtöbben arra szavaztatok (3460 voks, 30 százalék), hogy előbb kellene lefektetni a gyerekeket, mert kortól függően este 8 és 10 óra között az ágyban van a helyük.

Nem mellett 2258-an (20 százalék) azért tették le a voksukat, mert reggel nem tudnák elvinni iskolába a gyereküket, vagy emiatt elkésnének a munkahelyükről. És akadt 430 (4 százalék) keménykezű szavazó is, akik szerint meg kell edződniük a gyerekeknek: az élet kemény, szokjanak hozzá.

Egy kicsi, de egyre növekvő csoport az Egyesült Államokban a kialvatlan középiskolások mellett kampányolnak. Ugyanis több, alvással foglalkozó tudományos kutatás alátámasztotta, hogy a tizenévesek többsége kialvatlan, és egy kis extra pihenéssel, sokkal jobban teljesítenek az iskolában. A felső tagozatosoknak 8.15-kor, a középiskolásoknak pedig 7.30-kor kezdődött az oktatás. Az új irányelveket követve most mindenki fél órával később kezdi a tanulást, és negyed órával később fejezi be. Tapasztalataik szerint ez hatalmas javulást eredményezett az egész iskola életében.

Az egyik legjobb hozadéka az volt, hogy a szülők és a gyerekek sokkal kevésbé voltak stresszesek reggel. Több idő jutott a reggelizésre és a készülődésre, a szülőknek nem kellett kikiabálniuk a gyerekeket az ágyból, és nem kellett siettetni sem őket. A diákok is kevésbé érezték magukat fáradtnak az iskolában. Ehhez persze az is hozzátartozott, hogy az esti lefekvés menetrendjén nem változtattak.

Így írtok ti

A kommentekben is igen megoszlottak a vélemények, de sok, jó érvet felsorakoztattatok egyik, vagy másik nézőpont mellett. Ezekből néhány:

"Az én kisfiamnak hétköznap legkésőbb 9-kor már villanyoltás, kisebb korában 8-kor. Magától ébred fél 7-kor, nem szokott fáradt lenni."

Voltak olyanok is, akik szerint megoldaná a tizenévesek problémáját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Nem is a kisgyerekeknek lenne fontos, hanem a kamaszoknak! Vegyük már észre, hogy más a bioritmusuk...én még emlékszem!"

"Középiskolásokról írnak,nem kisiskolásokról szerintem nagyon is jó lenne úgy gondolom a tinédzserek nagy része nem alszik este 8-9-kor."

"Király ! Ėn mėg most sem tudok bejárni 8-ra melózni. Inkább dolgozok 8-16 helyet 9-17-ig (a valóságban 18-ig)! A reggel 8-ra ėrkezės, sőt nekünk volt 0. óránk is főleg tėlen undorító volt, a buszon, ės az első óráimon azt sem tudtam hol vagyok - teljesíteni meg nekem nagyon nehėz volt. 17-18-19 ėves fiatal emberek nem hiszem hogy 20-21-kor már aludni tudnak!"

A kommentelők jelentős része szerint viszont inkább gondot okozna a későbbi iskolakezdés.

"A 9 órás iskolakezdéssel rengeteg probléma adódna. Este nyilván tovább maradnának fent a gyerekek, a reggeli idő sem lenne elegendő semmire, de az esti idő sem, mivel akkor tovább is tartana a szülőknek a munkaidő. Az egész napi program borul a 9 órás kezdéssel. Jó nagy felfordulást okozna az átállítás, és megint évekbe, évtizedekbe telne a visszaállítás."

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem