Szavaztak a 9 órás iskolakezdésről: mutatjuk az eredményt

Szavaztak a 9 órás iskolakezdésről: mutatjuk az eredményt

2016. november 10. 14:30

Voltak, akik egy nagy probléma megoldásának, és voltak olyanok is, akik annak forrásának látták azt az elképzelést, hogy reggel 9 órakor kezdődjön a tanítás az iskolákban. Megkérdeztük az olvasóink véleményét, és több mint 11 ezren el is mondták.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hétvégén feldobtunk egy, a visszajelzéseitek szerint igen érdekes témát, miszerint érdemes lenne megfontolni, hogy reggel 9 órakor kezdődjön a tanítás az iskolában. Külföldi példák szerint ugyanis a tinédzserek jobb jegyeket hoznak, kevesebb a konfliktus az iskolában és otthon, valamint nyugodtabbak is, ha egy kicsit tovább maradhatnak ágyban reggel. A cikkben megkérdeztük a véleményeteket a témáról, hogy jobb lenne-e, ha később kezdődnek a tanítás? Összesen 11 527-en szavaztatok (ma délelőttig). Az eredmény a grafikonon látható.

A legtöbb szavazatot, 5068 voksot (44 százalék) az a válasz kapta, hogy igen, mert az én gyerekem is mindig fáradt.A későbbi kezdés mellett 310-en (3 százalék) azért tette le a voksát, mert délután könnyebbséget jelentene neki, ha nem kellene rohannia a gyerekért az iskolába. 

A második legtöbben arra szavaztatok (3460 voks, 30 százalék), hogy előbb kellene lefektetni a gyerekeket, mert kortól függően este 8 és 10 óra között az ágyban van a helyük.

Nem mellett 2258-an (20 százalék) azért tették le a voksukat, mert reggel nem tudnák elvinni iskolába a gyereküket, vagy emiatt elkésnének a munkahelyükről. És akadt 430 (4 százalék) keménykezű szavazó is, akik szerint meg kell edződniük a gyerekeknek: az élet kemény, szokjanak hozzá.

Egy kicsi, de egyre növekvő csoport az Egyesült Államokban a kialvatlan középiskolások mellett kampányolnak. Ugyanis több, alvással foglalkozó tudományos kutatás alátámasztotta, hogy a tizenévesek többsége kialvatlan, és egy kis extra pihenéssel, sokkal jobban teljesítenek az iskolában. A felső tagozatosoknak 8.15-kor, a középiskolásoknak pedig 7.30-kor kezdődött az oktatás. Az új irányelveket követve most mindenki fél órával később kezdi a tanulást, és negyed órával később fejezi be. Tapasztalataik szerint ez hatalmas javulást eredményezett az egész iskola életében.

Az egyik legjobb hozadéka az volt, hogy a szülők és a gyerekek sokkal kevésbé voltak stresszesek reggel. Több idő jutott a reggelizésre és a készülődésre, a szülőknek nem kellett kikiabálniuk a gyerekeket az ágyból, és nem kellett siettetni sem őket. A diákok is kevésbé érezték magukat fáradtnak az iskolában. Ehhez persze az is hozzátartozott, hogy az esti lefekvés menetrendjén nem változtattak.

Így írtok ti

A kommentekben is igen megoszlottak a vélemények, de sok, jó érvet felsorakoztattatok egyik, vagy másik nézőpont mellett. Ezekből néhány:

"Az én kisfiamnak hétköznap legkésőbb 9-kor már villanyoltás, kisebb korában 8-kor. Magától ébred fél 7-kor, nem szokott fáradt lenni."

Voltak olyanok is, akik szerint megoldaná a tizenévesek problémáját.

"Nem is a kisgyerekeknek lenne fontos, hanem a kamaszoknak! Vegyük már észre, hogy más a bioritmusuk...én még emlékszem!"

"Középiskolásokról írnak,nem kisiskolásokról szerintem nagyon is jó lenne úgy gondolom a tinédzserek nagy része nem alszik este 8-9-kor."

"Király ! Ėn mėg most sem tudok bejárni 8-ra melózni. Inkább dolgozok 8-16 helyet 9-17-ig (a valóságban 18-ig)! A reggel 8-ra ėrkezės, sőt nekünk volt 0. óránk is főleg tėlen undorító volt, a buszon, ės az első óráimon azt sem tudtam hol vagyok - teljesíteni meg nekem nagyon nehėz volt. 17-18-19 ėves fiatal emberek nem hiszem hogy 20-21-kor már aludni tudnak!"

A kommentelők jelentős része szerint viszont inkább gondot okozna a későbbi iskolakezdés.

"A 9 órás iskolakezdéssel rengeteg probléma adódna. Este nyilván tovább maradnának fent a gyerekek, a reggeli idő sem lenne elegendő semmire, de az esti idő sem, mivel akkor tovább is tartana a szülőknek a munkaidő. Az egész napi program borul a 9 órás kezdéssel. Jó nagy felfordulást okozna az átállítás, és megint évekbe, évtizedekbe telne a visszaállítás."

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?