30 °C Budapest
Ez fájni fog a gyermekeseknek: ennél nagyobb csapás nem érheti a családi kasszát

Ez fájni fog a gyermekeseknek: ennél nagyobb csapás nem érheti a családi kasszát

2016. augusztus 14. 13:08

Átlagosan egy magyar család 84 ezer forintot költ a tanévkezdésre gyermekenként, ebből csak tanszerekre 10-20 ezer forint megy el. De ha már új iskola táska is kell, akkor ennek duplája is lehet. Mutatjuk, mire mennyit költünk, mekkora teher ez a családoknak, és mikből adódik össze ez az óriási összeg.

Az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások alkalmával egy család egy gyermekre átlagosan 10 és 20 ezer forint közötti összeget költ el a nyáron. Ha új iskolatáskára is szükség van, akkor ez az összeg akár duplájára is nőhet - derült ki a Regio Játék friss felméréséből. 

A hátizsákok tekintetében az elsősöknél érezhető a legnagyobb ráfordítás a szülők részéről. Mivel az ergonómia mellett az is fontos szempont, hogy ne csak egy évre szolgálják ki a kisiskolásokat, legtöbben a 10-15 ezres és a 15 ezer forint feletti táskákat keresik" 

- mondta el Gyaraki Dávid, a Regio Játék marketingvezetője. 

A tanszerek beszerzése az édesanyák feladata a családok közel 75 százalékánál. És ugyan egyre népszerűbb az online vásárlás, a tanszereknél még mindig a személyes vásárlást (60 százalék) részesítik előnybe, ám vannak, akik már az online és a bolti vásárlás kombinációját választják (30 százalék). A játékáruház adatai szerint az elmúlt év hasonló időszakához képest a mobileszközről (tabletről vagy okostelefonról) érkező forgalom közel 10 százalékkal nőtt idén.

Augusztus végén kezdődik a roham

A gyermekek nagy örömére az iskolaszerek kiválasztásában szinte minden családban a demokrácia érvényesül, ily módon közösen döntenek arról, milyen füzet vagy tolltartó kerüljön szeptember elsején a táskába. Ennek megfelelően alakul a főbb szempontok fontossági sorrendje is: első helyen szerepel, hogy az adott tanszer elnyerje a nebuló tetszését (86 százalék), amit a tartósság (85 százalék), és az olcsóság (62 százalék) követ. 

Minden második családban fontos, hogy a kedvenc mesehős mosolyogjon például a tolltartóról: az alsósok körében a Jégvarázs, a Verdák és a Mancs őrjárat hódít, a felsősöknél pedig a Minyonok, a Monster High és a Star Wars a kedvenc.

A suli előkészületei a legtöbb helyen augusztusban kezdődnek, viszont az első osztályt kezdő gyermekek szüleinek egyharmada már júliusban nekilát a vásárlásnak. 

KATTINTS! 4+1 hiba: ezért megy rá inged-gatyád az iskolakezdésre

"A nyár utolsó hónapja a legerősebb, ilyenkor generálódik a legnagyobb forgalom. Nem azért, mert az utolsó pillanatra hagyják a családok a bevásárlótúrát, hanem sokan ilyenkor kapják kézhez a munkáltatójuktól az iskolakezdési utalványokat. A támogatás alapvető fontosságú, hiszen a családok több mint felénél ilyenkor 10-30 százalékkal nőnek a havi kiadások, minden ötödik szülőnél pedig 30-50 százalékkal is megdobhatja a havi költségvetést a tanévre való felkészülés" - tette hozzá Gyaraki Dávid.

12 ezer forinttal több a kiadás

A Budapest Bank 2014 után ismét reprezentatív kutatás keretében kérdezte a szülőket arról, hogy várhatóan milyen kiadást jelent majd számukra a tanévkezdés, illetve évközben mekkora összeget tesznek majd ki az oktatással kapcsolatos kiadások. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megkérdezettek háromnegyedének továbbra is jelentős anyagi terhet jelentenek a tanulmányokhoz kapcsolódó különféle kiadások, ami nem meglepő, tekintve, hogy 2014-hez képest közel 12 ezer forinttal többe, vagyis csaknem 84 ezer forintba kerül az iskolakezdés gyermekenként. 

Az általános iskolás gyermekek szülei esetében nőttek meg leginkább az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások, hiszen a két évvel ezelőtti 56 ezer forint helyett idén kicsit több mint 73 ezer forintot költenek erre, míg a középiskolások szüleinek kiadásai 82 ezerről 90 ezer forintra nőttek 2016-ra. Ezzel szemben a felsőoktatásban tanulók tanévkezdésének költsége nem változott az elmúlt két évben, továbbra is átlagosan 166 ezer forintot emészt fel. 

A válaszadó szülők kétharmada (60 százalék) az aktuális havi bevételéből is költ az iskolakezdéshez szükséges kiadásokra, míg kicsit kevesebb, mint a felük (42 százalék) előre spórolt pénzéből finanszírozza legalább ezek egy részét. Utóbbiak átlagosan 5 hónapon keresztül tesznek félre ennek érdekében.

A szülők harmada (33 százalék) az iskolakezdési támogatásokat is igénybe veszi. Az iskolakezdés finanszírozása érdekében a válaszadók 6 százaléka vesz fel hitelt, ugyanakkor, ha a további felmerülő kiadások miatt szükség lenne rá, 15 százalékuk nyitott a jövőbeni kölcsönfelvételre is. 

Informatikai eszközök hitelből

Korábban a szülők 18 százaléka vett már fel hitelt a gyermeke érdekében, míg 37 százalékuk úgy véli, elképzelhető, hogy a jövőben hitelt vesznek majd fel erre a célra. Elsősorban informatikai eszközök, valamint bútorok és lakberendezési tárgyak beszerzéséhez van szükség pénzügyi segítségre, emellett a felsőfokú tanulmányok finanszírozása, a lakásvásárlás és családalapítás is sokszor plusz hozzájárulást kíván. Ehhez a szülők elsősorban áruhitelt vagy személyi kölcsönt vesznek fel, illetve hitelkártyakeretüket használják fel.

Milyen segítség érkezik?

A tanévkezdésre való tekintettel idén is hamarabb, augusztus végén kapják meg a családok a szeptemberi családi pótlékot. Emellett cafeteria keretében a szülő kérhet tanévkezdési támogatást a munkáltatójától, ami szintén sokat segíthet a tanszerek finanszírozásában.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?