6 °C Budapest
Kiderült: ezért tanul több ezer magyar diák külföldön

Kiderült: ezért tanul több ezer magyar diák külföldön

2016. március 22. 13:08

Ma már nem okoz nagy meglepetést, hogy a magyar középiskolások negyede tervezi komolyan, hogy külföldre megy tanulni. A diákok legnépszerűbb célpontjai közé még mindig Anglia, Németország és az USA tartozik. De miért akarnak a diákok külföldre menni? Mi az, ami a hazai oktatásból hiányzik?

A diákok jelentős többsége kifejezetten hiányolja a magyar oktatásból a kritikus gondolkodásra való nevelést, a készségek fejlesztésére irányuló foglalkoztatásokat és a kreativitást.

A tananyagból a legtöbben a gyakorlatias elemeket és ezek közül is leginkább a pénzügyi ismereteket hiányolják

- derül ki az Engame Akadémia a közelmúltban végzett digitális antropológiai kutatásából.

A felmérésben több mint ezer diákot, szülőt és pedagógust kérdeztek meg a hazai középiskolai oktatás színvonaláról, a külföldi továbbtanulásról alkotott véleményükről. A tanulók és a szülők véleménye szerint a mai középiskolai oktatásban nem kap kellően nagy szerepet a pályaorientáció. A tanulók túlnyomó többsége a kedvenc tantárgya alapján választ pályát. Tehát rengeteg középiskolásnak egy tantárgy megítélése nem feltétlenül a saját képességeiből, személyiségjegyeiből adódik, hanem abból, mennyire szereti a matekot vagy az irodalmat. Az Engame Akadémia munkatársai szerint ez a tipikus gombhoz a kabátot helyzet.

Ehelyett a diákok kompetenciáinak felmérése, fejlesztése, és a pályaorientáció az oktatásban való aktív jelenléte elengedhetetlen feltétele kell, hogy legyen nemcsak a sikeres hazai-külföldi egyetemi felvételinek, de egy egészséges jövőbeli karriernek is.

Külföld, de miért?

A kérdőívet kitöltő fiatalok háromnegyede elsősorban még mindig itthon képzeli el, hogy egyetemista lesz. A szülők többsége is nyilván azt szeretné, ha Magyarországon járna a gyermekük iskolába. A kutatás szerint azonban a szülők maximálisan támogatnák azt is, ha a gyerekek külföldön terveznék folytatni tanulmányaikat a középiskola után. Az akadémia által végzett kutatásból pedig az is kiderült, hogy a diákok leginkább a magasabb fizetés és a karrierlehetőségek miatt szeretnének külföldön tanulni, míg a szülők az oktatás magas színvonala miatt tartják vonzónak a külföldi egyetemeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2015-ben megközelítőleg 9 -10 ezer főre becsülhető a külföldön tanuló magyarok száma.

Hova szeretnének menni tovább tanulni a diákok?

  • 1. Egyesült Királyság
  • 2. USA
  • 3. Németország
  • 4. Ausztria
  • 5. Svédország
  • 6. Dánia
  • 7. Finnország
  • 8. Franciaország

A valóság azonban nem teljesen tükrözi a terveket, ugyanis a statisztikák szerint a külföldön tanuló magyar diákok legtöbben ma Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban vannak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 13. 11:55