0 °C Budapest

Bekeményítenek a menzákon: ezt eszik a gyerekek holnaptól

2015. augusztus 31. 10:45

Kevesebb só és cukor, zsírmentes ételek, sok zöldség - nem csak krumpli: így alakul a gyerekek iskolai étkeztetése idén szeptembertől. Látszólag nagy többletköltséggel járó egészséges ételek, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint semmi esetre sem várható áremelkedés.

Szeptember elsejével kötelező alkalmazni a közétkeztetési rendeletet. A cél az, hogy a gyerekek egészségesebben nőjenek fel, ezért a bölcsődében, az óvodákban és iskolákban egészségesebb étel kerül a gyerekek asztalára

- mondta el az új közétkeztetésről tartott hétfői sajtótájékoztatón Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Milyen lesz a menü?

A legfontosabb változások:

 • igyekeznek elkerülni a túlzott zsírfogyasztást, például meghatározza a rendelet, hogy bő zsírban sült élelmiszereket nem kaphatnak a bölcsődés gyerekek
 • egy kész terméket nem lehet utánacukrozni. - pl. grízes tészta.
 • sótartalmú ételízesítők használata tilos
 • egészségtelen ételalapanyagok használata is tilos
 • a zsíros húsok és felvágottak felhasználása is korlátozott lesz.
 • folyadékpótlásra csak egészséges italok adhatók (pl. megszűnik az túlcukrozott tea, nem ihatnak szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt)
 • édesség kizárólag főétkezésként nem adható
 • a sótartó nem lesz az asztalon, külön helyen, az egészséggel kapcsolatos figyelmeztetéssel lehet használni.

Az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Fontos tehát a változatosság: biztosítják azt, hogy ne történhessen meg az, hogy egy gyermek az óvodában minden nap tésztát eszik.

Mennyi az annyi?

Nehéz egy számmal kifejezni, mennyibe kerül per fő az étkeztetés. Van egy minimum és van egy maximum: ezek között viszonylag nagy a szórás, de azt láttuk, a mintamenza programon keresztül, hogy ezeknek az előírásoknak meg lehet felelni a rendelkezésre álló ilyen források maximumából

 - mondta el korábban a Pénzcentrum kérdésére Novák Katalin. Tehát amit most is erre fordítanak, abból kivitelezhető lesz az új, egészségesebb étkeztetés is. Hozzátette:

2014-től minden gyermek étkeztetését támogatja az állam és a rászoruló gyermekek a továbbiakban is ingyenesen vehetik igénybe az étkeztetést, illetve a három, vagy több gyermeket, vagy tartós beteg, fogyatékos gyermeket nevelő családok is az 50 százalékos díj-kedvezményt. Szeptember elsejétől már 320 ezer gyermek étkezik ingyenesen a közintézményekben. 2015-ben 58 milliárd forintba kerül a gyermekek közétkeztetése az államnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy kétgyermekes családnak átlagosan havi 15-20 ezer forintos könnyebbséget is jelenthet az ingyenes étkeztetés bővítése.

 Az eddigi fél áron étkezők ingyen étkeznek, illetve tovább bővült az ingyenesen étkezők köre. Erről bővebben itt olvashatsz.

Több oka is annak, hogy maradhat a jelenlegi ár:

 • a szezonalitásnak megfelelő élelmiszerek, nyersanyagok (pl. télen a savanyított, tartósított élelmiszerek) használata akár 10-15 százalékkal is csökkentheti a nyersanyag árakat
 • sok helyen az országban vannak olyan kezdeményezések, ahol a helyi élelmiszerekre alapozott gazdálkodás, a helyi termékek bevonása a közétkeztetésbe költségcsökkentő tényező (ez nyilván olyan helyeken működik, ahol helyben főznek, és onnan látnak el akár több intézményt is).
 • a közbeszerzési eljárás alól mentesítik a helyi termelőket, ez a lehetőséget ad az alapanyagtöbblet biztosítására, mellyel a szállítási, csomagolási és tárolási költség is csökkenthető
 • a helyi munkaerő alkalmazása

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?