Bekeményítenek a menzákon: ezt eszik a gyerekek holnaptól

2015. augusztus 31. 10:45

Kevesebb só és cukor, zsírmentes ételek, sok zöldség - nem csak krumpli: így alakul a gyerekek iskolai étkeztetése idén szeptembertől. Látszólag nagy többletköltséggel járó egészséges ételek, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint semmi esetre sem várható áremelkedés.

Szeptember elsejével kötelező alkalmazni a közétkeztetési rendeletet. A cél az, hogy a gyerekek egészségesebben nőjenek fel, ezért a bölcsődében, az óvodákban és iskolákban egészségesebb étel kerül a gyerekek asztalára

- mondta el az új közétkeztetésről tartott hétfői sajtótájékoztatón Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Milyen lesz a menü?

A legfontosabb változások:

  • igyekeznek elkerülni a túlzott zsírfogyasztást, például meghatározza a rendelet, hogy bő zsírban sült élelmiszereket nem kaphatnak a bölcsődés gyerekek
  • egy kész terméket nem lehet utánacukrozni. - pl. grízes tészta.
  • sótartalmú ételízesítők használata tilos
  • egészségtelen ételalapanyagok használata is tilos
  • a zsíros húsok és felvágottak felhasználása is korlátozott lesz.
  • folyadékpótlásra csak egészséges italok adhatók (pl. megszűnik az túlcukrozott tea, nem ihatnak szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt)
  • édesség kizárólag főétkezésként nem adható
  • a sótartó nem lesz az asztalon, külön helyen, az egészséggel kapcsolatos figyelmeztetéssel lehet használni.

Az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Fontos tehát a változatosság: biztosítják azt, hogy ne történhessen meg az, hogy egy gyermek az óvodában minden nap tésztát eszik.

Mennyi az annyi?

Nehéz egy számmal kifejezni, mennyibe kerül per fő az étkeztetés. Van egy minimum és van egy maximum: ezek között viszonylag nagy a szórás, de azt láttuk, a mintamenza programon keresztül, hogy ezeknek az előírásoknak meg lehet felelni a rendelkezésre álló ilyen források maximumából

 - mondta el korábban a Pénzcentrum kérdésére Novák Katalin. Tehát amit most is erre fordítanak, abból kivitelezhető lesz az új, egészségesebb étkeztetés is. Hozzátette:

2014-től minden gyermek étkeztetését támogatja az állam és a rászoruló gyermekek a továbbiakban is ingyenesen vehetik igénybe az étkeztetést, illetve a három, vagy több gyermeket, vagy tartós beteg, fogyatékos gyermeket nevelő családok is az 50 százalékos díj-kedvezményt. Szeptember elsejétől már 320 ezer gyermek étkezik ingyenesen a közintézményekben. 2015-ben 58 milliárd forintba kerül a gyermekek közétkeztetése az államnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy kétgyermekes családnak átlagosan havi 15-20 ezer forintos könnyebbséget is jelenthet az ingyenes étkeztetés bővítése.

 Az eddigi fél áron étkezők ingyen étkeznek, illetve tovább bővült az ingyenesen étkezők köre. Erről bővebben itt olvashatsz.

Több oka is annak, hogy maradhat a jelenlegi ár:

  • a szezonalitásnak megfelelő élelmiszerek, nyersanyagok (pl. télen a savanyított, tartósított élelmiszerek) használata akár 10-15 százalékkal is csökkentheti a nyersanyag árakat
  • sok helyen az országban vannak olyan kezdeményezések, ahol a helyi élelmiszerekre alapozott gazdálkodás, a helyi termékek bevonása a közétkeztetésbe költségcsökkentő tényező (ez nyilván olyan helyeken működik, ahol helyben főznek, és onnan látnak el akár több intézményt is).
  • a közbeszerzési eljárás alól mentesítik a helyi termelőket, ez a lehetőséget ad az alapanyagtöbblet biztosítására, mellyel a szállítási, csomagolási és tárolási költség is csökkenthető
  • a helyi munkaerő alkalmazása

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem