17 °C Budapest
Nyitott kérdések a szakképzésben, pedig indul a tanév

Nyitott kérdések a szakképzésben, pedig indul a tanév

Pénzcentrum
2015. augusztus 24. 10:31

Egy héttel az iskolakezdés előtt sok szakképzési centrumban még nincs sem szervezeti és működési szabályzat, sem elfogadott pedagógiai program, sem házirend - írja a Népszabadság.

A lap hétfői cikke szerint bár nemsokára kezdődik az iskola, de egy kicsit kaotikus a helyzet a szakképzési centrumokban. Az átalakuló rendszerben sok oktató elbocsátásoktól tart, hiszen még nincsen meg az új munkaszerződése.

Emellett a lap információi szerint sok intézményben még nincsen szervezeti és működési szabályzat, sem pedig elfogadott pedagógiai program. Ezeket a tantestületek fogadják el, a pedagógusok azonban még nem jöhettek össze, hiszen nyáron nincsenek bent az iskolákban.

2016. szeptember elsejétől egyébként újra átalakul az egész rendszer. Jövőre indulnak a szakiskolából létrejövő szakközépiskolák, és a szakközépből átalakuló szakgimnáziumok.

Az NGM Sajtó és Kommunikációs Titkárság reagált a Népszabadság cikkében írtakra, álláspontjukat a Pénzcentrumhoz is eljuttatták:

"Mintegy két héttel ezelőtt a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (a továbbiakban: NSZFH) szakmai főigazgató-helyettese fenntartói jogkörében írásban utasította a szakképzési centrumok főigazgatóit, hogy határozzák meg a tagiskola igazgatóinak hatásköreit, kivéve a pénzügyi kötelezettségvállalást, mert ezt az új szabályzat kiadásáig csak a centrum főigazgatója láthatja el. Ennek megfelelően tehát a tanulói jogviszonnyal kapcsolatos ügyekben, így a felvételi döntés tekintetében is a tagiskola igazgatók járnak el.

Az iskolák pedagóguslétszámát az ellátandó feladatok határozzák meg, így az átvett pedagógusok munkájára szükség van a szakképzési centrumok struktúrájában is. A szakképzési centrumok oktatóinak elbocsátását nem tervezzük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tanulói jogviszonnyal kapcsolatos ügyekben a tagiskola igazgatója jár el. A tagiskola igazgatója ezt egyelőre, a szakképzési centrumok szervezeti és működési szabályzatának jóváhagyásáig delegált hatáskörben látja el.

Minden tagiskola rendelkezik jelenleg hatályos pedagógiai programmal, házirenddel, szervezeti és működési szabályzattal, melyek az új dokumentumok kiadásáig irányadóak a belső működésükre. Az új szervezeti dokumentumok az érintett vezetők és a Pedagógusok Szakszervezetének, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet bevonásával készültek el a nyár folyamán.

A szakképzési centrumok rendelkeznek költségvetéssel, a cikkben az ezzel kapcsolatos megállapítás hamis. Minden centrum tájékoztatást kapott a részére megállapított kincstári költségvetésről és a foglalkoztatottak létszámáról is" - reagált az NGM.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?