29 °C Budapest

Luxusban is élhetnének a devizahitelesek: pénzkidobás volt az ócsai telep?

2013. június 19. 15:29

A napokban beköltöztek az első lakók az ócsai devizatelepre. A beruházás eddig 2,36 milliárd forintot emésztett fel. Ennyiből 100 lakásos passzív társasház is épülhetett volna!

Néhány nappal ezelőtt megérkeztek az első családok a bedőlt devizahiteleseknek méregdrágán felhúzott ócsai lakóparkba. Mint ismert, az elkészült bérlakásokat tizenöt kétgyermekes, három háromgyermekes és két négygyermekes családnak utalták ki. A beruházás első ütemében ugyanakkor összesen nyolcvan bérlakás épült, amelyek összesen ötven négyfős, húsz ötfős, valamint tíz hatfős családnak tudnának lakhatási lehetőséget biztosítani. A pályázati feltételek azonban túlságosan szigorúnak bizonyultak, így a maradék hatvan ház bérlőinek beköltözése még jó ideig várat majd magára.

A bérlők jogai, kötelezettségei
A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. látja el Ócsa város Alsópakony településrészén felépült Szociális Családi Házak üzemeltetési és vagyonkezelési feladatait. A társaság a pályázaton nyertes bérlőkkel határozatlan időre szóló bérleti szerződést köt. A bérleti szerződés aláírásával a bérlők jogokat szereznek és kötelezettségeket vállalnak.

Bérlők jogai:

  • határozatlan időre szóló bérleti jogviszony
  • a bérlő halála esetén a bérlővel együtt élő családtagok a bérleti jogot folytathatják
Bérlők kötelezettségei:
  • lakbér, közüzemi díjak rendszeres fizetése
  • az ingatlan rendeltetésszerű használata
  • a rendeltetésszerű használat ellenőrzésének segítése
A bérleti díjak mértékét kormányrendelet szabályozza az alábbiak szerint:
  • 50 nm családi ház: 16 800 Ft/hó
  • 60 nm családi ház: 19 500 Ft/hó
  • 70 nm családi ház: 21 100 Ft/hó

Ennyiből 100 lakást is lehetett volna!

Az ócsai devizatelep a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2,36 milliárd forintot emésztett fel. Ez az összeg az elkészült 80 házat, a teljes infrastruktúrát és a közfoglalkoztatottak bérét is fedezte. Bár tény, hogy az infrastruktúra (például közművek) az eredeti tervek szerinti 500 házhoz készült, az ingatlanok egy négyzetméterére jutó közel 540 ezer forintos bekerülési költség még így is horribilisnek tűnik. Különösen akkor, ha a kormány nem csak felfüggeszti, hanem végleg eláll az 500 ingatlanból álló telep kivitelezésétől, s marad a már elkészült 80 ház a területen - 500 házra méretezett, kihasználatlan infrastruktúrával.

Pusztán az ár/érték arány összehasonlítása miatt érdemes megemlíteni, hogy hamarosan Budapest XIII. kerületében épül fel Magyarország első 100 lakásos passzív társasháza. Az úttörő fejlesztés beruházási célokmányát még áprilisban fogadta el az önkormányzat képviselőtestülete. A célokmányban foglaltak szerint a beruházás összes várható bekerülési költsége 2 milliárd 194 millió 173 ezer forint lesz. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen - melyet a Magyar Építő Zrt. nyert - a passzívház építési munkái már ez év áprilisában megkezdődnek. Az átadás pedig rá egy évre, várhatóan 2014 áprilisában várható. Összefoglalva tehát, 100 lakás, 2,2 milliárd forintból, passzív technológiával.

2013. 04. 18. Hatalmas passzív társasház épül Pesten: filléres rezsivel számolnak
2012. 09. 30. Szuperolcsó bérlakások: ilyen ház még nem volt Magyarországon

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pedig az ócsai Szociális Családiház-építési Programot már jóval a kivitelezés megkezdése előtt számos szakmai szervezet, illetve szakértő aggályosnak titulálta. "Nagyon bizonytalan vagyok a kezdeményezés kimenetele szempontjából. Jó lett volna, ha olyan telep épül, amely nemcsak számunkra minta, hanem akár európai szinten is. Ha valamire nem sajnáltam volna a pluszpénzt, akkor erre. Ez kihúzhatta volna annak a méregfogát, hogy számtalan sebből vérzik a beruházás. Az lehetett volna az előnye, hogy olyan minőséget tudunk felmutatni, akár az energiatakarékosság, akár a fenntarthatóság, akár a fűtés, akár a szennyvízkezelés tekintetében, hogy azt mondhassuk, ez egy mintaprojekt, amit érdemes utána monitorozni, pár év múlva megnézni, hogyan áll. Olyan referencia lehetett volna, amelyet esetleg nyugatról is idejönnek megnézni a szakemberek. Azt sajnálom igazán, hogy ez nem jött össze. Lesz egy átlagos minőségű kis lakóegyüttes, s így valóban erősen megkérdőjelezhető a szükségessége" - nyilatkozta korábban a Pénzcentrum.hu-nak Perényi Tamás DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.

"Ócsával kapcsolatban a rövid válaszom az, hogy miután jelenleg jóval 100 ezer felett van a 90 napon túli késedelmes devizahitelesek száma, és Ócsán pár száz családnak épülne ház, tulajdonképpen mindegy, hogy mi lesz a programmal, mert semmire nem nyújt megoldást. Ha akar, egy kormányzat pár milliárd forintot mindig elkölthet egy kísérletre, a baj az, hogy a probléma méretéhez képest ez annyira kicsi, hogy semmit nem old meg. Részleteiben meg mi sem gondolunk mást, mint a szakma. Amikor a településfejlesztésnek szerte a világon a kompaktság, a fenntarthatóság, és az erőforrás-hatékonyság az iránya, akkor a budapesti agglomerációnak ráadásul egy alacsony státuszú területén egy zöldmezős beruházás keretében új építésű ingatlanokat létrehozni nem egy adekvát és erőforrás-hatékony megoldás" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak korábban Sümeghy György, a Habitat for Humanity Magyarország egykori igazgatója.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem