2018. február 18. vasárnap Bernadett

Kiderült: ennyi nyugdíjat kap idén Medveczky Ilona

Márciustól könnyebb lesz Medveczky Ilona élete: 121 ezer forinttal nő a nyugdíja.

A Magyar Művészeti Akadémiához kellett benyújtani a kérelmet, és nem is kellett sokat várnom a válaszra. 2004-ben tüntettek ki Magyarország Érdemes Művésze díjjal, ennek alapján ítélték meg a művészjáradékot. Márciustól fogják utalni az összeget a bankszámlámra. Ha minden igaz, akkor százhuszonegyezer forinttal lesz magasabb a nyugdíjam - mondta a Ripostnak Medveczky.

Két évvel ezelőtti sajtóértesülések szerint a táncművész 70 ezer forintos nyugdíjat kapott, mostantól viszont közel kétszázezer forintból gazdálkodhat majd.

Hatalmas nyugdíjról álmodozunk, de nem teszünk érte semmit

Szöges ellentét feszül a lakossági nyugdíjtervek és a tényleges megtakarítások között. Bár a 30-59 éves magyarok több mint fele úgy látja, hogy még a 30-as évek előtt meg kellene kezdeni a spórolást a nyugdíjas évekre, a 30-as korosztály 58 százaléka még hozzá sem kezdett.

Mindössze a magyarok negyede rendelkezik kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással- derült ki a K&H biztos jövő indexéből. A felmérésben részt vevők szerint egyébként  legalább 151 ezer forint kellene havonta ahhoz, hogy egy átlagnyugdíjas kényelmesen meg tudjon éln, ugyanakkor a keleti megyékben élők szerint havi 142 ezer forint is elég lenne a gondtalan nyugdíjas évekhez, míg a fővárosban és Pest megyében élők szerint minimum 161 ezer forint kellene ehhez.

Egy decemberi felmérés szerint a magyarok aggódnak a jövőjük miatt:

a megkérdezettek mindössze 16 százalék számít arra, hogy megél majd az állami nyugdíjból, 37 százalékuk szerint ez csak nehezen megy majd, 29 százalékuk szerint pedig semmire nem lesz elég az állami nyugdíj. A megkérdezettek 18 százaléka pedig egyáltalán nem is számít állami nyugdíjra.

Így nem kell aggódnod a jövőd miatt

Magyarországon három olyan nyugdíjcélú megtakarítás is létezik, amit támogat az állam.

Ezek a következők:

  • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ),
  • az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • és a nyugdíjbiztosítás.

Alapvetően mindhárommal arra próbálják ösztönözni a lakosságot, hogy kezdjen el minél előbb félretenni, megtakarítani, hiszen a jelenlegi tendenciák alapján úgy tűnik, hogy nem sok jóra számíthat az, aki néhány évtized múlva megy nyugdíjba. A jelenlegi felosztó-kirovó rendszer alapján ugyanis a mostani aktív lakosság befizetéseiből fizeti ki az állam a nyugdíjakat, ez az állapot azonban nem lesz fenntartható, ha tovább folytatódik az aktív lakosság számarányának csökkenése. A probléma persze nem új keletű, nem véletlen, hogy az előtakarékosságra ösztönző lehetőségek már hosszú évek óta léteznek.

A NYESZ előnye, hogy az ide történő éves befizetéseink után 20 százalék, maximum 100 ezer forintos adóvisszatérítést vehetünk igénybe. A NYESZ-szel kapcsolatos cikkünket itt olvashatjátok el.

Címlapkép: Beliczay László / MTI

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.15-02.21
Országos

Spar

02.15-02.21
Országos

Lidl

02.15-02.21
Országos

Auchan

02.15-02.21
Országos

Aldi

02.15-02.21
Országos

Tesco

02.15-02.21
Országos

Auchan

Műszaki cikkek
02.08-02.21
Országos

Praktiker

02.08-02.21
Országos