21 °C Budapest

Friss kutatás: szűkös nyugdíjas évekre számítanak a magyarok

Pénzcentrum
2017. december 20. 19:00

Bár a jelenlegi és rövid távú anyagi helyzetüket kedvezőnek tartják, hosszabb távon már nem ilyen optimisták a 30-59 éves korosztály tagjai. A nyugdíjkilátásokat tekintve a 30-as korosztály a legpesszimistább: közel a felük arra számít, hogy nélkülöznie kell idős korában.

Bár a jelenlegi és rövid távú anyagi helyzetüket kedvezőnek tartják, hosszabb távon már nem ilyen optimisták a 30-59 éves korosztály tagjai - derült ki a K&H biztos jövő indexéből. A nyugdíjkilátásokat tekintve a 30-as korosztály a legpesszimistább: közel a felük arra számít, hogy nélkülöznie kell idős korában. A kutatásból kiderül, hogy sokan aggasztónak látják a helyzetüket: mindössze 16 százalék számít arra, hogy megél majd az állami nyugdíjból, 37 százalék szerint ez csak nagyon nehezen megy majd. A K&H szerint az idős korra történő gondoskodás egyre nagyobb teret nyer, az év vége pedig különösen fontos időszak. A nyugdíjbiztosításhoz járó adókedvezményt ugyanis úgy lehet maximalizálni, ha még az év végéig elkezdik a takarékoskodást.

Felemásan látják a jelenlegi, rövid távú és hosszú távú anyagi helyzetüket a 30-59 éves korosztály tagjai. A felmérés szerint a jelenlegi anyagi helyzetét a megkérdezettek 56 százaléka értékelte pozitívan, ami szinte megegyezik az előző negyedévben mért adattal. Kedvező az is, hogy a helyzetüket nagyon negatív értékelők aránya 2017 eleje óta folyamatosan csökken.

Nem lesz pénz a nyaralásra

A rövid távú anyagi kockázatok közül a legtöbben (34 százalék) még mindig attól tartanak leginkább, hogy nem futja a nyaralásra. A megkérdezettek negyede nagyon fél attól, hogy nem lesz pénze betegség esetén, 27 százalék pedig attól tart, hogy nem tudja majd a gyerekeit támogatni. Azonban a munkanélküliséggel és az egészségromlással kapcsolatos aggodalmak csökkentek az előző negyedévhez képest. Az előző negyedév 24 százalékával szemben már csak mindössze 19 százalék tartja reális veszélynek a munkája elvesztését, míg a munkanélküliség miatt romló életszínvonaltól is ugyanennyien tartanak.

Hosszabb távon gond van

Bár a jelenlegi és a rövid távú anyagi helyzet megítélésénél kedvező eredményeket hozott a felmérés, a hosszabb távú anyagi kilátásokat tekintve már más a helyzet. 33 százalék nagyon valószínűnek tartja például, hogy nélkülöznie kell majd nyugdíjas korában. Bár a 30 éves korosztály tagjai a jelenlegi anyagi megítélését nézve a legoptimistábbak, a hosszú távú kilátásokat ők látják a legnegatívabban. 43 százalékuk tartja valószínűnek, hogy nélkülözni fog nyugdíjas korában, míg a 40-es és 50-es korosztály tagjainak csak a 30, illetve 24 százaléka gondolja így. A magyarok közel fele (41 százalék) nagyon valószínűnek tartja, hogy az állam elveszi a nyugdíjcélú megtakarításaikat, míg 37 százalék aggódik, hogy megtakarításai kevesebbet érnek majd. 32 százalék, tehát minden harmadik ember tartja valószínűnek, hogy nem tudja majd fenntartani a lakását idős korában.

A kutatásból kiderül, hogy aggasztónak látják a helyzetüket a megkérdezettek: mindössze 16 százalék számít arra, hogy megél majd az állami nyugdíjból, 37 százalékuk szerint ez csak nehezen megy majd, 29 százalékuk szerint pedig semmire nem lesz elég az állami nyugdíj. A megkérdezettek 18 százaléka pedig egyáltalán nem is számít állami nyugdíjra"

- mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lejáró határidő

A szakember szerint a nyugdíjcélú megtakarításokkal lehet csökkenteni az időskorban esetlegesen felmerülő anyagi kockázatokat. Minél korábban kezdi meg valaki a takarékoskodást, annál nagyobb biztonsággal vághat neki a nyugdíjas éveknek.

Kuruc Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az év vége különösen fontos időszak, mert úgy lehet maximalizálni a nyugdíjbiztosításhoz járó adókedvezményt, ha az érintettek még az év végéig elindítják a nyugdíjbiztosításukat, illetve plusz befizetéseket eszközölnek már meglévő nyugdíjbiztosításaikra. Aki nem él idén ezzel a lehetőséggel akár 130 000 forint állami támogatástól esik el örökre.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem