2021. január 27. szerda Angelika

Hivatalos: ennyivel emelkedik novembertől a nyugdíj


A tegnap megjelent Magyar Közlönyben található rendelet alapján 1,2 százalékos lesz a nyugdíjemelés, amely viszont csak azoknak jár, akik már tavaly is nyugdíjasok voltak. Mivel a kompenzáció mértéke meghaladja az 1 százalékpontot, novembertől már az emelt nyugdíjat kapják a jogosultak.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében 1,2 százalékkal emelik novemberben a nyugdíjakat. Ez nem éri el még a lapunk által előre jelzett 1,5 százalékot sem, tehát a legtöbben maximum 1-2 ezer forintra számíthatnak havonta.

A január-októberi időszakra vonatkozó összegeket viszont egyösszegben fogják folyósítani, így nem csak emelt nyugdíjt, hanem kiegészítés is érkezik novemberben. Kérdés, hogy ez visszamenőleg mennyit ér azoknak a nyugdíjasoknak a számára, akiket a leginkább megviselt anyagilag a járvány. 

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az átlagnyugdíj 142,1 ezer forint Magyarországon, vagyis az 1,2%-os emelés 1705 forintot jelent majd. A visszamenőleg járó kiegészítés januárt-október hónapokra 17050 forint. Viszont a 2,05 millió magyar nyugdíjas közel 60 százalékának, vagy 1,21 millió főnek nem éri el a havi ellátása ezt az összeget, a 142,1 ezer forintot. Közülük is 73,5 ezer magyar nyugdíjas még 60 ezer forintra sem jogosult havonta - ők 720 forintnál is kevesebb emelést, és 7200 forintnál kevesebb kiegészítést kapnak novemberben.

Farkas András nyugdíjszakértő nagy hibának tartja a nyugdíjemelésben azt, hogy akinek alacsony a nyugdíja, néhány száz forintot kap, míg a magasabb nyugdíjjal rendelkezők akár több tízezer forintot.

70 ezer forint alatti nyugdíjat kap körülbelül 70-75 ezer ember. Igaz, hogy ezek között olyan ember is van, akik több országból szereztek nyugdíjjogosultságot, és az Európai Unió megállapítási procedúrája alapján Magyarországon csak résznyugdíjat kap

- mondta korábban a szakember. A nyugdíjasok idén még nyugdíjprémiumra sem számíthatnak a járvány miatt, hiszen az akkor járna, ha a gazdasági növekedés meghaladná a prognosztizált szintet, viszont 2020-ban eleve inkább recesszióra számítanak a szakértők. 

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked