16 °C Budapest

Félmillió nyugdíjlevelet postáznak: ki ne dobd, választ várnak

2017. január 30. 11:30

Elkezdődött a második kör: a kormányhivatalok január elsejétől már az 53-57 éves, hamarosan nyugdíjba lépő korosztályt keresik meg adategyeztetés céljából. Összesen 590 ezer embernek kell leellenőriznie a nyugdíjnál is figyelembe vehető kereseteit. Mutatjuk, mit kell tenni, ha nem stimmelnek hivatal adatai.


Sokan nem tudják, de már jóval a nyugdíjba lépés előtt egyeztet velünk az illetékes hivatal a nyilvántartásban szereplő biztosítási jogviszonyaikról és a nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteikről. Az eljárás célja az, hogy a nyugdíjnyilvántartásban nem, vagy hibásan szereplő, illetve hiányzó adataink minél hamarabb beszerzésre és javítása kerüljenek. Így a nyugdíj elbírálásának folyamata gyorsabbá válik, a nyugdíjak megállapítására és folyósítására pedig hamarabb kerülhet majd sor.

Az adategyeztetési eljárás ütemezetten történik. Első körben az 1955. és 1959. között születetteket keresték meg, nekik legkésőbb 2016. december 31-ig kellett postára adni a leveleket - olvasható az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) tájékoztatásában.

A második ütemben, 2017. január elsejétől az 1960. és 1964. között születettekkel egyeztetnek a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek.

Az érintett korosztályon belül TAJ szám szerinti sorrendbe történik a tájékoztató levelek, kimutatások kiküldése. Az ötéves korcsoportoknál egyébként két év van a kiértesítésre. A  KSH adatai szerint a következő két évben összesen 590 521 embernek kell kézhez kapnia az adategyeztető levelét, hiszen ennyien töltik most be az 53-57 életévüket. Ők még jóval nyugdíj előtt állnak, hiszen a 1957-ben vagy azt követően születettek esetében már a betöltött 65. életév a nyugdíjkorhatár.

Mi van pontosan a levélben?

A tájékoztató levelekben az alábbi információkat találhatjuk meg:

  • az egyeztetés célja,
  • az eljárás mente,
  • a nyilvántartásból alapesetben hiányzó, szolgálati időnek minősülő időszakok (szakmunkástanulói idő, katonaidő stb.) és azok igazolásának módja,
  • az elektronikus ügyintézés lehetősége és annak igénybe vételi módja, továbbá
  • a Call Center szolgáltatásról és
  • az online időpontfoglaló alkalmazásról szóló tájékoztatás.

A kimutatás pedig az alábbiakat tartalmazza:

  • a biztosításban töltött időszakok,
  • egyéb szolgálati idők (nők esetén a nők kedvezményes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági idők, továbbá a foglalkozáshoz kötött kedvezményre jogosító idők)
  • a foglalkoztatók adatait,
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset,jövedelem,
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék, illetve azok a szolgálati időnek minősülő időszakok, amelyek után nem történt járulék, illetve nyugdíjjárulék-fizetés, de a nyugdíj megállapításánál figyelembe vehetők.

Mit tehetünk, ha nem stimmelnek az adatok?

Abban az esetben, ha a kimutatással kapcsolatban valamilyen észrevételünk van, (Pl. nem tartalmaz minden időszakot, amit biztosításban töltöttünk) akkor az úgynevezett elfogadó/észrevételező nyilatkozaton kell ezt jeleznünk,amit a kimutatással együtt elküldenek nekünk. Az észrevételek megtételére 60 nap áll rendelkezésünkre.

A nyilatkozathoz mellékelni kell azokat az eredeti dokumentumokat (pl. munkakönyv, leckekönyv, katonakönyv stb.), amelyek alátámasztják észrevételeit

- hívja fel a figyelmet az ONYF.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eltérések okait az eljáró szerv az általunk küldött dokumentumok és saját nyilvántartása alapján megvizsgálja. A felülvizsgálat során az eljáró szerv a foglalkoztatótól, vagy más adatszolgáltatásra kötelezettől adatot kérhet, helyszíni szemlét tarthat, illetve más bizonyítási eljárást is folytathat.

Ha egyetértünk a kimutatásban foglaltakkal, akkor ezt is az elfogadó/észrevételező nyilatkozattal jelezhetjük. Az eljáró szerv az egyeztetési eljárást később egy határozattal zárja le, ha ezzel nem érünk egyet, akkor fellebbezést nyújthatunk be a döntés ellen.

Fontos azonban még azt is tudunk, hogy az eljárás minden szakasza költség és illetékmentes. Ráadásul az egészet akár a számítógép előtt ülve is elintézhetjük, hiszen az adategyeztetési eljárásban lehetőségünk van elektronikus ügyintézésre is. Ezt az ONYF honlapján ügyfélkapus azonosítás után tudjuk megtenni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm