2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Ez működik: így hamarabb és magasabb összeggel mehetsz nyugdíjba


A kormány ma kezdi tárgyalni a nagyszülői gyed részleteit. A kormány szándéka szerint a dolgozó szülők a jövő év elejétől átadhatják gyedjogosultságukat valamelyik - még nem nyugdíjas - nagyszülőnek. A "munkaerőpiaci szempontból aktív" nagyszülők több unoka után több gyedet is kaphatnak, de egy időben csak az egyikük, tehát vagy a nagymama, vagy a nagypapa. A Pénzcentrum Dr. Kovács László nyugdíjszakértő segítségével azokra a kérdésekre kereste a választ, kinek lesz előnyös a nagyszülői gyed igénybevétele és milyen hatással lehet majd a nyugdíjra.


A törvényjavaslatot még május 22-én nyújtották be, ennek részletei szerint a nagyszülők akkor kaphatnak gyedet, ha a gyermek (vagyis az unoka) születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosítottak voltak. Az is feltétele a támogatás folyósításának, hogy a gyerek mindkét szülője, egyedülálló szülő esetében a gyermeket gondozó szülő keresőtevékenységet végezzen.

A gyerek nevelése a szülők feladata, a nagyszülő csak napközben felügyeli az unokáját. A szülőnek nyilatkozatban kell megerősíteni, egyetért azzal, hogy a nagyszülő igénybe vegye a gyedet. A nagyszülői gyedet január 1-től lehet igényelni, és legfeljebb két évig, ikreknél pedig három évig folyósítják. Ha több unoka van, aki után gyedre lehet menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel. Ha több különböző várandóságból származó gyerekre felügyel a nagymama vagy a nagypapa, akkor gyerekenként állapítják meg a gyedet.

Nem jár a nagyszülői gyed azoknak, akik keresőtevékenységet folytatnak, kivéve, ha otthon dolgoznak. Akkor sem jár az ellátás, ha az unokát napközbeni ellátást biztosító intézményben, tehát bölcsődében helyezik el, és még néhány kivételes esetben.

A Pénzcentrum Dr. Kovács László nyugdíjszakértő segítségével azokra a kérdésekre kereste a választ, kinek lesz előnyös a nagyszülői gyed igénybevétele és milyen hatással lehet majd a nyugdíjra. A szakember először arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetése az egész családra hatással lesz.

"Komplex módon érdemes megközelíteni a jövőbeni ellátás igénybe vételének lehetséges hatásait, ugyanis azok nem csak a nagyszülőre, hanem a szülőre is kihatnak. Amennyiben a nagyszülő a gyed igénylését megelőzően keresőtevékenységet végez (dolgozik), akkor keresetcsökkenésre számíthat, mivel a gyed összege a jövedelmének 70 százaléka" - mondta el a nyugdíjszakértő, és hozzátette:

Ugyanakkor célszerű figyelembe venni a "közvetett, relatív családi jövedelemnövekedés" lehetőségét is, értve alatta, hogy a 30-as éveiben járó szülő magasabb keresetet tud elérni a munkaerőpiacon, mint a közvetlenül nyugdíj előtt álló nagyszülő.

Korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy a jelenlegi nyugdíjszámítási rendszer képletéből adódóan jelentős összeggel többre számíthat, aki kitolja a nyugdíjazását a következő évre, viszont ennek megvannak a maga kockázatai is. A nagyszülői gyeddel éppen a nyugdíj előtt álló nagyszülő, aki már szívesen menne nyugdíjba, kitolhatja 1-2 évvel a szolgálati idejét - ami ugyanis a gyed alatt folyamatosan nő - így késleltetve a nyugdíjazást.

Öregségi nyugdíjkorhatárt éppen elérő és ezáltal nyugdíjjogosulttá váló ügyfeleim esetében a legnagyobb dilemma, miszerint azonnal igényeljék, a jól megérdemelt nyugellátásukat vagy tovább dolgozzanak a nyugdíj igénylése nélkül (vagy a jövő évtől nagyszülői gyedre menjenek), ezáltal növeljék a szolgálati éveik számát és nyugdíjszorzójukat

- mondta el Dr. Kovács László, aki az ebben a helyzetben lévőknek a következő kérdést szokta feltenni: jelenlegi, 64 éves önmagát szeretné megjutalmazni egy azonnali, alacsonyabb összegű nyugdíjjal vagy pl. 74 évesen (amikor már biztosan nem tud, vagy nem akar dolgozni) szeretne inkább több nyugdíjat?

A szakértő azt a példát hozta, hogy ha a nyugdíj előtt álló személy 2019-ben a 64. életéve betöltésekor, 40 év szolgálati idővel és 80 százalékos nyugdíjszorzóval öregségi nyugdíjba vonul, akkor 200 ezer forint nyugellátásban részesülne havonta. Ha tovább dolgozik és csak 2 év múlva igényli a nyugdíját 42 szolgálati év és 84 százalékos szorzó alapján, emellett a Tny. 21§(2)ben foglalt nyugdíjnövelést is figyelembe véve 235 ezer forint/hó nyugdíjra számíthat (változatlan nettó átlagkeresetet feltételezve).

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy 2 év alatt 4 millió 800 ezer forint nyugdíjról mond le a biztosított, (az időközbeni éves nyugdíjemelés hatását figyelmen kívül hagyva), ami 35200 forintos különbözet mellett 136 hónap alatt - 11 év és 4 hónap alatt - térül meg

- tette hozzá.

Milyen hatása lesz a gyednek a nyugdíjra?

Amennyiben a nagyszülő gyed ugyanúgy működik majd, mint eddig a gyed, akkor a nyugdíjszámítás alapjául szolgáló törvény szerint az összegét csak akkor kell figyelembe venni a nyugdíjszámításnál, ha azáltal az igénylőre nézve kedvezőbb. Felmerül a kérdés, hogy mivel a gyed többszörösen igényelhető lesz több gyermek után, így lehetséges, hogy a gyed halmozott igénylése magasabb lesz, mint a nagyszülő keresete. A szakértő szerint azt nem lehet előre meghatározni, hogy növeli-e majd a gyed várhatóan a nagyszülő átlagkeresetét, amit a nyugdíjszámításkor figyelembe vesznek, csak hogy a szolgálati idő és a nyugdíjszorzó magasabb lesz, ha később igényli a nyugdíjazást.

A nagyszülői gyednek vannak hátrányai is.

A nagyszülő a gyed mellett nem dolgozhat, és nem adhatja a gyermeket bölcsődébe, míg egy szülő gyed mellett akár teljes állásban is dolgozhat, és bölcsődébe is járhat a gyermeke. Vagyis az aktív nyugdíjhoz közel álló nagyszülő kiesik a munkából. Ez pedig hátrányos lehet az olyan munkavállalók számára, akik potenciálisan igényelhetik a nagyszülői gyedet.

A nagyszülők közül a nagymama az, akire a gyerekgondozás oroszlánrésze hárulni fog. Ez a tény viszont magával hozhatja, hogy a munkáltatók az idősebb nőket kisebb hajlandósággal foglalkoztatják majd, tartva attól, hogy nagyszülői gyedre mennek

- világított rá Dr. Kovács László. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint a társadalomnak bővülő erőforrást jelenthetnek az aktív életet élő, fizikailag, lelkileg és szellemileg is jó erőben lévő idősek, akiknek az aránya évről évre nő. A Pénzcentrum által megkérdezett nyugdíjszakértő azonban rámutatott, hogy az intézkedés hatását csökkentheti két tényező:

Egyrészről a kitolódó gyermekvállalási hajlandóság miatt számos nagyszülő már nyugdíjas lesz az unokája megszületésekor, így nem veheti igénybe az ellátást. Másrészt manapság már ritka a több generációs együttélés, azaz hiába gondozná a nagyszülő az unokát, ha nem laknak egymás közelében (nem beszélve a külföldön dolgozó szülőkről).

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,71 százalékos THM-el, és havi 107 743 forintos törlesztővel fel lehet venni az Ersténél De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: a K&H Banknál például 107 546 forintos törlesztőt ígér a 2,81 százalékos THM; míg az OTP Banknál szintén alacsony, 2,97 százalékos THM is alacsony, 108 811 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen, a Budapest Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

08.15-08.21
Országos

Lidl

08.15-08.21
Országos

Auchan

08.15-08.28
Országos

Tesco

08.15-08.18
Országos

Spar

08.15-08.21
Országos

Interspar

08.15-08.21
Országos

Kika

08.14-08.18
Országos

Lidl

Iskolakezdés
08.01-09.14
Országos