2020. április 5. vasárnap Vince

Azonnali nyugdíjprémium-emelést követel a Parlament: ekkora összeget akarnak


A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete szerint a nyugdíjprémiumot utólag, a költségvetésnek, minden nyugdíjasnak soron kívül - a ténylegese 2019-es GDP növekedés fényében - átlag 6.000,- forinttal - kellene kiegészíteni.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület örömmel értesült arról, hogy - az idősek aktív közreműködésének köszönhetően is - a bruttó hazai termék (GDP) 2019-ben 4,9 százalékkal növekedett - írja közleményében a Nyugdíajs Parlament. A vártnál kedvezőbb eredmény megteremtette annak a forrását - írják, hogy 

a novemberben kifizetett (átlag 22.000,- Ft) nyugdíjprémiumot utólag, a költségvetés, minden nyugdíjasnak soron kívül - a tényleges adatoknak megfelelően - átlag 6.000,- forinttal - kiegészítse.

Ugyanakkor a Nyugdíjas Parlament sajnálja, hogy az év elejei nyugdíjak csak 2,8 százalékkal emelkedtek. Ugyanis a januári fogyasztói áremelkedés 4,7 százalékos mértékének tényadata azt eredményezte, hogy a "nyugdíjasok átlagosan januárban 2.600,- forinttal kevesebb ellátásban részesültek" - írják a közleményükbe.

Éppen ezért a Nyugdíjas Parlament felhívja a Kormány figyelmét a hatályos társadalombiztosítási törvény 62.§. (6) pontjára, mely szerint, a tényleges makrogazdasági folyamatok ismeretében "kiegészítő intézkedést" tegyen" - zárják közleményüket.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk