16 °C Budapest
Sad old woman. Depressed lonely senior lady with alzheimer, dementia, memory loss or loneliness. Elder person looking out the home window. Sick patient with disorder. Pensive grandma. Widow with grief

Így kopik el szép lassan a magyar nyugdíjak értéke? Egyre kevesebbet költ az idősekre a kormány

G7
2023. október 5. 09:44

A nemrég bejelentett nyugdíjemelés következtében a karácsonyi bevásárlás előtt körülbelül az egyhavi járandóság 40 százalékára tehető egyszeri többlet érkezik majd a nyugdíjasok számlájára - írja a G7. Ha valóban az MNB becslésének megfelelően 18,5 százalékot romlik idén a nyugdíjasok anyagi helyzete, cserébe 18,5 százalékkal emelik a nyugdíjakat, akkor elvileg az egyenleg nulla, vagyis nem csökkent a nyugdíjak vásárlóereje, reálértéke. Vagy mégis?

Egyrészt ha végül az derül ki, hogy a 2023-as nyugdíjas infláció 18,5 százaléknál magasabb, akkor a nyugdíj nem őrzi meg a reálértékét, ha viszont alacsonyabb, akkor reálérték-növekedés lesz, de mindezt csak jövőre tudjuk meg, és utólagos korrekció pedig ez az elmúlt években sem volt.

A lap szerint mivel a KSH egy ideje már a nettó medián béreket is közzéteszi, ezek összevetésével a korábbinál is jobban láthatóvá válik, hogy a kormány a nyugdíjaknál kizárólag a szinten tartásra törekszik, és ha a bérek reálértékben nőnek, ahhoz nem igazítja hozzá a nyugdíjakat. Ez 2012 óta van így, melynek egyik fontos következménye, hogy a nyugdíjkiadások a GDP-hez mérve jelentősen csökkentek, vagyis az ország gazdasági növekedéséből a dolgozókkal szemben a nyugdíjasoknál nem következik az anyagi helyzet javulása. Így GDP-arányosan egyre kevesebbet kell nyugdíjakra költeni, ez az arány az ezredforduló óta 2012-ben volt a legmagasabb, az akkori 11,6 százalékról 2022-re fokozatosan 8 százalékra esett vissza.

A nettó medián bérek és a medián nyugdíjak alakulását vizsgálva: amíg januárban a nyugdíj még a bér 62,7 százalékát tette ki, júliusra ez 59,8 százalékra csökkent. A magyar nyugdíjak szinten tartásának az a módszere, hogy (az extra egyszeri juttatásokon kívül) az év elején emelik az összegeket az aktuális évre várható infláció mértékével, és ahogy az az idén is történt, további kiegészítést adnak visszamenőleg, ha ez a cél nem teljesül. 2019 januárjában a (megemelt) nyugdíj összege 4,1 százalékkal volt magasabb, mint a 2018. januári (szintén akkor megemelt) adat, ám a 2019-es éves átlagos nyugdíjas infláció végül kisebb, csak 3,5 százalékos lett. Ez önmagában 0,6 százalékos reálérték-emelkedés. 2020-ra pedig ugyanilyen számolással 1,5 százalékos növekedés jön ki, csakhogy ezekben az adatokban nincsenek benne az egyszeri extra juttatások, márpedig ez különösen az utána következő évekre nézve nagyon fontossá vált - írja a lap.

A parlamenti választások előtti évben, azaz 2021-ben a szokásosnál jóval többször kaptak emelést és egyszeri juttatást a nyugdíjasok. Az akkoriban beindult általános költekezéshez kapcsolva a kormány háromszor emelte a nyugdíjakat, folyósított egy 13.-nak nevezett egynegyed havi összegű nyugdíjat, és a maximális, 80 ezer forintos prémiumot is megadta. (Az állam akkor fizet nyugdíjprémiumot, ha a gazdasági növekedés legalább 3,5 százalék.) Ezekből az extra tételekből sosem válik rendszeres (havi) juttatás, de a valóságban nagyon megtolják a reálnövekedést. Az egyszeri juttatások nélkül 2021-ben 1,4 százalékos lett volna a reálnyugdíj-emelkedés, így azonban több mint 6 százalékra ugrott.

Közvetlenül a 2022-es választások előtt még kiosztották az ezúttal teljes, azaz egyhavi összegre rúgó 13. havi nyugdíjat, és ez a szokásos emelésekkel, illetve a novemberben juttatott prémiummal még úgy is körülbelül 2,5 százalékos reálnövekedést eredményezett, hogy időközben elszabadult a nyugdíjas infláció: éves szinten 15,2 százalék volt. Látványos különbség, hogy az egyszeri extra juttatások nélkül 2022-ben a nyugdíjasok már elég erős, 6 százalék körüli reálnyugdíj-csökkenést szenvedtek volna el, vagyis a kedvezőtlen folyamatokat csak a soron kívüli összegekkel lehetett ellensúlyozni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A KSH szerint a nyugdíjas infláció általában nem sokkal nagyobb az általános inflációnál, idén január és augusztus között például a kumulált infláció 22 százalék, míg a nyugdíjas 23,3 százalék volt. Az utóbbi időben ez azért is lehet érdekes, mert laikus feltételezés szerint a nyugdíjakat jóval nagyobb arányban költik élelmiszerre, mint a béreket, márpedig az élelmiszerek több más termékcsoportnál jóval nagyobb mértékben drágultak - írták.

A teljes cikk a G7-en olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm