Senior caucasian woman checking pension documents, loan, e-banking, doing paperwork with laptop, mortgage, paying domestic bills at home

Embertelen drágulás sújtja az időseket: kevés lett a januári nyugdíjemelés, muszáj lesz lépni?

2023. január 13. 10:25

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsora a 2022. évi inflációról. Ebből kiderül, hogy decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal nőttek egy év alatt, a nyugdíjas fogyasztói árindex azonban ennél is magasabb: 26,5 százalék volt. A 2022. évi infláció 12 hónap alatt átlagosan 14,5 százalék volt, azonban a nyugdíjasokra 15,2 százalékos drágulás hatott. A januári nyugdíjemelés 15%-os volt, az emelt nyugdíjakat rengeteg nyugdíjas tegnap kapta meg utalásos formában.

A KSH közlése szerint az élelmiszerek ára 44,8%-kal emelkedett 2022. decemberére, azonban csak a nyugdíjasok fogyasztását tekintve 46,1 százalékos drágulást mértek. Szakértők már korábban is kifogásolták azonban, hogy a KSH módszertana, amely alapján az inflációt számítják, a "békeidőben" érvényes fogyasztási szerkezetet veszi alapul. Azonban a rekordinfláció óta igencsak eltolódott, mi mire költ - nagyon sokan már csak élelmiszert vesznek, így például a nyugdíjasoknak sokkal nagyobb súlyt kellene képviselnie a számításokhoz használt fogyasztói kosarában az élelmiszereknek. Akkor sokkal nagyobb inflációt mutatnának ki.

Kevés lesz a 15%-os nyugdíjemelés?

A KSH friss adataiból tehát az derült ki, hogy 15,2 százalékos inflációt szenvedtek el a nyugdíjasok 2022-ben. Ez alapján felmerülhet a kérdés, hogy kevés lesz-e a januári nyugdíjemelés, melynek mértéke 15%. Az emelt összegeket a legtöbb nyugdíjas már tegnap megkapta. Ezt a kérdést fontos most tisztázni.

Le kell szögezni, hogy a 15 százalékos januári emelésnek, és a 15,2 százalékos drágulásnak nincs egymáshoz közvetlenül köze. A januári emelés ugyanis nem az elmúlt évi, hanem a következő évben várható infláció alapján kompenzálja az időseket előre. Hogyha kevésnek bizonyul az év eleji emelés, mert rosszul tippelték meg a várható inflációt a költségvetésben, akkor évközi emelésekkkel korrigálják a nyugdíjakat, ahogy ez 2022-ben is történt.

Most viszont már tudjuk, hogy 2022-ben a teljes infláció 15,2 százalék volt, vagyis 1,2 százalékponttal magasabb, mint a nyugdíjemelések együttes mértéke (14%) az adott évben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az már más kérdés, hogy a jövő évi inflációs várakozások szintén rendre meghaladják a 15 százalékot, amelyet most a nyugdíjasok előzetesen kaptak. A mai adatok alapján például Suppan Gergely a Magyar Bankholding vezető elemzője azt közölte: az idei év végére így is egyszámjegyű inflációra számítanak, idén éves átlagban 17,5% lehet az infláció.

Nem az a valódi kérdés tehát, hogy a 15%-os nyugdíjemelés kevés-e a 15,2 százalékos tavalyi infláció tükrében. A tavalyi összesen 14%-os emelés bizonyosan kevés a most nyilvánosságra hozott 15,2 százalékhoz képest, a 2023. januári emelés pedig várhatóan kevés lesz, a szakértők jelenlegi magasabb inflációs várakozásainkat tükrében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53