28 °C Budapest
Senior caucasian woman checking pension documents, loan, e-banking, doing paperwork with laptop, mortgage, paying domestic bills at home

Embertelen drágulás sújtja az időseket: kevés lett a januári nyugdíjemelés, muszáj lesz lépni?

2023. január 13. 10:25

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsora a 2022. évi inflációról. Ebből kiderül, hogy decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal nőttek egy év alatt, a nyugdíjas fogyasztói árindex azonban ennél is magasabb: 26,5 százalék volt. A 2022. évi infláció 12 hónap alatt átlagosan 14,5 százalék volt, azonban a nyugdíjasokra 15,2 százalékos drágulás hatott. A januári nyugdíjemelés 15%-os volt, az emelt nyugdíjakat rengeteg nyugdíjas tegnap kapta meg utalásos formában.

A KSH közlése szerint az élelmiszerek ára 44,8%-kal emelkedett 2022. decemberére, azonban csak a nyugdíjasok fogyasztását tekintve 46,1 százalékos drágulást mértek. Szakértők már korábban is kifogásolták azonban, hogy a KSH módszertana, amely alapján az inflációt számítják, a "békeidőben" érvényes fogyasztási szerkezetet veszi alapul. Azonban a rekordinfláció óta igencsak eltolódott, mi mire költ - nagyon sokan már csak élelmiszert vesznek, így például a nyugdíjasoknak sokkal nagyobb súlyt kellene képviselnie a számításokhoz használt fogyasztói kosarában az élelmiszereknek. Akkor sokkal nagyobb inflációt mutatnának ki.

Kevés lesz a 15%-os nyugdíjemelés?

A KSH friss adataiból tehát az derült ki, hogy 15,2 százalékos inflációt szenvedtek el a nyugdíjasok 2022-ben. Ez alapján felmerülhet a kérdés, hogy kevés lesz-e a januári nyugdíjemelés, melynek mértéke 15%. Az emelt összegeket a legtöbb nyugdíjas már tegnap megkapta. Ezt a kérdést fontos most tisztázni.

Le kell szögezni, hogy a 15 százalékos januári emelésnek, és a 15,2 százalékos drágulásnak nincs egymáshoz közvetlenül köze. A januári emelés ugyanis nem az elmúlt évi, hanem a következő évben várható infláció alapján kompenzálja az időseket előre. Hogyha kevésnek bizonyul az év eleji emelés, mert rosszul tippelték meg a várható inflációt a költségvetésben, akkor évközi emelésekkkel korrigálják a nyugdíjakat, ahogy ez 2022-ben is történt.

Most viszont már tudjuk, hogy 2022-ben a teljes infláció 15,2 százalék volt, vagyis 1,2 százalékponttal magasabb, mint a nyugdíjemelések együttes mértéke (14%) az adott évben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az már más kérdés, hogy a jövő évi inflációs várakozások szintén rendre meghaladják a 15 százalékot, amelyet most a nyugdíjasok előzetesen kaptak. A mai adatok alapján például Suppan Gergely a Magyar Bankholding vezető elemzője azt közölte: az idei év végére így is egyszámjegyű inflációra számítanak, idén éves átlagban 17,5% lehet az infláció.

Nem az a valódi kérdés tehát, hogy a 15%-os nyugdíjemelés kevés-e a 15,2 százalékos tavalyi infláció tükrében. A tavalyi összesen 14%-os emelés bizonyosan kevés a most nyilvánosságra hozott 15,2 százalékhoz képest, a 2023. januári emelés pedig várhatóan kevés lesz, a szakértők jelenlegi magasabb inflációs várakozásainkat tükrében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem