1 °C Budapest
Senior mature business woman holding paper bill using calculator, old lady managing account finance, calculating money budget tax, planning banking loan debt pension payment sit at home kitchen table.

Itt a 2023-as nyugdíjkalkulátor: pontosan ekkora emelésre számíthatnak a magyar idősek

2022. december 18. 12:02

Kiderült, milyen mértékű lesz jövőre a magyar öregségi nyugdíjak - és számos más járandóság - 2023-i évi emelése: 15 százalékos. Jövőre a jogosultak ugyanúgy számíthatnak a 13. havi nyugdíj utalására februárban, a nyugdíjprémium jövője még kérdéses. Ez alapján az átlagos nyugdíj összege 215 ezer forintra emelkedhet jövőre Magyarországon. A Pénzcentrum 2023-as nyugdíjemelés-kalkulátora pedig azt is megmutatja, kinek pontosan mekkora összeg érkezhet a jövő év elején.

December 13-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a 2023. évi nyugdíjemelés mértékét, mely jövőre 15 százalék lesz. Az utóbbi évek rendkívüli, évközi nyugdíjemelései miatt nehezebb követni, kinek mekkora összeg járhat jövőre, ezért a Pénzcentrum elkészítette a 2023. évi nyugdíjkalkulátort. Ezzel bárki kiszámíthatja, mekkora lesz a nyugdíjemelés összege, milyen összegű nyugdíj érkezik januárban, és a 13. havi nyugdíjjal együtt milyen összegre lehet számítani februárban. Ugyanis az év első két hónapjában összesen három havi emelt nyugdíjösszegre számíthatnak a jogosultak. A kalkulátorba elég mindössze a decemberi nyugdíj összegét beírni.

Nyugdíjemelés 2023. január 1-től

A törvény szerint a nyugdíjakat januárban a költségvetési törvényben előrejelzett inflációs mértékkel kell megemelni, ez az érték még nem nyilvános, december 22-e környékén közölheti az MNB. Azt azonban már bejelentették, hogy 2023. január 1-jétől a nyugdíjakat 15 százalékkal emelik. Mennyit is jelent azonban ez az összeg?

Mivel százalékos emelésről van szó, 200 ezer forintos nyugdíjösszeg esetén 30 ezer forintos havi emelésre számíthatnak a jogosultak, 500 ezer forintos, jóval az átlag feletti nyugdíj esetén 75 ezer forintnyi pluszpénz érkezik januártól. Aki azonban kisnyugdíjból él, például 120 ezer forintból, annak 18 ezer forinttal emelkedik csak a járandósága. Pedig a kenyér kilója mindenki számára több mint 800 forintba kerül, míg egy éve a 450-et sem érte el, és 2020-ban még a 400-tól is messze volt.

Azonban a jelenlegi nyugdíjrendszer szerint százalékosan kell emelni a nyugdíjakat, így a kis nyugdíjból élők kisebb összegekre, a luxusnyugdíjasok akár hatszámjegyű emelésre is számíthatnak januártól, a várható infláció mértéke alapján.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2023. évi nyugdíjkalkulátor

A Pénzcentrum kalkulátorával bárki pontosan kiszámíthatja, milyen nyugdíjösszeg érkezik 2023 januárjában és februárjában, csak a 2022. december havi nyugdíj összegét kell megadni hozzá!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?