27 °C Budapest
Senior mature business woman holding paper bill using calculator, old lady managing account finance, calculating money budget tax, planning banking loan debt pension payment sit at home kitchen table.

Itt a 2023-as nyugdíjkalkulátor: pontosan ekkora emelésre számíthatnak a magyar idősek

2022. december 18. 12:02

Kiderült, milyen mértékű lesz jövőre a magyar öregségi nyugdíjak - és számos más járandóság - 2023-i évi emelése: 15 százalékos. Jövőre a jogosultak ugyanúgy számíthatnak a 13. havi nyugdíj utalására februárban, a nyugdíjprémium jövője még kérdéses. Ez alapján az átlagos nyugdíj összege 215 ezer forintra emelkedhet jövőre Magyarországon. A Pénzcentrum 2023-as nyugdíjemelés-kalkulátora pedig azt is megmutatja, kinek pontosan mekkora összeg érkezhet a jövő év elején.

December 13-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a 2023. évi nyugdíjemelés mértékét, mely jövőre 15 százalék lesz. Az utóbbi évek rendkívüli, évközi nyugdíjemelései miatt nehezebb követni, kinek mekkora összeg járhat jövőre, ezért a Pénzcentrum elkészítette a 2023. évi nyugdíjkalkulátort. Ezzel bárki kiszámíthatja, mekkora lesz a nyugdíjemelés összege, milyen összegű nyugdíj érkezik januárban, és a 13. havi nyugdíjjal együtt milyen összegre lehet számítani februárban. Ugyanis az év első két hónapjában összesen három havi emelt nyugdíjösszegre számíthatnak a jogosultak. A kalkulátorba elég mindössze a decemberi nyugdíj összegét beírni.

Nyugdíjemelés 2023. január 1-től

A törvény szerint a nyugdíjakat januárban a költségvetési törvényben előrejelzett inflációs mértékkel kell megemelni, ez az érték még nem nyilvános, december 22-e környékén közölheti az MNB. Azt azonban már bejelentették, hogy 2023. január 1-jétől a nyugdíjakat 15 százalékkal emelik. Mennyit is jelent azonban ez az összeg?

Mivel százalékos emelésről van szó, 200 ezer forintos nyugdíjösszeg esetén 30 ezer forintos havi emelésre számíthatnak a jogosultak, 500 ezer forintos, jóval az átlag feletti nyugdíj esetén 75 ezer forintnyi pluszpénz érkezik januártól. Aki azonban kisnyugdíjból él, például 120 ezer forintból, annak 18 ezer forinttal emelkedik csak a járandósága. Pedig a kenyér kilója mindenki számára több mint 800 forintba kerül, míg egy éve a 450-et sem érte el, és 2020-ban még a 400-tól is messze volt.

Azonban a jelenlegi nyugdíjrendszer szerint százalékosan kell emelni a nyugdíjakat, így a kis nyugdíjból élők kisebb összegekre, a luxusnyugdíjasok akár hatszámjegyű emelésre is számíthatnak januártól, a várható infláció mértéke alapján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2023. évi nyugdíjkalkulátor

A Pénzcentrum kalkulátorával bárki pontosan kiszámíthatja, milyen nyugdíjösszeg érkezik 2023 januárjában és februárjában, csak a 2022. december havi nyugdíj összegét kell megadni hozzá!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm