6 °C Budapest
Senior Woman Shopping in Grocery Store

Kiakadtak a nyugdíjasok: kevés lesz a novemberi emelés, így 2023-ban csak romolhat a helyzet

2022. október 7. 08:32

Elégedetlenek a nyugdíjas szervezetek a nyugdíjkiegészítés mértékével, attól tartanak, hogy az idősek jelentős részének tovább romlik az életminősége – mondta el Hegyesiné Orsós Éva a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke a Népszavának. A Magyar Közlönyben szeptember 5-én megjelent rendelet szerint ugyanis 4,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak novembertől (2022. január 1-ig visszamenőlegesen), a nyugdíjprémium pedig legfeljebb 10 ezer forint lesz.

A friss rendelet értelmében összesen 13,4 százalékkal emelkedik az időskori ellátások összege, a januári 5 százalékos és júliusi 3,9 százalékos kiegészítéssel együtt. Hegyesiné Orsós Éva viszont úgy véli, hogy semmi ok a örömre: az, hogy idén ennyivel nő az ellátások összege, csupán azt jelenti, hogy a kormány alábecsülte az idén várható infláció mértékét. Emlékeztetett arra, hogy Varga Mihály nemrég maga beszélt egy rendezvényen arról, hogy az infláció november-decemberben tetőzhet 20 százalék fölött.

Legalább 6,1 százalékos nyugdíjkorrekció lett volna indokolt novemberben

– mondta a lapnak Hegyesiné Orsós Éva, aki szerint egy 100 ezer forintból élő nyugdíjas zsebéből havi 1600 forintot vesz ki a kormány, mely éves szinten 19.200 forintot jelent. Viszont ennél is fontosabbnak tartja, hogy a szerinte a kormány által alábecsült infláció miatt jövőre is kisebb lesz az a nyugdíjalap, ami után a 2023-as év eleji emelés jár majd. Különösen azokat érinti súlyosan a döntés, akiknek az ellátása átlag alatt van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?