12 °C Budapest
Ketyeg a nyugdíjbomba: rengeteg magyar már elkésett, így védheted ki az időskori elszegényedést

Ketyeg a nyugdíjbomba: rengeteg magyar már elkésett, így védheted ki az időskori elszegényedést

2022. szeptember 20. 15:31

A COVID járvány kezdetén nagyon sokan elvesztették a munkahelyüket, vagy csökkent a jövedelmük. Szerencsére a legtöbb embert csak átmenetileg érintette ez a változás. Gondoljunk bele, hogy idős korunkra a jövedelemcsökkenés már nem időszakos lesz. Ha rosszul érintett a 2020. tavaszán tapasztalt bevétel kiesés, akkor érdemes megtakarítanunk idős éveinkre: ha nem teszünk így, akkor könnyen hasonló anyagi helyzetben találhatjuk magunkat, mint a járvány kezdetén – számolt be a Bankmonitor.

2020. tavaszán, a COVID járvány kezdetekor számos olyan intézkedést vezettek be, amik gyökeresen megváltoztatták a mindennapi életünket és ezzel az anyagi helyzetünket is. Sokan emiatt átmeneti nehézségekkel szembesültünk: egyes ágazatok dolgozói (mint az idegenforgalom, vendéglátás – több hónapon keresztól nem tudtak dolgozni, míg mások bár nem vesztették el a munkájukat, de a fizetésüket akár 25-30 százalékkal is csökkentették. Márpedig egy 3-4 hónapon keresztül tartó jövedelemkiesés komoly problémákat okozhat bárki életében.

A 30-59 év közöttieknek mintegy harmadának mindössze annyi megtakarítása van, hogy ha elvesztené a munkáját, akkor mindössze 1 hónapig tudna megélni a pénzéből. Bár a felmérések szerint a legtöbb esetben a fizetéselvesztés, vagy csökkenés csak átmeneti volt van azonban olyan élethelyzet is, amikor ez tartósnak bizonyulhat.

Ha pedig nem készülünk fel rá kellőképpen, akkor a kieső jövedelem akár évtizedekig is gondot okozhat nekünk.

Amikor pedig nyugdíjba megyünk hasonló helyzettel találkozunk, mint két évvel ezelőtt, amikor töredékére csökkent a keresetünk. A jövedelmünk ugyanis hasonló mértékben esik vissza a nyugdíj esetében is.Egy átlagember pedig 7 hónapnyi tartalékkal rendelkezik, vagyis a nyugdíj miatti jövedelemkiesést nagyságrendileg 3 éven keresztül tudná kipótolni meglévő befektetéseikből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Utólag persze nehéz mit tenni. A nyugdíjemelés ugyanis hazánkban az inflációhoz van kötve, vagyis pénzünk vásárlóereje előreláthatóan nem csökken majd, de a korábbi fizetésünkhöz képest az elmaradás sem fog mérséklődni. Éppen ezért éri meg előre gondolkodni: egy időben elindított nyugdíj-előtakarékosság a fizetésünket csak kis mértékben terheli le. 30 évesen elég lenne havi 30 ezer forintot félretenni ahhoz, hogy 20 millió forint extra megtakarítással rendelkezzünk nyugdíjas éveinkre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem