16 °C Budapest
Ketyeg a nyugdíjbomba: rengeteg magyar már elkésett, így védheted ki az időskori elszegényedést

Ketyeg a nyugdíjbomba: rengeteg magyar már elkésett, így védheted ki az időskori elszegényedést

2022. szeptember 20. 15:31

A COVID járvány kezdetén nagyon sokan elvesztették a munkahelyüket, vagy csökkent a jövedelmük. Szerencsére a legtöbb embert csak átmenetileg érintette ez a változás. Gondoljunk bele, hogy idős korunkra a jövedelemcsökkenés már nem időszakos lesz. Ha rosszul érintett a 2020. tavaszán tapasztalt bevétel kiesés, akkor érdemes megtakarítanunk idős éveinkre: ha nem teszünk így, akkor könnyen hasonló anyagi helyzetben találhatjuk magunkat, mint a járvány kezdetén – számolt be a Bankmonitor.

2020. tavaszán, a COVID járvány kezdetekor számos olyan intézkedést vezettek be, amik gyökeresen megváltoztatták a mindennapi életünket és ezzel az anyagi helyzetünket is. Sokan emiatt átmeneti nehézségekkel szembesültünk: egyes ágazatok dolgozói (mint az idegenforgalom, vendéglátás – több hónapon keresztól nem tudtak dolgozni, míg mások bár nem vesztették el a munkájukat, de a fizetésüket akár 25-30 százalékkal is csökkentették. Márpedig egy 3-4 hónapon keresztül tartó jövedelemkiesés komoly problémákat okozhat bárki életében.

A 30-59 év közöttieknek mintegy harmadának mindössze annyi megtakarítása van, hogy ha elvesztené a munkáját, akkor mindössze 1 hónapig tudna megélni a pénzéből. Bár a felmérések szerint a legtöbb esetben a fizetéselvesztés, vagy csökkenés csak átmeneti volt van azonban olyan élethelyzet is, amikor ez tartósnak bizonyulhat.

Ha pedig nem készülünk fel rá kellőképpen, akkor a kieső jövedelem akár évtizedekig is gondot okozhat nekünk.

Amikor pedig nyugdíjba megyünk hasonló helyzettel találkozunk, mint két évvel ezelőtt, amikor töredékére csökkent a keresetünk. A jövedelmünk ugyanis hasonló mértékben esik vissza a nyugdíj esetében is.Egy átlagember pedig 7 hónapnyi tartalékkal rendelkezik, vagyis a nyugdíj miatti jövedelemkiesést nagyságrendileg 3 éven keresztül tudná kipótolni meglévő befektetéseikből.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Utólag persze nehéz mit tenni. A nyugdíjemelés ugyanis hazánkban az inflációhoz van kötve, vagyis pénzünk vásárlóereje előreláthatóan nem csökken majd, de a korábbi fizetésünkhöz képest az elmaradás sem fog mérséklődni. Éppen ezért éri meg előre gondolkodni: egy időben elindított nyugdíj-előtakarékosság a fizetésünket csak kis mértékben terheli le. 30 évesen elég lenne havi 30 ezer forintot félretenni ahhoz, hogy 20 millió forint extra megtakarítással rendelkezzünk nyugdíjas éveinkre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?