18 °C Budapest
paint house renovation trap work

Hidegzuhany ez a KATA-ban maradók számára: ezzel rengetegen nem is számoltak

2022. július 22. 11:32

Nagyszabású és gyors ütemű átalakításon ment keresztül a katás vállalkozókra vonatkozó szabályozás. A változások következtében a korábbi kisadózók nagy többsége kiszorul a katából, míg egy szűk kisebbség továbbra is használhatja ezt az adónemet. Kevés szó esik arról, mire számíthatnak nyugdíjjogosultság szempontjából a katás vállalkozók a drasztikus átalakulás után. Valójában a KATA-ban maradóknak biztosan nem javultak, sőt még bizonyos szempontból romlottak is a nyugdíjkilátásaik. Mutatjuk, miért.

A magyar államháztartás mostanra számos okból nehéz helyzetbe került, ez lehet az egyik fő ok a kata rendszerének sietős megváltoztatása mögött - írja a Bankmonitor. A miniszterelnök egy interjúban azt mondta, a nyugdíjrendszer miatt nem fér bele többé a katázás ilyen széles körben való alkalmazása, és ezzel együtt a bújtatott foglalkoztatás elterjedése. Hiszen „a katások sokkal kevesebb nyugdíjat fizetnek” ahhoz képest, mint ha munkaviszonyban dolgoznának. Az is gyakori érv volt a hivatalos kommunikációban, hogy a kisadózók így nagyon alacsony nyugdíjjogosultságot szereznek, amit szintén orvosolni kell.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint a katásokat az alábbiak szerint lehetett csoportosítani:

  • 100-150 ezer fő elsősorban magánszemélyeket szolgált ki,
  • 100-150 ezer, főként szellemi foglalkozású vállalkozó, akik vegyesen szolgáltak ki lakossági és vállalati ügyfeleket,
  • 60-80 ezer mellékállású katás, akik jellemzően alacsony bevételt termeltek meg, továbbá
  • 100-150 ezer fő, akik feltehetően bújtatott foglalkoztatásban dolgoztak.

A változtatás következtében 2022. szeptember 1-től már csak azok maradhatnak kisadózók, akik kizárólag magánszemélyek felé számláznak. Mellékállású kata sem létezik többé, tehát a felsőfokú tanulmányok, főállás vagy nyugdíj mellett katázóknak is más megoldást kell találniuk. Ezek szerint a teljes sokaság legalább kétharmada (nagyságrendileg 300-350 ezer fő) szorulhat ki a katából, és kell más adózási formát keresnie, vagy esetleg beszüntetni a vállalkozói tevékenységét.

Nem javult a nyugdíjváromány

A katások fájdalmasan rossz nyugdíjjogosultságát két tényező okozza. Egyrészt a nagyon alacsony elismert járulékalap (2022-ben havi 108 ezer forint), amely alig haladja meg a bruttó minimálbér felét. Másrészt a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 39. paragrafusa, amely úgy rendelkezik, hogy a minimálbérnél alacsonyabb keresetű biztosítási időszakot csak arányosan csökkentve lehet figyelembe venni a nyugdíjszorzót befolyásoló szolgálati idő kiszámításakor.

Az arányosítás aszerint történik, hogy az adott időszaki járulékalap hogyan viszonyult a minimálbérhez: a katások esetében ez az arány jelenleg 0,54, ezért a 2022-ben 12 hónapig katázók csak 0,54 évnyi szolgálati időt szereznek meg. E két tényező következtében egy főállású katás vállalkozó még egy minimálbéreshez képest is töredékannyi nyugdíjjogosultságra tesz szert!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Opció egyáltalán az öngondoskodás?

A katában megmaradt vállalkozóknak mostanra semmi esélyük nem maradt arra, hogy elfogadható mértékű állami nyugdíjra legyenek jogosultak. Megdöbbentő élmény lesz azt tapasztalniuk, amikor a postás kihozza az első, 40 ezer forintos havi nyugdíjukat, amelyből egy hónapon keresztül kellene megélniük. Hacsak nem szeretnének dolgozni a nyugdíjkorhatár betöltése után is, akkor egyetlen olyan megoldás létezik számukra, amellyel elkerülhetik a nyugdíjkatasztrófát: a nyugdíj-előtakarékosság - közölte a portál.

De mennyi pénzt kell félretenni nyugdíjra? A helyes választ a kívánt nyugdíjkiegészítés mértéke határozza meg. Ha valaki mai értéken havi 200 ezer forint (évi 2,4 millió forint) privát jövedelmet szeretne biztosítani magának, és a nyugdíjkorhatár betöltése után 20 évnyi hátralévő élettartammal kalkulál, neki mai értéken kb. 48 millió forintot kell összegyűjtenie idős korára. Így megteheti azt, hogy csak az inflációval megegyező hozamú, alacsony kockázatú portfólióba fektet be, és minden év elején kiveszi a 2,4 millió forint inflációval korrigált értékét.

Mennyi pénzt tegyenek félre nyugdíjra a katások?

A megtakarítást mielőbb érdemes elindítani, hiszen fiatalon kezdve jóval kisebb havi befizetésekből is elérhető a kitűzött cél. Például 3%-os reálhozam mellett 30 éves kortól havi 64 ezer forintot kell megtakarítani ahhoz, hogy a 65. születésnapra összejöjjön mai értéken 48 millió forint. 35 éves kortól azonban már havi 82 ezer forinttal kell kezdeni az előtakarékosságot ugyanilyen végeredmény eléréséhez. Akik 40 éves korukig halogatják a döntést, nekik 107 ezer forint havi befizetést kell vállalniuk, 45 éves korig várva pedig havi 145 ezer forint megtakarítására van szükség.

Ha katás vállalkozó vagy, akkor csak magadra számíthatsz: alapozd meg az időskori anyagi biztonságodat, és kezdj el félretenni a nyugdíjadra!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?