paint house renovation trap work

Hidegzuhany ez a KATA-ban maradók számára: ezzel rengetegen nem is számoltak

2022. július 22. 11:32

Nagyszabású és gyors ütemű átalakításon ment keresztül a katás vállalkozókra vonatkozó szabályozás. A változások következtében a korábbi kisadózók nagy többsége kiszorul a katából, míg egy szűk kisebbség továbbra is használhatja ezt az adónemet. Kevés szó esik arról, mire számíthatnak nyugdíjjogosultság szempontjából a katás vállalkozók a drasztikus átalakulás után. Valójában a KATA-ban maradóknak biztosan nem javultak, sőt még bizonyos szempontból romlottak is a nyugdíjkilátásaik. Mutatjuk, miért.

A magyar államháztartás mostanra számos okból nehéz helyzetbe került, ez lehet az egyik fő ok a kata rendszerének sietős megváltoztatása mögött - írja a Bankmonitor. A miniszterelnök egy interjúban azt mondta, a nyugdíjrendszer miatt nem fér bele többé a katázás ilyen széles körben való alkalmazása, és ezzel együtt a bújtatott foglalkoztatás elterjedése. Hiszen „a katások sokkal kevesebb nyugdíjat fizetnek” ahhoz képest, mint ha munkaviszonyban dolgoznának. Az is gyakori érv volt a hivatalos kommunikációban, hogy a kisadózók így nagyon alacsony nyugdíjjogosultságot szereznek, amit szintén orvosolni kell.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint a katásokat az alábbiak szerint lehetett csoportosítani:

  • 100-150 ezer fő elsősorban magánszemélyeket szolgált ki,
  • 100-150 ezer, főként szellemi foglalkozású vállalkozó, akik vegyesen szolgáltak ki lakossági és vállalati ügyfeleket,
  • 60-80 ezer mellékállású katás, akik jellemzően alacsony bevételt termeltek meg, továbbá
  • 100-150 ezer fő, akik feltehetően bújtatott foglalkoztatásban dolgoztak.

A változtatás következtében 2022. szeptember 1-től már csak azok maradhatnak kisadózók, akik kizárólag magánszemélyek felé számláznak. Mellékállású kata sem létezik többé, tehát a felsőfokú tanulmányok, főállás vagy nyugdíj mellett katázóknak is más megoldást kell találniuk. Ezek szerint a teljes sokaság legalább kétharmada (nagyságrendileg 300-350 ezer fő) szorulhat ki a katából, és kell más adózási formát keresnie, vagy esetleg beszüntetni a vállalkozói tevékenységét.

Nem javult a nyugdíjváromány

A katások fájdalmasan rossz nyugdíjjogosultságát két tényező okozza. Egyrészt a nagyon alacsony elismert járulékalap (2022-ben havi 108 ezer forint), amely alig haladja meg a bruttó minimálbér felét. Másrészt a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 39. paragrafusa, amely úgy rendelkezik, hogy a minimálbérnél alacsonyabb keresetű biztosítási időszakot csak arányosan csökkentve lehet figyelembe venni a nyugdíjszorzót befolyásoló szolgálati idő kiszámításakor.

Az arányosítás aszerint történik, hogy az adott időszaki járulékalap hogyan viszonyult a minimálbérhez: a katások esetében ez az arány jelenleg 0,54, ezért a 2022-ben 12 hónapig katázók csak 0,54 évnyi szolgálati időt szereznek meg. E két tényező következtében egy főállású katás vállalkozó még egy minimálbéreshez képest is töredékannyi nyugdíjjogosultságra tesz szert!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Opció egyáltalán az öngondoskodás?

A katában megmaradt vállalkozóknak mostanra semmi esélyük nem maradt arra, hogy elfogadható mértékű állami nyugdíjra legyenek jogosultak. Megdöbbentő élmény lesz azt tapasztalniuk, amikor a postás kihozza az első, 40 ezer forintos havi nyugdíjukat, amelyből egy hónapon keresztül kellene megélniük. Hacsak nem szeretnének dolgozni a nyugdíjkorhatár betöltése után is, akkor egyetlen olyan megoldás létezik számukra, amellyel elkerülhetik a nyugdíjkatasztrófát: a nyugdíj-előtakarékosság - közölte a portál.

De mennyi pénzt kell félretenni nyugdíjra? A helyes választ a kívánt nyugdíjkiegészítés mértéke határozza meg. Ha valaki mai értéken havi 200 ezer forint (évi 2,4 millió forint) privát jövedelmet szeretne biztosítani magának, és a nyugdíjkorhatár betöltése után 20 évnyi hátralévő élettartammal kalkulál, neki mai értéken kb. 48 millió forintot kell összegyűjtenie idős korára. Így megteheti azt, hogy csak az inflációval megegyező hozamú, alacsony kockázatú portfólióba fektet be, és minden év elején kiveszi a 2,4 millió forint inflációval korrigált értékét.

Mennyi pénzt tegyenek félre nyugdíjra a katások?

A megtakarítást mielőbb érdemes elindítani, hiszen fiatalon kezdve jóval kisebb havi befizetésekből is elérhető a kitűzött cél. Például 3%-os reálhozam mellett 30 éves kortól havi 64 ezer forintot kell megtakarítani ahhoz, hogy a 65. születésnapra összejöjjön mai értéken 48 millió forint. 35 éves kortól azonban már havi 82 ezer forinttal kell kezdeni az előtakarékosságot ugyanilyen végeredmény eléréséhez. Akik 40 éves korukig halogatják a döntést, nekik 107 ezer forint havi befizetést kell vállalniuk, 45 éves korig várva pedig havi 145 ezer forint megtakarítására van szükség.

Ha katás vállalkozó vagy, akkor csak magadra számíthatsz: alapozd meg az időskori anyagi biztonságodat, és kezdj el félretenni a nyugdíjadra!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem