Active retired couple at home researching world trip, map on table with sticky notes, planning where to stay and places to visit

Még július sincs, máris belengették a következő nyugdíjemelést: horror az infláció, muszáj lépni?

2022. június 8. 16:00

Már senkinek sem újdonság, hogy évközi nyugdíjemelést hajt végre a magyar kormány a tartósan magas infláció miatt júliusban, melynek mértékét 3,9 százalékban határozták meg. Ez a szám az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelés, és a 8,9 százalékos várható infláció különbözetéből adódott - azonban mióta ezt megállapították, csak egyre magasabbra nőnek a mutatók. A ma megjelent friss inflációs előrejelzések szerint meghaladhatja a 10 százalékot is az éves drágulás mértéke 2022-ben. Ez pedig azt jelentheti, hogy nem lesz elég a 3,9 százalékos korrekció júliusban, mert az áremelkedés üteme a soron kívüli nyugdíjemeléssel sem lesz tartható.

A fogyasztói árak múlt hónapban 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a KSH friss kimutatása szerint, amely több mint egy százalékpontos növekedést jelent az április havi - szintén rekordot döntő - 9,5 százalékhoz képest. Az élelmiszerek ára pedig elképesztő mértékben, 18,6 százalékkal nőtt 2021 májusához viszonyítva, a nyugdíjasok esetében pedig még drasztikusabb, 19,2 százalékos a drágulás. A májusi infláció kapcsán is elmondható, hogy az elemzői várakozásokat nagyban meghaladták a számok.

Meglepte az elemzőket a májusi inflációs mutató, amit elsősorban az élelmiszerárak és a szeszes italok árainak a várakozásoknál lényegesen nagyobb áremelkedése okozott. Nem ez az első döbbenet, amit az inflációs adatok hoztak idén az elemzők számára, hiszen a májusit megelőzően már az áprilisi, illetve a februári drágulás is magasabb volt a vártnál (márciusban pedig alacsonyabb volt az emelkedés a vártnál).

Ha pedig az elemzők sem számítottak ilyen mértékű áremelésre, mit szóljon a lakosság, a vásárló? A friss adatok tükrében az éves drágulás elérheti, illetve meghaladhatja a 10-10,5 százalékot! Viszonyításképpen múlt hónapban az inflációs prognózisok "még csak" 9-9,5 százalékról szóltak. Az, hogy az elemzők ilyen borúlátók, nemcsak tartósan magasak árakat vetít előre az egész évre, hanem azt is jelenti: a júliusi 3,9 százalékos nyugdíjemelés szinte biztosan kevés lesz, hogy kompenzálja az időseket az elszabadult árakért.

Számítani lehetett arra, hogy gyorsulni fog az infláció, de a közel 11 százalékos éves tempó kedvezőtlen meglepetést jelent

- kommentálta a friss adatot Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Hozzátette: A néhány élelmiszerre vonatkozó árstop lényegében minimálisan fogja csak vissza az élelmiszer-drágulást, az üzemanyagokra vonatkozó ársapkának, valamint a rezsidíjak befagyasztásának viszont jelentős a hatása. Ezek nélkül 15 százalék körül lenne az áremelkedés üteme. A szakember szerint ebben az évben az éves átlagos infláció - a jelenlegi kilátások alapján - 10,5 százalék körül lehet, jövőre pedig 5,5-6 százalékos szintre lassulhat.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a következő hónapokban az átárazások miatt tovább emelkedhet az infláció, ami az árkorlátozó intézkedések nélkül elérhetné a 16%-ot. "A vártnál jóval szélesebb körű, és meredekebb áremelkedések hatására az idei inflációs várakozásunkat 10%-ra emeljük, de az infláció ennél magasabb is lehet, amit a globális alapanyag-, nyersanyag-, alkatrészhiány, a nemzetközi szállítási árak elszállása és a globális energia- és élelmiszerválság okoz. Az inflációra emellett a jelentős béremelések, a bérköltségek érdemi növekedése, a lakosság többletjövedelmei miatt várható keresletélénkülés is kockázatot jelent" - írta kommentárjában.

Tehát az elemzők éves inflációs várakozásai (10-10,5%) meghaladják azt a korábbi előrejelzést, amelyhez a kormány a júliusi nyugdíjemelés mértékét igazította. Ez akkor 8,9 százalék volt, ebből a januárban már megelőlegezett 5 százalékos emelést levonva jött ki az a 3,9 százalék, amivel emelkedik az idősek járandósága 2022 második félévében. Így a jogosultak továbbá nemcsak emelésre számíthatnak júliustól, hanem egyösszegű, a januártól júniusig tartó időszakra visszamenőleg vonatkozó kompenzációra is.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből az is kiderült, hogy mivel a 13. havi nyugdíjak után is jár visszamenőleg az emelés összege, 7 havi különbözetet kapnak az idősek júliusban. Fontos, hogy a júliusi nyugdíjemelés alapja nem a jelenlegi nyugdíj lesz, hanem az, amire az év eleji 5 százalékot rászámolták. Arról, hogy hogyan kell pontosan kiszámolni a júliustól járó nyugdíjat, részletesen ebben a cikkben írtunk:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aki pedig nem szeretne bajlódni a számolgatással, egyszerűen kiszámolhatja a nyugdíjemelés után várható havi ellátás összegét, illetve az egyösszegű korrekció mértékét saját jelenlegi nyugdíjából is a Pénzcentrum nyugdíjkalkulátorával:

Kevés lesz a nyugdíjemelés

Ahogy azt említettük, a jelenlegi inflációs adatok tükrében a várt 8,9 százalékos éves infláció nyomán számolt 3,9 százalékos nyugdíjkorrekció, amivel a kormány korábban kalkulált, már nem kompenzálja majd az időseket teljes mértékben. Azóta már látható ugyanis, hogy 8,9-nél magasabb lesz az éves infláció. Ez alapján már nemcsak júliusban, hanem novemberben is szükség lehet idén korrekcióra. 2022-ben már nem lenne újdonság a nyugdíjasoknak a novemberi nyugdíjemelés, ugyanis a járvány óta rendszerint meghaladja az éves infláció az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Sőt, 2021-ban ugyanígy júliusban is volt évközi emelés: igaz, akkor csupán 0,6 százalékos korrekcióra volt szükség, nem 3,9 százalékosra.

Farkas András nyugdíjszakértő közlése szerint is novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek pontos mértéke majd szeptemberben válhat ismertté. A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés mértéke ugyanis majd attól fog függni, hogy a KSH mekkora inflációt állapít meg a 2022. január-augusztus hónapokban mért tényadatok alapján. Vagyis leghamarabb szeptemberben derülhet ki, mekkora lesz a novemberi nyugdíjemelés.

A jelenlegi elemzői várakozások alapján (10-10,5%) akár 1,6 százalék is lehet a novemberi nyugdíjemelés mértéke.

Amennyiben a január-augusztus időszakban ténylegesen mért inflációra alapozott várható éves infláció egy százaléknál kisebb mértékben haladná meg a 8,9 százalékot (vagyis 9,9%-nál kisebb lenne), akkor egyösszegű kompenzációra kerülne sor. Abban az esetben viszont, ha a várható infláció több, mint egy százalékkal haladná meg a 8,9 százalékot (vagyis 9,9%-nál nagyobb lenne), akkor nyugdíjemelésre is ismét sor kerülne még az év vége előtt a szakértő szerint. A mostani elemzői előrejelzések szerint 10 százalék felett alakulhat az éves infláció, tehát egyre valószínűbb, hogy lesz novemberben nyugdíjemelés.

Az egyelőre megjósolhatatlan, mire lesz elég a plusz 3,9 százalékos nyugdíjemelés júliusban - tekintve, hogy a májusi friss adatok szerint az élelmiszerek inflációja a nyugdíjasok fogyasztási szokásait figyelembe véve 19,2 százalékos volt. Ráadásul a jelenlegi nyugdíjrendszer hibája, hogy akik eleve magasabb nyugdíjból élnek, azok folyamatosan jól járnak az emelésekkel, míg a kisnyugdíjasok csak még inkább elszegényednek azok hatására - vagyis nyílik a nyugdíjolló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem