35 °C Budapest
Active retired couple at home researching world trip, map on table with sticky notes, planning where to stay and places to visit

Még július sincs, máris belengették a következő nyugdíjemelést: horror az infláció, muszáj lépni?

2022. június 8. 16:00

Már senkinek sem újdonság, hogy évközi nyugdíjemelést hajt végre a magyar kormány a tartósan magas infláció miatt júliusban, melynek mértékét 3,9 százalékban határozták meg. Ez a szám az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelés, és a 8,9 százalékos várható infláció különbözetéből adódott - azonban mióta ezt megállapították, csak egyre magasabbra nőnek a mutatók. A ma megjelent friss inflációs előrejelzések szerint meghaladhatja a 10 százalékot is az éves drágulás mértéke 2022-ben. Ez pedig azt jelentheti, hogy nem lesz elég a 3,9 százalékos korrekció júliusban, mert az áremelkedés üteme a soron kívüli nyugdíjemeléssel sem lesz tartható.

A fogyasztói árak múlt hónapban 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a KSH friss kimutatása szerint, amely több mint egy százalékpontos növekedést jelent az április havi - szintén rekordot döntő - 9,5 százalékhoz képest. Az élelmiszerek ára pedig elképesztő mértékben, 18,6 százalékkal nőtt 2021 májusához viszonyítva, a nyugdíjasok esetében pedig még drasztikusabb, 19,2 százalékos a drágulás. A májusi infláció kapcsán is elmondható, hogy az elemzői várakozásokat nagyban meghaladták a számok.

Meglepte az elemzőket a májusi inflációs mutató, amit elsősorban az élelmiszerárak és a szeszes italok árainak a várakozásoknál lényegesen nagyobb áremelkedése okozott. Nem ez az első döbbenet, amit az inflációs adatok hoztak idén az elemzők számára, hiszen a májusit megelőzően már az áprilisi, illetve a februári drágulás is magasabb volt a vártnál (márciusban pedig alacsonyabb volt az emelkedés a vártnál).

Ha pedig az elemzők sem számítottak ilyen mértékű áremelésre, mit szóljon a lakosság, a vásárló? A friss adatok tükrében az éves drágulás elérheti, illetve meghaladhatja a 10-10,5 százalékot! Viszonyításképpen múlt hónapban az inflációs prognózisok "még csak" 9-9,5 százalékról szóltak. Az, hogy az elemzők ilyen borúlátók, nemcsak tartósan magasak árakat vetít előre az egész évre, hanem azt is jelenti: a júliusi 3,9 százalékos nyugdíjemelés szinte biztosan kevés lesz, hogy kompenzálja az időseket az elszabadult árakért.

Számítani lehetett arra, hogy gyorsulni fog az infláció, de a közel 11 százalékos éves tempó kedvezőtlen meglepetést jelent

- kommentálta a friss adatot Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Hozzátette: A néhány élelmiszerre vonatkozó árstop lényegében minimálisan fogja csak vissza az élelmiszer-drágulást, az üzemanyagokra vonatkozó ársapkának, valamint a rezsidíjak befagyasztásának viszont jelentős a hatása. Ezek nélkül 15 százalék körül lenne az áremelkedés üteme. A szakember szerint ebben az évben az éves átlagos infláció - a jelenlegi kilátások alapján - 10,5 százalék körül lehet, jövőre pedig 5,5-6 százalékos szintre lassulhat.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a következő hónapokban az átárazások miatt tovább emelkedhet az infláció, ami az árkorlátozó intézkedések nélkül elérhetné a 16%-ot. "A vártnál jóval szélesebb körű, és meredekebb áremelkedések hatására az idei inflációs várakozásunkat 10%-ra emeljük, de az infláció ennél magasabb is lehet, amit a globális alapanyag-, nyersanyag-, alkatrészhiány, a nemzetközi szállítási árak elszállása és a globális energia- és élelmiszerválság okoz. Az inflációra emellett a jelentős béremelések, a bérköltségek érdemi növekedése, a lakosság többletjövedelmei miatt várható keresletélénkülés is kockázatot jelent" - írta kommentárjában.

Tehát az elemzők éves inflációs várakozásai (10-10,5%) meghaladják azt a korábbi előrejelzést, amelyhez a kormány a júliusi nyugdíjemelés mértékét igazította. Ez akkor 8,9 százalék volt, ebből a januárban már megelőlegezett 5 százalékos emelést levonva jött ki az a 3,9 százalék, amivel emelkedik az idősek járandósága 2022 második félévében. Így a jogosultak továbbá nemcsak emelésre számíthatnak júliustól, hanem egyösszegű, a januártól júniusig tartó időszakra visszamenőleg vonatkozó kompenzációra is.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből az is kiderült, hogy mivel a 13. havi nyugdíjak után is jár visszamenőleg az emelés összege, 7 havi különbözetet kapnak az idősek júliusban. Fontos, hogy a júliusi nyugdíjemelés alapja nem a jelenlegi nyugdíj lesz, hanem az, amire az év eleji 5 százalékot rászámolták. Arról, hogy hogyan kell pontosan kiszámolni a júliustól járó nyugdíjat, részletesen ebben a cikkben írtunk:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Aki pedig nem szeretne bajlódni a számolgatással, egyszerűen kiszámolhatja a nyugdíjemelés után várható havi ellátás összegét, illetve az egyösszegű korrekció mértékét saját jelenlegi nyugdíjából is a Pénzcentrum nyugdíjkalkulátorával:

Kevés lesz a nyugdíjemelés

Ahogy azt említettük, a jelenlegi inflációs adatok tükrében a várt 8,9 százalékos éves infláció nyomán számolt 3,9 százalékos nyugdíjkorrekció, amivel a kormány korábban kalkulált, már nem kompenzálja majd az időseket teljes mértékben. Azóta már látható ugyanis, hogy 8,9-nél magasabb lesz az éves infláció. Ez alapján már nemcsak júliusban, hanem novemberben is szükség lehet idén korrekcióra. 2022-ben már nem lenne újdonság a nyugdíjasoknak a novemberi nyugdíjemelés, ugyanis a járvány óta rendszerint meghaladja az éves infláció az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Sőt, 2021-ban ugyanígy júliusban is volt évközi emelés: igaz, akkor csupán 0,6 százalékos korrekcióra volt szükség, nem 3,9 százalékosra.

Farkas András nyugdíjszakértő közlése szerint is novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek pontos mértéke majd szeptemberben válhat ismertté. A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés mértéke ugyanis majd attól fog függni, hogy a KSH mekkora inflációt állapít meg a 2022. január-augusztus hónapokban mért tényadatok alapján. Vagyis leghamarabb szeptemberben derülhet ki, mekkora lesz a novemberi nyugdíjemelés.

A jelenlegi elemzői várakozások alapján (10-10,5%) akár 1,6 százalék is lehet a novemberi nyugdíjemelés mértéke.

Amennyiben a január-augusztus időszakban ténylegesen mért inflációra alapozott várható éves infláció egy százaléknál kisebb mértékben haladná meg a 8,9 százalékot (vagyis 9,9%-nál kisebb lenne), akkor egyösszegű kompenzációra kerülne sor. Abban az esetben viszont, ha a várható infláció több, mint egy százalékkal haladná meg a 8,9 százalékot (vagyis 9,9%-nál nagyobb lenne), akkor nyugdíjemelésre is ismét sor kerülne még az év vége előtt a szakértő szerint. A mostani elemzői előrejelzések szerint 10 százalék felett alakulhat az éves infláció, tehát egyre valószínűbb, hogy lesz novemberben nyugdíjemelés.

Az egyelőre megjósolhatatlan, mire lesz elég a plusz 3,9 százalékos nyugdíjemelés júliusban - tekintve, hogy a májusi friss adatok szerint az élelmiszerek inflációja a nyugdíjasok fogyasztási szokásait figyelembe véve 19,2 százalékos volt. Ráadásul a jelenlegi nyugdíjrendszer hibája, hogy akik eleve magasabb nyugdíjból élnek, azok folyamatosan jól járnak az emelésekkel, míg a kisnyugdíjasok csak még inkább elszegényednek azok hatására - vagyis nyílik a nyugdíjolló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?