31 °C Budapest
Ketyeg a nyugdíjbomba: rengeteg magyar inthet búcsút az ellátásának

Ketyeg a nyugdíjbomba: rengeteg magyar inthet búcsút az ellátásának

2020. november 29. 13:02

Öregszik a társadalom: egyre kevesebb fiatalnak kell eltartania egyre több nyugdíjast, ami hosszútávon fenntarthatatlan. Pontosan emiatt értékelődik fel fokozatosan az öngondoskodás szerepe a társadalomban: hiszen ha a megszokott életszínvonalon szeretnél élni idős korodban is, azért tenni kell aktív éveidben. Hogy pontosan milyen lehetőségeid vannak, és mennyi pénzre számíthatsz, ha időben lépsz, most megmutatjuk.

Egészen pontosan 10 évvel ezelőtt, 2010 novemberében született döntés a magánnyugdíjpénztárakban lévő járulékok állami nyugdíjrendszerbe való átcsoportosításáról. A tagok dönthettek, vagy visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy lemondanak az állami nyugdíjról. Legtöbben a kilépés mellett döntöttek: 2011-ben a több mint 3 millió tagból egy csapásra csak 100 ezer maradt (ez a szám pedig mostanra 54 ezer környékére csökkent). Annak idején a megmaradt négy magánnyugdíjpénztár Portfolio-nak küldött válaszai alapján 2011-ben a tb-be visszalépőknek átlagosan 67-100 ezer forintot fizettek a pénztárak.

10 éves távlatból ma már tisztán látszik, az járt a legjobban, aki a maradás mellett döntött, hiszen közülük az azóta nyugdíjba vonulók átlagosan több mint 1,4 millió forintot tehettek zsebre - mindezt úgy, hogy ha a nyugdíj előtt visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe, akkor még a 100 százalékos állami nyugdíjat is megkapják. A pénztárak közléséből kiderül, hogy 2011 óta összesen 1131 tag érte el a nyugdíjkorhatárt, közülük 140-en idén.

Mi a helyzet most?

Az MNB friss adatai szerint a második negyedéves felpattanás után a szeptember végével záruló három hónapban ismét visszaesett az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak teljesítménye. 2020-ban az év első kilenc hónapjában az önkéntes nyugdíjpénztárak kicsivel több mint 2 százalékos veszteséget szenvedtek el befektetéseiken, de egy jó utolsó negyedév még javíthat a számokon. Ám mégis, az elmúlt évek azt mutatják,

jól járt, aki magánnyugdíj-pénztári portfólióban tartotta megtakarításait, ugyanis egy-két évtől eltekintve a reálhozam mindig meghaladta az adott évi átlagos inflációt.

Öngondoskodás nem luxus

Jelenleg az látszik, hogy önmagában az állami ellátórendszer egy jó nyugdíjhoz nem lesz elég a jövőben, hiszen öregszik a társadalom, egyre kevesebb fiatal dolgozó tart el egyre több nyugdíjast. Éppen ezért fontos, hogy még aktív korban kezdj el félretenni a nyugdíjas éveidre, ezzel biztosítva a nyugodtabb éveket. A legtöbben vészhelyzetre spórolnak (70 százalék), míg kisebb-nagyobb jövőbeli kiadásra, például lakásvásárlásra vagy -felújításra 45 százalék.

Jelentősen visszaesett ugyanakkor a nyugdíjcélú öngondoskodás aránya 2019-ben: a 2015-ben mért 47 százalékkal szemben egy idén januárban publikált felmérésből az derül ki, hogy mindössze a válaszadók 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idősebb korára is gyűjt. Holott a nyugdíj-előtakarékosság aranyszabálya, hogy minél korábban érdemes elkezdeni, hiszen a tőketeremtés "titkos" alapképletében a legfontosabb összetevő az idő.

Sokan azonban azt sem tudják, hogy álljanak neki, holott minél előbb elkezdenéd, annál biztosabb lábakon állnál a nyugdíjas éveidben. Hazánkban a nyugdíj előtakarékosságnak több formája is létezik: az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) mellett. 

Ezek az évek során jelentős tőkét halmozhatnak fel, amely plusz jövedelmet tud majd biztosítani az állami nyugdíjon felül.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések a tagok rendelkezése szerint kerülnek befektetésre. A legtöbb esetben 3-5 portfólió közül lehet választani: ezek között részvénytúlsúlyos és kötvénytúlsúlyos portfóliók egyaránt szerepelnek. Akik hajlandók magasabb kockázatot vállalni, ők hosszú távon magasabb hozamot érhetnek el. Akik pedig inkább a biztonságot választják, ők általában alacsonyabb hozamra tehetnek szert az évek során. A hozam kérdése azért fontos, mert ez az egy tényező nagyon jelentős hatást gyakorol a megtakarítás várható lejárati értékére. Érdemes tudni, hogy a pénz értékét nem csak az elérhető hozamok növelik: az éves befizetésekre 20 százalékos SZJA-visszatérítés jár az államtól!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum Kalkulátora abban tud a segítségedre lenni, hogy könnyebben eldöntsd, melyik nyugdíjpénztárat válaszd.

*A TKM egy feltételezett pénztártag hosszú távú megtakarításait modellezi, s az annak befizetéseiből és megtakarításaiból levont költségeket fejezi ki egyetlen értékben.

A legfontosabb mutató a nettó hozam, amely azt a nyereséget mutatja, amit a befektetők ténylegesen zsebre tehetnek. (2014-től 2019-ig tartó 6 évről általánosságban elmondható, hogy a nagyrészt részvényeket tartalmazó portfóliók átlagon felül teljesítenek, a kötvénytúlsúlyos portfóliók pedig átlagon alul.)

Jelen állás szerint tehát kiemelkedő nettó hozam érhető el Prémium Nyugdíjpénztár befektetéseivel: akár 4,51 -16,70 százalék, de előkelő helyen szerepel az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár és a Bizalom Nyugdíjpénztár által kínált befektetás is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?