3 °C Budapest

Akkor ez eldőlt: lement a szavazás a kötelező magyar nyugdíjemelésről

2020. augusztus 15. 13:03

Csaknem 97 százalék támogatja, hogy negyedévente vizsgálják felül az inflációs adatokat, és kompenzálják a nyugdíjasokat, ne várjanak novemberig a kifizetésekkel - legalábbis ez derült ki a Pénzcentrum szavazásának eredményéből. Több mint 10 ezren nyilvánítottak vélemény abban a kérdésben, amelyről egyébként nem lehet országos népszavazást tartani, mert a Nemzeti Választási Bizottság elkaszálta.

A Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke, Karácsony Mihály által benyújtott, a kiegészítő nyugdíjemeléssel kapcsolatos népszavazási kérdést. Karácsony Mihály magánszemélyként, hitelesítésre benyújtott kérdése úgy szólt:

"Akarja-e Ön, hogy a Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62.§ (3) (4) bekezdését az Országgyűlés úgy módosítsa, hogy; Amennyiben a fogyasztói árak növekedésének negyedévi tényadata legalább egy százalékponttal meghaladja a törvényben rögzített éves előrejelzés mértékét, akkor a soron következő negyedévtől a különbözettel azonos mértékű kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani?"

Az NVB egyhangú döntéssel tagadta meg a kérdés hitelesítését. A döntést követően az elnök a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a bizottság szerint nyelvtani hibák vannak a kérdésben, részben ezért sem hitelesítették azt. De tartalmi gondjaik is akadtak:

Tartalmilag amivel kekeckedtek az volt, hogy bár a szakmai terminusz technikusz valóban a fogyasztói árindex - ez van a törvényben és a KSH honlapján is -, de szerintük a köznyelv ezt inflációként ismeri. És ezért nem egyértelmű, hogy a támogatók, a népszavazás résztvevői miről is döntenek

- magyarázta a Pénzcentrumnak Karácsony Mihály. A beadvány arra irányult, hogy ne várjanak novemberig a nyugdíjkompenzációval, hanem negyedévente vizsgálják felül az inflációs adatokat, és kompenzálják a nyugdíjasokat.

Ha már negyed év után látszik, hogy eltérés van a prognózisok és a valós infláció között, akkor negyedévente kompenzáljanak a nyugdíjasoknak. Miért várnának novemberig?

- tette hozzá a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke.

Lement a szavazás

Bár a kérdés elvileg nem felelt meg a magyar nyelv szabályainak, ezért nem tartható az ügyben népszavazás, a Pénzcentrum azért megkérdezte olvasóit, hogy mi a véleményük a dologról. Óriási volt az érdeklődés, több mint 10 500 szavazat érkezett be, az eredmény pedig eléggé egyértelmű lett.

Több mint 10 100-an támogatták a Nyugdíjas Parlament Egyesület felvetését, és mindösszesen kevesebb mint 400-an voksoltak nemmel.

Nem állnak le a nyugdíjasok

Kérdésünkre, hogy mi lesz a következő lépés Karácsony Mihály elmondta, hogy bár ezt a kérdést elutasították, de van még 2-3 kérdés a tarsolyban. Az ítélkezési szünet végén folytatják.

De mi úgy vagyunk ezzel, hogy legalább kikényszerítettük a választ: mert írhatunk leveleket a miniszterelnöknek, államtitkároknak, minisztereknek, nem kapunk érdemi választ. A népszavazási kérdés pedig kikényszeríti, hogy válaszoljanak, mert most, ha szerintem igaztalanul is, de tisztességesen reagáltak, 14 oldalon keresztül

- mondta Karácsony Mihály.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?