20 °C Budapest
Kompenzációt követel a nyugdíjas szervezet: kifogásolják az igazságtalan számítást

Kompenzációt követel a nyugdíjas szervezet: kifogásolják az igazságtalan számítást

2019. június 7. 09:30

Tízezer forinttal lett volna magasabb a nyugdíjprémium, llítja az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület, ha a tényleges gazdasági növekedés alapján számolnák ki az összeget. Szerintük a tavalyi évre 18 ezer forint helyett 28 ezer forint járt volna átlagosan. 

Az átlagos 18 ezer forintos karácsony előtti kifizetés helyett 28 ezer forint járna összesen a tavalyi évre minden nyugdíjasnak, aki 80 ezer forintnál magasabb ellátásban részesül, állítja a Nyugdíjas Parlament. A 80 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjak esetén is a kifizetett 11 250 forintos prémium arányos részét kellene odaadni a szervezet szerint. Az egyesület elnöke, Karácsony Mihály azt mondta a Népszavának, a tisztességes eljárás az lenne, ha az állam utólag kiutalná a nyugdíjasoknak a különbözetet. 

A nyugdíjtörvény szerint akkor kell prémiumot fizetni, ha a bruttó hazai termék (GDP) éves várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Tavaly az október 8-i kormányrendelet 0,9-es szorzót határozott meg, mert a várható GDP növekedést 4,4 százalékra becsülték. Azonban a tényleges növekedés 4,9 százalékos lett, tehát a különbözet nem 0,9 százalék, hanem 1,4 százalék lett volna. A nyugdíjas szervezet úgy gondolja, hogy a fél százalékos különbség megilleti az időseket. A Nyugdíjas Parlament számításai szerint ez nagyjából tízezer forintos összeget jelentene átlagosan, amely egyszeri 20 milliárdos kiadást jelentene az államkasszának. 

A pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés parlamenti benyújtásakor hangsúlyozta: 

a kormány kiemelt célja továbbra is, hogy a nyugdíjasok is kedvezményezettjei legyenek a hazai gazdasági folyamatok kedvező alakulásának.

Karácsony Mihály erre reagálva vetette fel a nyugdíjprémium számításának problémáját. A szervezet követelése azon alapul, hogy a pénzügyi elszámolások nem egyszer ebben a formában működnek: például a vállalkozások adóját is a becsült eredmény alapján kell feltölteni, de a tényleges eredmény alapján kell befizetni a különbözetet. A a nyugdíjpolitikus úgy érvelt, hogy ha az év végéhez közeledve kiderül, hogy a valós infláció magasabb, mint amennyit a kormány várt, akkor kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok, az utólagos elszámolás elve tehát benne van a nyugdíjtörvényben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utóbbi években a kormány alábecsüli a pénzromlás mértékét, így alig néhány százalékkal emeli meg a nyugdíjakat januárban - ezt kifogásolja a szervezet.

A következő költségvetés tervezett nyugdíjemelése is csak 2,8 százalékos inflációval számol. Nem foglalkozik továbbá a Nyugdíjas Parlament követelésével, a nettó béremelkedéseket is figyelembe vevő kettős indexálás visszavezetésével, miközben az élelmiszerek 5-8 százalékkal drágultak idén. 

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjprémium érdemben nem javítja a jelenleg 130 500 forintos átlagnyugdíjból élők hétköznapjait, mert egyszeri kifizetés, ami nem épül be az ellátásba. A szakértő szerint a kormánynak nem érdeke a nyugdíjprémium utólagos plusz kifizetése a tényleges gazdasági növekedés alapján, amíg az idős emberek bármilyen alacsony összeget hálásan fogadnak.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24