12 °C Budapest

2,3 milliónál is többet kap a leggazdagabb magyar nyugdíjas

Pénzcentrum
2017. március 14. 10:31

Míg pár évvel ezelőtt "csak" 870 ezer forintot kapott a leggazdagabb magyar nyugdíjas, addig mostanra a három legmagasabb öregségi nyugdíj átlagösszege már 2 millió forint felé rúg. Hogyan lehetséges ez?


Míg egy évvel ezelőtt arról számoltunk be, hogy hazánkban 1 608 717 forint landol havonta a leggazdagabb nyugdíjas bankszámláján, azóta ez  az összeg  hatalmasat növekedett.

A három legmagasabb öregségi nyugdíj átlagösszege 2016. decemberben 2 310 017 forint volt

- tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

A növekedés üteme nagyon gyors, hiszen 2014-ben csupán 870 ezer forint volt Magyarországon a nyugdíjrekord. 2015 januárjában pedig már 1,3 millió forint, tavaly pedig már 1,5 - 2 milliós összegekről írt a sajtó.

Miért kap egyre többet a nyugdíjrekorder?

Mivel hazánkban eltörölték az úgynevezett járulékplafont ezért azok, akik sokat keresnek, korábbi limitek helyett, most sokkal a több nyugdíjjárulékot tudnak fizetni (ezzel persze a keresetük is csökken). Tehát akinek magas a jövedelme és az után rendesen és sokat adózik, a mai szabályok értelmében magas nyugdíjra számíthat.

KATTINTS! Könnyedén elbukhatod a nyugdíjad: a szabály, amit sokan nem ismernek

Meddig nőhetnek a nyugdíjak?

Ha nincsen járulékplafon, akkor a legmagasabb nyugdíj a legmagasabb keresettel arányosan növekedik.

Vagyis ha ma vannak havi 4-5 milliós keresetek, s valaki évtizedekig ilyen jövedelem után fizet járulékokat, akkor a mai rendszer szerint ennek a keresetnek a 70-100 százalékára számolhat nyugdíjként

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésére Matits Ágnes, nyugdíjszakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi ezzel a baj?

A rendszer működése azért is kérdéses, mert igaz, hogy most vannak, akik több nyugdíjjárulékot fizetnek, de hosszútávon a magasabb nyugdíjak kifizetésével az állam kiadásai is nőni fognak. Ez azonban nem jelenthet feltétlen problémát, ha mindig lesznek majd olyanok, akik sokat keresnek.

Persze az is normális, hogy ha valaki sokat fizetett, akkor sokat is kapjon vissza, de ezt nem feltétlenül kellene a társadalombiztosításnak nyújtania. Hiszen

így azok kapnak sokat, akiknek egyébként is van miből félretenni.

Mi lehet a "megoldás"?

A szakértő szerint szakmailag feltétlenül indokolt lenne a járulékplafon visszaállítása, vagy a nyugdíjak korlátozása. Azzal nincsen probléma, hogy mindenki a keresete után fizeti a járulékot, de esetleg be lehetne vezetni egy olyan szabályt, hogy a nyugdíj ne lehessen nagyobb, mint a mindenkori átlagkereset X -szerese. Azt hogy ez a szám pontosan mennyi, azt nehéz megmondani, hiszen ennek kiszámítása sok munkával járna.

Mi kell a magas nyugdíjhoz?

  • Magas jövedelem, 1988-tól kezdődően

1992 márciusától 2012 végéig a járulékfizetés felső határ összegét elérő, vagy megközelítő jövedelem, vagy 1988-1992 február között és 2013 után kiemelkedően magas jövedelem (ugyanis ekkor még és már a járulékfizetés felső határa nem volt érvényben)

  • Magas szolgálati idő

40 év szolgálati idő esetén a jövedelmek 80 százaléka a nyugdíj összeg, amely szolgálati évenként 2-2 százalékkal emelkedik, de legfeljebb 100 százalék lehet.

  • A nyugdíjazás elhalasztása
Nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugdíjazás elhalasztása, és további szolgálati idő megszerzése 30 naponként 0,5 (tehát évente 6) százalékkal emeli a nyugdíj összegét. Pl. a nyugdíjkorhatárt 7 évvel követő nyugdíjazás, és közben folyamatosan szolgálati idő szerzése már 42 százalékos emelkedést jelent

- mondta el korábban a megkeresésünkre az (ONYF).

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem