21 °C Budapest
Luxus idősotthonban éli mindennapjait az Omega legendája

Luxus idősotthonban éli mindennapjait az Omega legendája

2016. február 21. 15:00

Idősotthonba költözött Laux József, az Omega és az LGT egykori legendás dobosa. Bár sok nyugdíjas szeretne, általában meglehetősen nehéz bekerülni egy idősek otthonába. Simán lehet ugyanis, hogy akár egy évet is a várólistán kell tölteni - igaz, akinek van rá néhány milliója, az luxus nyugdíjas lakóparkot is találhat. Mutatjuk, mi mennyibe kerül.

Idősotthonba költözött Laux József, az Omega és az LGT egykori legendás dobosa. A zenész nemrég lett az egyik budai idősotthon lakója, ahol elmondása szerint nagyon jól érzi magát.

A környéken akartam maradni, a gyökereim húztak vissza a hegyoldalba. Több mint tíz éve váltunk el Magdival, de csak tavaly tudtuk eladni a házat. Utána keresgélni kezdtem, ezt ajánlotta valaki, és jobbat nem találtam... Somló Tomi benézett hozzám, és neki is tetszett a hely. Csak azon kacagtunk, hogy sok itt a fehérhajú csaj

 - mondta viccesen a Blikknek adott interjújában.

Egyre többen költöznek idősek otthonába

Az utóbbi évek statisztikái alapján egyre több nyugdíjas él otthonokban. Ennek egyik fő oka, hogy az idősek otthonában való elhelyezés nagy segítséget jelent azoknak, akik nem tudják megoldani az ellátásra szoruló nyugdíjasok otthoni ápolását. Amellett, hogy gondoskodnak a teljes körű ellátásukról, programokat, társaságot, és biztonságérzetet is nyújtanak az idős embereknek.

A legtöbb otthonban az alapszolgáltatások közé tartozik:

  • a szakorvosi- és mentálhigiénés ellátás;
  • otthoni szakápolás;
  • 24 órás nővérszolgálat;
  • rehabilitáció;
  • térítés ellenében pedig fodrászat, pedikűr, egyéni gyógytorna, kábeltévé és internet.

A szabadidő hasznos eltöltését mozi-és színházlátogatásokkal, kirándulásokkal és egyéb szabadidős programokkal biztosítják. Nagy terhet vesznek le az idősek válláról azzal is, hogy teljes ellátást, azaz napi minimum háromszori étkezést, szükség esetén pedig diétás étrendet nyújtanak.

Nem egyszerű a bejutás

A bejutás azonban nem olyan egyszerű, amellett, hogy sok helyen először várólistára kerülnek az idősek, egyéb kritériumoknak is meg kell felelni.

Az otthonokba azok kerülhetnek be, akik a nyugdíjkorhatárt már betöltötték, emellett szociális és egészségi állapotuk folyamatos gondozást igényel, viszont tartós kórházi kezelésre nem szorulnak. Ehhez az erre vonatkozó törvényben megállapított gondozási szükséglet vizsgálatot kell elvégezni, vagyis az ápolási szükségletről kell orvosi és szociális felmérés. Ez alapján dől el, hogy valaki igénybe veheti-e ezt a szolgáltatást.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Változó, hogy mennyi időbe kerül az intézményekbe való bejutás, a jelentkezéstől számítva néhány hét, de egyes helyeken akár egy év is lehet. Egy Békés megyei idősek otthonában például többször volt példa arra, hogy akár egy évet is kellett várniuk az időseknek, amíg beköltözhettek az otthonba.

Mennyibe kerül mindez?

Az árak minden esetben személyre szabottak, ugyanis intézménytől, elhelyezéstől, szolgáltatáscsomagtól, életkortól és egyéb tényezőktől is függenek. A döntésnél figyelembe veszik az idősek teherbíró képességét és a megfelelő színvonal fenntartását is. Mivel az is változó, hogy kell-e egyszeri belépési díjat fizetni, vagy csak a havi tagdíjat számolják fel a lakóknak, nehéz konkrét összegekről beszélni.

Azonban a legmagasabb intézményi térítési díjat törvényben meghatározott számítás szerint állapítják meg, a fenntartó csak ezek után dönt a tényleges díj megállapításáról. A minimum havi tagdíj körülbelül 75 ezer forintnál kezdődik, az átlag 80 - 100 ezer forint között van.

Aki megengedheti magának, luxuskörülmények között is eltöltheti nyugdíjas éveit, extra szolgáltatásokkal, exkluzív környezetben. Ez azonban már több milliós kiadás, ami inkább a luxusnyugdíjasok pénztárcájára van szabva.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?