25 °C Budapest
Nyugdíjáról vallott Csonka András: tényleg kell félnie?

Nyugdíjáról vallott Csonka András: tényleg kell félnie?

Pénzcentrum
2015. október 30. 16:50

Meglepő őszinteséggel vallott nyugdíjterveiről Csonka András. Az ismert színész úgy számol: meglehetősen alacsony nyugdíjra számíthat.

Csonka Andrásról kevesen gondolnák, hogy már az 50. évét is betöltötte. Az ismert színész - aki az idei Sztárban sztár egyik főszereplője is volt-  a Hot! magazinnak beszélt arról, hogy már gondolkozik a következő évtizedek anyagi kérdésein.

Magam is tartok a nyugdíjas évektől. Ha egyáltalán lesz nyugdíjam, abból valószínűleg nem játszhatom majd a Rotschild bárót

- mondta a lapnak.

Picinek igaza van, takarékoskodni kell a nyugdíjra

Szakértők már régóta egyetértenek abban, hogy a közel másfél-két évtized nyugdíjban töltött év anyagi biztonságát az aktív években (azaz addig, amíg dolgozunk) kell megteremteni. A mostani nyugdíjasok vélekedése a saját életminőségükről, az egészségi állapotuk és a kiadási szerkezetük is jól mutatja, hogy a tartalmas, kiszolgáltatottságtól mentes időskorhoz nélkülözhetetlen a tudatos pénzügyi tervezés.


A nyugdíj-előtakarékosságra egyébként vannak jó eszközök Magyarországon, olyan megtakarítási formák, amelyekkel (sokkal) több pénzünk lehet akkor, amikor nyugdíjba vonulunk. Mutatjuk, mibe érdemes tenni a pénzünket, ha erre akarunk spórolni.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás a "legfiatalabb" nyugdíj-célú megtakarítási forma, ugyanis ezeknek a speciális életbiztosításoknak a 20 százalékos adójóváírása csupán 2014 január 1-e óta elérhető. Ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend, hiszen a hagyományos megtakarításos, illetve unit linked formában is elérhető.

A nyugdíjra takarékoskodóknak azért érdemes a biztosítási formát választaniuk, mert

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • A jegybanki szabályozásnak köszönhetően az elmúlt másfél évben csökkentek a költségek és
  • Az USA-ban nyugdíjba vonulók között a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek kaphatják (arányosan) a legmagasabb juttatást.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) a legrégebben elérhető 20 százalékos adójóváírással elérhető nyugdíj-előtakarékossági forma.

Nem véletlen, hogy több mint 1 millió pénztári nyugdíjtakarékossági számla van Magyarországon.

Előnyei közé tartozik, hogy a választható portfólióknak köszönhetően a befektetés részével az ügyfélnek nem kell foglalkoznia, illetve, hogy szükség esetén szüneteltethető a díjfizetés.

Nyugdíj elő-takarékossági számla

A Nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) egy olyan különleges értékpapírszámla, amelyre csupán meghatározott értékpapírokat vásárolhatunk, viszont ezért cserébe (a másik két termékhez hasonlóan) 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk. A NYESZ azoknak lehet jó választás:

  • Akik a bankban szeretnék tartani a megtakarításukat és
  • Saját maguk szeretnék kezelni a megtakarítási portfóliójukat.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?