15 °C Budapest

Kicsit elszámolták: 40 ezer nyugdíjas kéri a pluszpénzt

2015. október 15. 10:55

Korábban 20 ezerrel számolt a kormány, azonban egy friss bejelentés szerint kétszer annyian jelentkeztek a eddig a hadigondozottak körének kibővítése nyomán járó ellátásért. A Pénzcentrum mutatja, hogy lehet igényelni a havi nyugdíj-kiegészítést.

Több mint 40 ezren jelentkeztek eddig a hadigondozottak körének kibővítése nyomán járó ellátásért

- mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kovács Zoltán hozzátette: a járási és a fővárosi kormányhivatalokban benyújtott kérelmek közül mintegy 27 ezret elbíráltak, többen már kapják is az ellátást.

Kicsit elszámolták

Az Országgyűlés júniusban fogadta el azt a változtatást, amely a hadigondozási ellátásra jogosultak körét módosítja. A módosítás indoklásában azt írták: az Országgyűlés e törvénnyel is kifejezi, hogy a nemzet elutasítja azt az 1949-ben meghozott politikai döntést, amely az érintetteket megfosztotta ellátásuktól, nem egy esetben elvéve ezzel a méltó emberi élet lehetőségét az özvegyektől és az árváktól.

Akkor azonban a beterjesztő még úgy számoltak, hogy a lépés mintegy

20 ezer embert érint,

életkorukból fakadóan legtöbbjük nyugdíjas.

Lázár János miniszter, az egyik előterjesztői expozéjában is azt mondta:

a becslések szerint 20 szezer emberről lehet szó, és a törvény hatályát kiterjesztik azokra is, akik 1947-ben elveszítették magyar állampolgárságukat. Megjegyezte, pár ezer embert érinthet a javaslat a határon túl.

Kovács Zoltán a Kossuth Rádióban felidézte: a törvénymódosítás szimbolikusan a második világháború befejezésének 70. évfordulóján lépett hatályba. Azt mondta: a magyar államnak komoly adóssága volt azon hadiözvegyek, illetve hadiárvák iránt, akiktől politikai okból - például mert elesett hozzátartozójuk a keleti fronton harcolt - elvették az őket megillető juttatást - mondta az államtitkár, de hozzátette: olyan is volt, aki soha nem is kapta meg.

A jogosultságot elegendő egy papírral igazolni - ismertette. Ez lehet az egykori ellátás megállapításáról vagy megszüntetéséről szóló nyilatkozat, de más olyan hivatalos dokumentum is, amely igazolja, hogy hozzátartozójuk a második világháborúban harcolt. Kovács Zoltán kitért arra is: vannak akiknek semmilyen papírjuk nincs, de például a közterületi emlékműre fel van vésve hozzátartozójuk neve. Ilyen és ehhez hasonló esetekben a levéltárakban lehet fellelni valamilyen dokumentumot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A támogatás mértéke - amit a jogosult élete végéig megkap - a hadiárvák esetében a mindenkori minimálnyugdíj 30 százaléka, ez jelenleg 8500 forint. A hadiözvegyeknél az ellátás összege 112 százalék, ami 32 ezer forint.

A támogatás igényelhető

  • a lakóhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában,
  • külföldön élő és Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkező kérelmező esetében Budapest Főváros Kormányhivatalánál.

Mivel lehet igazolni, hogy jogosultak vagyunk?

Az eljárás során a jogosultság hadi eredetét egykorú

  • szolgálati,
  • katonai,
  • kórházi iratokkal
  • hatósági igazolásokkal (például halotti anyakönyvi kivonattal),
  • ezek hiányában más hitelt érdemlő módon - például vöröskeresztes papírokkal - kell igazolni.

A járási hivatalban megvizsgálják ezeket a papírokat, és döntenek a jogosultságról.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm