0 °C Budapest

Kicsit elszámolták: 40 ezer nyugdíjas kéri a pluszpénzt

2015. október 15. 10:55

Korábban 20 ezerrel számolt a kormány, azonban egy friss bejelentés szerint kétszer annyian jelentkeztek a eddig a hadigondozottak körének kibővítése nyomán járó ellátásért. A Pénzcentrum mutatja, hogy lehet igényelni a havi nyugdíj-kiegészítést.

Több mint 40 ezren jelentkeztek eddig a hadigondozottak körének kibővítése nyomán járó ellátásért

- mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kovács Zoltán hozzátette: a járási és a fővárosi kormányhivatalokban benyújtott kérelmek közül mintegy 27 ezret elbíráltak, többen már kapják is az ellátást.

Kicsit elszámolták

Az Országgyűlés júniusban fogadta el azt a változtatást, amely a hadigondozási ellátásra jogosultak körét módosítja. A módosítás indoklásában azt írták: az Országgyűlés e törvénnyel is kifejezi, hogy a nemzet elutasítja azt az 1949-ben meghozott politikai döntést, amely az érintetteket megfosztotta ellátásuktól, nem egy esetben elvéve ezzel a méltó emberi élet lehetőségét az özvegyektől és az árváktól.

Akkor azonban a beterjesztő még úgy számoltak, hogy a lépés mintegy

20 ezer embert érint,

életkorukból fakadóan legtöbbjük nyugdíjas.

Lázár János miniszter, az egyik előterjesztői expozéjában is azt mondta:

a becslések szerint 20 szezer emberről lehet szó, és a törvény hatályát kiterjesztik azokra is, akik 1947-ben elveszítették magyar állampolgárságukat. Megjegyezte, pár ezer embert érinthet a javaslat a határon túl.

Kovács Zoltán a Kossuth Rádióban felidézte: a törvénymódosítás szimbolikusan a második világháború befejezésének 70. évfordulóján lépett hatályba. Azt mondta: a magyar államnak komoly adóssága volt azon hadiözvegyek, illetve hadiárvák iránt, akiktől politikai okból - például mert elesett hozzátartozójuk a keleti fronton harcolt - elvették az őket megillető juttatást - mondta az államtitkár, de hozzátette: olyan is volt, aki soha nem is kapta meg.

A jogosultságot elegendő egy papírral igazolni - ismertette. Ez lehet az egykori ellátás megállapításáról vagy megszüntetéséről szóló nyilatkozat, de más olyan hivatalos dokumentum is, amely igazolja, hogy hozzátartozójuk a második világháborúban harcolt. Kovács Zoltán kitért arra is: vannak akiknek semmilyen papírjuk nincs, de például a közterületi emlékműre fel van vésve hozzátartozójuk neve. Ilyen és ehhez hasonló esetekben a levéltárakban lehet fellelni valamilyen dokumentumot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A támogatás mértéke - amit a jogosult élete végéig megkap - a hadiárvák esetében a mindenkori minimálnyugdíj 30 százaléka, ez jelenleg 8500 forint. A hadiözvegyeknél az ellátás összege 112 százalék, ami 32 ezer forint.

A támogatás igényelhető

  • a lakóhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában,
  • külföldön élő és Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkező kérelmező esetében Budapest Főváros Kormányhivatalánál.

Mivel lehet igazolni, hogy jogosultak vagyunk?

Az eljárás során a jogosultság hadi eredetét egykorú

  • szolgálati,
  • katonai,
  • kórházi iratokkal
  • hatósági igazolásokkal (például halotti anyakönyvi kivonattal),
  • ezek hiányában más hitelt érdemlő módon - például vöröskeresztes papírokkal - kell igazolni.

A járási hivatalban megvizsgálják ezeket a papírokat, és döntenek a jogosultságról.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06