21 °C Budapest
Nyugdíj: na ettől kell most nagyon megijedni

Nyugdíj: na ettől kell most nagyon megijedni

2015. június 16. 11:15

Álmokban, vágyakban nincs hiány, ha a nyugdíjas éveinkről van szó. A legtöbb magyar utazással töltené a munka utáni éveket, de mindössze 3, azaz három százalékunk készül fel teljesen anyagilag is arra, hogy nyugdíjasként is az elvárt életszínvonalon élhessen. 

A rendszeres megtakarításokat minél szélesebb körben kell ösztönözni: a munkavállalónak, a munkáltatónak és az államnak egyaránt részt kell, hogy vállaljon ebből az idős évekre való felkészülésből - ez a legfőbb megállapítása az Aegon biztosító által készített friss nemzetközi kutatásnak. 

Az emberek 13 százaléka rendelkezik írásbeli nyugdíjtervvel, míg közel 40 százalékának semmilyen pénzügyi terve sincs a nyugdíjas évekre. A tervezés hiánya minden országra jellemző, de a legkevesebben Japánban, Lengyelországban és Magyarországon gondolnak előre.

Az emberek kezdenek tudatosabban felkészülni a nyugdíjas évekre, a felmérés szerint a felkészültség 2012 óta folyamatosan növekszik

 - monda Horváth Gyula, az Aegon pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A magyar társadalom felének (53 százalék) van elképzelése arra, hogy miből fog megélni nyugdíjas éveiben

- tette hozzá.

Mivel töltenénk a nyugdíjas éveinket?
A nyugdíjba vonulás után ezekkel töltenénk az időnket:
 • 16 százalékunk a korábbi területen dolgozna tovább
 • 11 százalékunk valamilyen más területen dolgozna
 • 49 százalékunk új hobbikat szeretne elkezdeni
 • 58 százalékunk több időt töltene a családdal
 • 63 százalékunk többet utazna

Ezért kellene sokkal többet kellene megtakarítani

Gondot okoz, hogy a nők kevesebbet takarítanak meg, mint a férfiak. Ennek oka, hogy a férfiak jövedelme jellemzően magasabb.

De nem csak a nők takarítanak meg kevesebbet a nyugdíjukra, mint szükséges lenne, a munkavállalók többsége 45 éves kor után kezdenek megtakarítani nyugdíj célra.


Ma Magyarországon, ha megkérdeznek valakit, hogy mekkora az az összeg, ami elegendő a nyugdíjas évekre, akkor nagyon alacsony számot mondunk, vagyis sokkal kevesebbet tervezünk félretenni, mint szükséges lenne. Lényeges, hogy a nyugdíjba vonuláskor nem a születéskori átlagos élettartamot kell figyelembe venni (ami 7 évet feltételez), hanem a nyugdíjba vonuláskor várható élettartamot, ami közel 20 év.

A magyarok 55 százaléka teljes mértékben az államtól várja a nyugdíjat, és csupán a 45 százalékuk támaszkodna a saját megtakarításokra és a munkáltatói nyugdíjra.

Ez az arány ugyan nemzetközi összehasonlításban átlagosnak mondható, azonban, ha a korfát és a demográfiai adatokat figyeljük, akkor rossznak mondható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezekkel érdemes nyugdíjra megtakarítani

Magyarországon három kifejezetten nyugdíj célú megtakarítást indíthatunk:

 • Önkéntes nyugdíjpénztárat (ÖNYP)
 • Nyugdíjbiztosítást
 • Nyugdíj elő-takarékossági számlát (NYESZ)

Mind a három megtakarítási forma után 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk, amit a megtakarításunkon írnak jóvá. A három termék között a legfőbb különbség, hogy a befizetett összegeket ki kezeli.

 • Az ÖNYP esetén a választható portfóliót a megtakarítás indításakor kell kiválasztani, ugyan ezen változtathatunk, de a vagyonkezelés feladatát átvállalja a pénztár.
 • A nyugdíjbiztosításnál választhatunk a klasszikus megtakarítás és a unit-linked típusú termékek közül. Míg előbbinél fix hozammal számolhatunk, addig az utóbbinál a mögöttes eszközalap határozza meg a hozamot.
 • A NYESZ esetén a vagyonkezelés az ügyfél feladata.Kiderült: ennyi a nyugdíja Medveczky Ilonának - KATTINTS!

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?