17 °C Budapest

Nyugdíj: na ettől kell most nagyon megijedni

2015. június 16. 11:15

Álmokban, vágyakban nincs hiány, ha a nyugdíjas éveinkről van szó. A legtöbb magyar utazással töltené a munka utáni éveket, de mindössze 3, azaz három százalékunk készül fel teljesen anyagilag is arra, hogy nyugdíjasként is az elvárt életszínvonalon élhessen. 

A rendszeres megtakarításokat minél szélesebb körben kell ösztönözni: a munkavállalónak, a munkáltatónak és az államnak egyaránt részt kell, hogy vállaljon ebből az idős évekre való felkészülésből - ez a legfőbb megállapítása az Aegon biztosító által készített friss nemzetközi kutatásnak. 

Az emberek 13 százaléka rendelkezik írásbeli nyugdíjtervvel, míg közel 40 százalékának semmilyen pénzügyi terve sincs a nyugdíjas évekre. A tervezés hiánya minden országra jellemző, de a legkevesebben Japánban, Lengyelországban és Magyarországon gondolnak előre.

Az emberek kezdenek tudatosabban felkészülni a nyugdíjas évekre, a felmérés szerint a felkészültség 2012 óta folyamatosan növekszik

 - monda Horváth Gyula, az Aegon pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A magyar társadalom felének (53 százalék) van elképzelése arra, hogy miből fog megélni nyugdíjas éveiben

- tette hozzá.

Mivel töltenénk a nyugdíjas éveinket?
A nyugdíjba vonulás után ezekkel töltenénk az időnket:
  • 16 százalékunk a korábbi területen dolgozna tovább
  • 11 százalékunk valamilyen más területen dolgozna
  • 49 százalékunk új hobbikat szeretne elkezdeni
  • 58 százalékunk több időt töltene a családdal
  • 63 százalékunk többet utazna

Ezért kellene sokkal többet kellene megtakarítani

Gondot okoz, hogy a nők kevesebbet takarítanak meg, mint a férfiak. Ennek oka, hogy a férfiak jövedelme jellemzően magasabb.

De nem csak a nők takarítanak meg kevesebbet a nyugdíjukra, mint szükséges lenne, a munkavállalók többsége 45 éves kor után kezdenek megtakarítani nyugdíj célra.


Ma Magyarországon, ha megkérdeznek valakit, hogy mekkora az az összeg, ami elegendő a nyugdíjas évekre, akkor nagyon alacsony számot mondunk, vagyis sokkal kevesebbet tervezünk félretenni, mint szükséges lenne. Lényeges, hogy a nyugdíjba vonuláskor nem a születéskori átlagos élettartamot kell figyelembe venni (ami 7 évet feltételez), hanem a nyugdíjba vonuláskor várható élettartamot, ami közel 20 év.

A magyarok 55 százaléka teljes mértékben az államtól várja a nyugdíjat, és csupán a 45 százalékuk támaszkodna a saját megtakarításokra és a munkáltatói nyugdíjra.

Ez az arány ugyan nemzetközi összehasonlításban átlagosnak mondható, azonban, ha a korfát és a demográfiai adatokat figyeljük, akkor rossznak mondható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezekkel érdemes nyugdíjra megtakarítani

Magyarországon három kifejezetten nyugdíj célú megtakarítást indíthatunk:

  • Önkéntes nyugdíjpénztárat (ÖNYP)
  • Nyugdíjbiztosítást
  • Nyugdíj elő-takarékossági számlát (NYESZ)

Mind a három megtakarítási forma után 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk, amit a megtakarításunkon írnak jóvá. A három termék között a legfőbb különbség, hogy a befizetett összegeket ki kezeli.

  • Az ÖNYP esetén a választható portfóliót a megtakarítás indításakor kell kiválasztani, ugyan ezen változtathatunk, de a vagyonkezelés feladatát átvállalja a pénztár.
  • A nyugdíjbiztosításnál választhatunk a klasszikus megtakarítás és a unit-linked típusú termékek közül. Míg előbbinél fix hozammal számolhatunk, addig az utóbbinál a mögöttes eszközalap határozza meg a hozamot.
  • A NYESZ esetén a vagyonkezelés az ügyfél feladata.



Kiderült: ennyi a nyugdíja Medveczky Ilonának - KATTINTS!

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm