24 °C Budapest
Érkezik a nyugdíjpénz! Már csak két hetet kell várni

Érkezik a nyugdíjpénz! Már csak két hetet kell várni

2015. február 2. 13:00

Első ízben idén fizet az állam adójóváírást mindazoknak az ügyfeleknek, akik államilag támogatott nyugdíjbiztosítást kötöttek. A biztosítóknak február 15-ig kell postázniuk a díjigazolást.

A 2014 elején debütáló támogatott nyugdíjbiztosítási szerződésekre az állam a tárgyévi befizetések 20 százaléka után, maximum évi 130 ezer forintig fizet adójóváírást. Fontos tudni, hogy az adójóváírás nem automatikus, azt az ügyfeleknek a személyi jövedelemadó-bevallásukban kell igényelniük a biztosítótól kapott díjigazolás alapján - figyelmeztet az UNION Biztosító.

A bevalláshoz szükséges díjigazolást a biztosítóknak jogszabály szerint február 15-ig kell postázniuk

- tájékoztat Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Aki tehát legkésőbb február végéig nem kapja meg ezt a dokumentumot, mindenképpen jelezze azt a biztosítójának ügyfélszolgálatán.

Az adójóváírás összegét az adóhatóság a díjigazolás alapján kitöltött szja-bevallás benyújtását követő 30. napon utalja. Az összeg nem közvetlenül az ügyfélhez, hanem a biztosítóhoz érkezik, amely jóváírja azt az ügyfél megtakarítási számláján, ezzel is növelve a nyugdíjcélú megtakarítás összegét.

Az adójóváírásnak a bevallásban történő igénylésen kívül több további, alapvető feltétele is van. Egyrészt az ügyfélnek minden adótartozását rendeznie kell. Másrészt megfelelő mértékű 2014. évi adóval (az egyéb adókedvezményekkel csökkentett adó összeggel) is rendelkeznie kell. Előfordulhat például, hogy a családi adókedvezmény érvényesítése után már nem elegendő az adó a teljes körű visszatérítéshez - ilyenkor a nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban az adott évben az adóhoz igazodó támogatási összeg jelenhet meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?