10 °C Budapest

Pánik a tőzsdéken: az öbölháború óta nem volt arra példa, ami ma várta a befektetőket

2020. március 9. 07:47

Súlyosan indul a hét a világ tőzsdéin, a koronavírus globális terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt ütik a részvényeket, az olajár pedig 1991 óta nem látott mértékben esett, miután Szaúd-Arábia és Oroszország árháborút indított - írja a Portfolio. Az olaj WTI jegyzésára 30 dollár alá csökkent. Pénteken még 40 dollár felett járt egy hordó olaj ára, egy hete pedig 50 dollár felett. A határidős kereskedésben a Dow Jones tőzsdeindex közel 5%-os (!) mínuszban áll. A kockázatkerülésre jellemző, hogy az amerikai 10 éves állampapír hozama - ami a múlt héten 150 éves mélypontjára, 1% alá süllyedt - 0,5% alatt jár.

Több tényező miatt estek ma reggel nagyot a világ tőzsdéi: egyrészt tovább terjed a koronavírus, másrészt árháborút indított Szaúd-Arábia Oroszországgal szemben, és a hétvégén megjelent kínai makroadat (export -17%, import -4%) is borzolta a kedélyeket. A nap sztorija a zuhanó tőzsdék mellett mindenképpen az olaj, miközben a WTI típusú olaj ára már múlt hét pénteken is 10 százalékot esett, ma újabb zuhanás jön, a ma reggeli jegyzések alapján több mint 30 százalékkal került lejjebb az olaj ára, vagyis csak ma értékének közel harmadát veszítette el.

A zuhanás azután következett be, hogy a világ nagy olajkitermelői, az OPEC+ országok nem tudtak megegyezni a kitermelés korlátozásáról, amivel az lett volna a cél, hogy stabilizálják, vagy valamelyest megemeljék az olaj árát. A konfliktus elsősorban Szaúd-Arábia és Oroszország között alakult ki, Oroszország ugyanis nem volt hajlandó visszafogni olajkitermelését, és most úgy áll a helyzet, hogy nemcsak, hogy a korábbi megállapodásban szereplő kitermeléscsökkentés fut ki most a negyedév végén, de a szaúdiak megnyitják az olajcsapokat, és tovább növelik a kitermelésüket, hogy visszavágjanak az oroszoknak.

Az ázsiai tőzsdék nagyot estek ma reggel, a japán Nikkei 5,6 százalékot zuhant, a kínai Shanghai Composite 3,5, a dél-koreai Kospi 3,9 százalékot veszített az értékéből. Az európai nyitás is csúnya lesz, a német DAX és a francia CAC is hatalmas réssel, több mint 5 százalék mínuszban nyithat. A határidős részvényindexek állása alapján a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones (-1200 pont), az S&P 500 és a Nasdaq 5 százalék feletti eséssel indíthatják a napot. A devizapiacon természetesen a rubel reagált a legerősebben az olajár zuhanására, csak ma reggel 7% feletti a dollárral szembeni gyengülés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm