2020. augusztus 8. szombat László

Pánik a tőzsdéken: az öbölháború óta nem volt arra példa, ami ma várta a befektetőket


Súlyosan indul a hét a világ tőzsdéin, a koronavírus globális terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt ütik a részvényeket, az olajár pedig 1991 óta nem látott mértékben esett, miután Szaúd-Arábia és Oroszország árháborút indított - írja a Portfolio. Az olaj WTI jegyzésára 30 dollár alá csökkent. Pénteken még 40 dollár felett járt egy hordó olaj ára, egy hete pedig 50 dollár felett. A határidős kereskedésben a Dow Jones tőzsdeindex közel 5%-os (!) mínuszban áll. A kockázatkerülésre jellemző, hogy az amerikai 10 éves állampapír hozama - ami a múlt héten 150 éves mélypontjára, 1% alá süllyedt - 0,5% alatt jár.

Több tényező miatt estek ma reggel nagyot a világ tőzsdéi: egyrészt tovább terjed a koronavírus, másrészt árháborút indított Szaúd-Arábia Oroszországgal szemben, és a hétvégén megjelent kínai makroadat (export -17%, import -4%) is borzolta a kedélyeket. A nap sztorija a zuhanó tőzsdék mellett mindenképpen az olaj, miközben a WTI típusú olaj ára már múlt hét pénteken is 10 százalékot esett, ma újabb zuhanás jön, a ma reggeli jegyzések alapján több mint 30 százalékkal került lejjebb az olaj ára, vagyis csak ma értékének közel harmadát veszítette el.

A zuhanás azután következett be, hogy a világ nagy olajkitermelői, az OPEC+ országok nem tudtak megegyezni a kitermelés korlátozásáról, amivel az lett volna a cél, hogy stabilizálják, vagy valamelyest megemeljék az olaj árát. A konfliktus elsősorban Szaúd-Arábia és Oroszország között alakult ki, Oroszország ugyanis nem volt hajlandó visszafogni olajkitermelését, és most úgy áll a helyzet, hogy nemcsak, hogy a korábbi megállapodásban szereplő kitermeléscsökkentés fut ki most a negyedév végén, de a szaúdiak megnyitják az olajcsapokat, és tovább növelik a kitermelésüket, hogy visszavágjanak az oroszoknak.

Az ázsiai tőzsdék nagyot estek ma reggel, a japán Nikkei 5,6 százalékot zuhant, a kínai Shanghai Composite 3,5, a dél-koreai Kospi 3,9 százalékot veszített az értékéből. Az európai nyitás is csúnya lesz, a német DAX és a francia CAC is hatalmas réssel, több mint 5 százalék mínuszban nyithat. A határidős részvényindexek állása alapján a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones (-1200 pont), az S&P 500 és a Nasdaq 5 százalék feletti eséssel indíthatják a napot. A devizapiacon természetesen a rubel reagált a legerősebben az olajár zuhanására, csak ma reggel 7% feletti a dollárral szembeni gyengülés.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.