Hungarian Forint as a background

Tévedésből utaltak milliókat egy battonyai nőnek: csúnyán megütheti a bokáját a bíróságon

2023. október 24. 18:01

Noha egy battonyai nő jogtalanul jutott havonta 1,5 millió forinthoz, a tévedés bejelentése helyett inkább elköltötte a pénzt. Nem járt viszont jól, hiszen a rendőrség eljárást indított ellene, tettéért akár felfüggesztett börtönbüntetést is kaphat. A Pénzcentrum az eset kapcsán megnézte, mire érdemes figyelnie annak, aki a vidéki nőéhez hasonló cipőben jár.

Újabb fejezet nyílt a jogtalan utalások történetében, ezúttal egy battonyai nő kapott jogosulatlanul milliókat, ám nem szólt róla, inkább elköltötte a pénzt. Kár volt, ezzel ugyanis költségvetési csalást követett el, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélhetik érte. A Pénzcentrum a történet nyomán összegyűjtötte, mit kell tennie annak, aki tévedésből jutott egy jelentős összeghez, ám azt sejti, hogy az nem jár neki.

Tévedésből milliókat kapott, elköltötte

Fél éven át a neki járó segély tízszeresét utalták egy 33 éves battonyai nőnek, aki 2019 óta részesült a gyermekek otthongondozási díja elnevezésű ellátásban. A Békés Vármegyei Kormányhivatal Mezőkovácsházi Járási Hivatala 2022 januárjában tájékoztatta a nőt az ellátás havi összegének változásáról, amely így havi bruttó 171 500, nettó 154 ezer forint lett. Ám a folyamat közben történt egy vaskos elírás: a gyermekgondozási díj összegét a kormányhivatal tévesen rögzítette, így a jogszerűen járó díj tízszeresét, havonta több mint másfél millió forintot utalt ki neki 2022 januárja és júniusa között.

A hírről beszámoló magyarnarancs.hu szerint ennek eredményeként a battonyai nő hét hónap alatt közel 10 millió forintot vett fel jogosulatlanul, ezt azonban nem jelezte a hivatalnak. Az ügyben született vádemelés és a Békés Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye szerint ezzel „a magatartásával a kormányhivatalt tévedésben tartotta annak érdekében, hogy havonta a jogosulatlan juttatás összegét megkapja, ezáltal több mint 9,7 millió forint összegű vagyoni hátrányt okozott a Magyar Állam részére”.

A nyomozás során kiderült, hogy a tévedésből kapott pénzt a nő elköltötte, ezért utóbb a folyósító szerv kötelezte a terheltet a jogalap nélkül felvett ellátás és annak kamatai visszafizetésére. A nő ellen most a Gyulai Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt emelt vádat, és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben.

A talált pénznek mindig jobb utána nézni és nem elkölteni

A múltban számtalan hasonló eset történt, melyeknek egy részével a Pénzcentrum is foglalkozott. Egy korábbi cikkünkben például megírtuk: tévhitnek tekinthető, hogy egy utalásnál a számlaszámnak és a számlatulajdonos nevének mindenképpen meg kell egyeznie ahhoz, hogy az utalás végbe menjen. A bankok ugyanis az utalásokat automatikusan végzik és a hatályos jogszabály szerint a jóváírást a számlaszám alapján kell teljesíteniük. Tehát egy létező forintalapú bankszámlára tévesen utalt összeg akkor is jóváírásra kerül, ha a név és a számlaszám eltér.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így az ilyen esetekben nem az összeget utaló, hanem az követ el hibát, aki tévesen adta meg a bankszámlaszámot, amire utalni szeretett volna. Ezt a tévedését viszont minél előbb jeleznie kell, így visszakaphatja a pénzét, ha ebben a rossz címzett is partner.

S hogy mi a helyzet akkor, ha tévedésből más összeget kaptunk, mint amire számítottunk? Egyrészt ne kezdjünk önfeledt költekezésbe, inkább járjunk utána, például a munkáltatónknál, hogy tényleg a megfelelő összeget utalta-e a számlánkra, illetve jelezzük számlavezető bankunk felé, hogy téves utalást írtak jóvá a számlánkon.

Amennyiben mégis költenénk a kapott összegből, és az utaló visszautalást kezdeményez, úgy a jogalap nélküli gazdagodásra való tekintettel a Polgári Törvénykönyv lesz az irányadó. Vagyis az alaptalan összeget vissza kell térítenünk, ami kizárólag akkor kerülhető meg, ha jóhiszeműségünk okán jogosultnak éreztük magunkat a kapott pénzösszegre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm