20 °C Budapest
Egymilliárdot utaltak tévedésből egy diáklánynak: mind elköltötte

Egymilliárdot utaltak tévedésből egy diáklánynak: mind elköltötte

2016. május 8. 13:02

4,6 millió dollár, vagyis körülbelül 1,26 milliárd forint landolt nemrég egy ausztrál diáklány bankszámláján, aki nem habozott és az egész összeget elköltötte. Az eset persze nem egyedi, naponta több alkalommal történik téves utalás, de mit kell tennünk, ha a mi számlánkon landol plusz pénz?


Az ausztrál diáklányt még négy évvel ezelőtt a Westpac banki rendszere tette véletlenül gazdaggá. Az ügy azért került most felszínre, mert a 21 éves lány rendőri kézre került, amikor megpróbált Malajziába repülni. Azzal vádolják, hogy jogosulatlanul költötte el ezt a hatalmas összeget, és tudnia kellett arról, hogy bűnt követ el.

A lány ügyvédje azt mondja, hogy körülbelül 1 millió dollár ment el táskákra és más luxustárgyakra, 3,3 millió dollár sorsa azonban teljesen ismeretlen.

Az eset persze nem egyedi, 2014-ben például egy nagykőrösi férfinek a bankszámlájára 6 millió forintot utalt tévedésből a munkáltatója. A "szerencsés" férfi nem vacakolt sokáig, hamar el is költött belőle közel 4 millió forintot, de a gyorsan jött gazdagság nem tartott sokáig, nem sokkal később rendőrök kopogtattak az ajtaján.

Ki a hibás?

Sokan gondolják, hogy az utalásnál a számlaszámnak és a számlatulajdonos nevének meg kell egyezni, mert enélkül az nem megy végbe. Azonban ez nem így van, mert a bank az utalásokat automatikusan végzi és a hatályos jogszabály szerint a jóváírást a számlaszám alapján kell teljesítenie.

Tehát létező forintalapú bankszámlára tévesen utalt összeg jóváírásra kerül akkor is, ha a név és a számlaszám eltér.

Így az követett el hibát, aki tévesen adta meg a bankszámlaszámot, amire utalni szeretett volna. Azonban ezt a tévedését minél előbb jeleznie kell, így visszakaphatja a pénzét, ha ebben a rossz címzett is partner.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mit tegyünk, ha nálunk landol nem várt pénz?

Minden esetben járjunk utána, pl. a munkáltatónknál, hogy tényleg a megfelelő összeget utalta-e a számlánkra, illetve jelezzük számlavezető bankunk felé, hogy téves utalást írtak jóvá a számlánkon és ne kezdjünk önfeledt költekezésbe.

Amennyiben a címzett költ a összegből, és az utaló visszautalást kezdeményez, úgy a címzett jogalap nélküli gazdagodására való tekintettel a Ptk. az irányadó: az alaptalan összeget vissza kell téríteni, kizárólag jóhiszeműség esetén nem terheli a kötelezettség a címzettet, amikor is jogosultnak érezhette magát

- tudtuk meg korábban az MKB Banktól.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?