28 °C Budapest
Egymilliárdot utaltak tévedésből egy diáklánynak: mind elköltötte

Egymilliárdot utaltak tévedésből egy diáklánynak: mind elköltötte

2016. május 8. 13:02

4,6 millió dollár, vagyis körülbelül 1,26 milliárd forint landolt nemrég egy ausztrál diáklány bankszámláján, aki nem habozott és az egész összeget elköltötte. Az eset persze nem egyedi, naponta több alkalommal történik téves utalás, de mit kell tennünk, ha a mi számlánkon landol plusz pénz?


Az ausztrál diáklányt még négy évvel ezelőtt a Westpac banki rendszere tette véletlenül gazdaggá. Az ügy azért került most felszínre, mert a 21 éves lány rendőri kézre került, amikor megpróbált Malajziába repülni. Azzal vádolják, hogy jogosulatlanul költötte el ezt a hatalmas összeget, és tudnia kellett arról, hogy bűnt követ el.

A lány ügyvédje azt mondja, hogy körülbelül 1 millió dollár ment el táskákra és más luxustárgyakra, 3,3 millió dollár sorsa azonban teljesen ismeretlen.

Az eset persze nem egyedi, 2014-ben például egy nagykőrösi férfinek a bankszámlájára 6 millió forintot utalt tévedésből a munkáltatója. A "szerencsés" férfi nem vacakolt sokáig, hamar el is költött belőle közel 4 millió forintot, de a gyorsan jött gazdagság nem tartott sokáig, nem sokkal később rendőrök kopogtattak az ajtaján.

Ki a hibás?

Sokan gondolják, hogy az utalásnál a számlaszámnak és a számlatulajdonos nevének meg kell egyezni, mert enélkül az nem megy végbe. Azonban ez nem így van, mert a bank az utalásokat automatikusan végzi és a hatályos jogszabály szerint a jóváírást a számlaszám alapján kell teljesítenie.

Tehát létező forintalapú bankszámlára tévesen utalt összeg jóváírásra kerül akkor is, ha a név és a számlaszám eltér.

Így az követett el hibát, aki tévesen adta meg a bankszámlaszámot, amire utalni szeretett volna. Azonban ezt a tévedését minél előbb jeleznie kell, így visszakaphatja a pénzét, ha ebben a rossz címzett is partner.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit tegyünk, ha nálunk landol nem várt pénz?

Minden esetben járjunk utána, pl. a munkáltatónknál, hogy tényleg a megfelelő összeget utalta-e a számlánkra, illetve jelezzük számlavezető bankunk felé, hogy téves utalást írtak jóvá a számlánkon és ne kezdjünk önfeledt költekezésbe.

Amennyiben a címzett költ a összegből, és az utaló visszautalást kezdeményez, úgy a címzett jogalap nélküli gazdagodására való tekintettel a Ptk. az irányadó: az alaptalan összeget vissza kell téríteni, kizárólag jóhiszeműség esetén nem terheli a kötelezettség a címzettet, amikor is jogosultnak érezhette magát

- tudtuk meg korábban az MKB Banktól.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?