24 °C Budapest
Így alázza meg a magyarokat a bankjuk: semmit nem kapnak a pénzükért

Így alázza meg a magyarokat a bankjuk: semmit nem kapnak a pénzükért

2019. szeptember 9. 14:59

Nincs jó dolga annak, aki bankbetétbe tenné a pénzét: választhat a 0,15 vagy a 0,18 százalékos éves kamatot kínáló bankok éven belüli ajánlatai között. Ha éven túl is odaadná a pénzét a banknak, akkor az ügyfél akár már 0,7-0,8 százalékos kamatot is elérhet. Persze ez még mindig semmi, ha vetünk egy pillantást az állampapírok hozamaira. Itt sem érdemes azonban a nominálhozamot figyelembe venni, az inflációval ugyanis minden esetben számolni kell.

A szuperállampapír olyan nagymértékben tarolt a magyarok körében, hogy az minden várakozást felülmúlt. A legutóbbi adatok szerint már 1800 milliárd forint felett vannak az eladások. Ez brutálisan magas szám, ami teljesen érthető is, ha csak azt nézzük, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a szuperállampapírnak becézett szörny 5 év alatt éves átlagban kb. 4,95 százalékos fix kamatot biztosít. Ez ma hatalmas hozamnak számít, mindjárt be is mutatjuk, mennyire.

Mindenekelőtt azonban tegyünk egy rövid kitérőt az alacsony hozamkörnyezetre. Az alacsony betéti kamatok szomorúvá tehetik a befektetni vágyókat, holott az olcsó pénznek számtalan előnye is van. Pár nappal ezelőtt például bemutattuk, hogy a hitelek kamatai még mindig a padlót nyaldossák - ez pedig kéz a kézben jár az alacsony betéti kamatokkal. A betéti kamatok márpedig alacsonyak.

Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az 1800 milliárd forint, amit a magyarok állampapírba fektettek, elsőre borzasztóan soknak tűnik. Valóban az is, de semmi ahhoz képest, amit a magyarok folyószámlán tartanak - ez ma több, mint 6 ezer milliárd. Márpedig a folyószámla nem kamatozik. Pontosabban de, kamatozik, de olyan keveset, hogy az messze nem éri el a folyószámla költségeit sem.

A fenti kiindulópont egyébként bizonyos szempontból tévútra visz, érdemes ugyanis nonimál hozamok helyett reálhozamokkal számolni. Ha egymillió forintunkat folyószámlán tartjuk, miközben az éves infláció 3 százalék, akkor egy év alatt bizony szegényebbek lettünk, hiszen pont 3 százalékkal kevesebb termék megvásárlására vagyunk jogosultak (bár itt érdemes hozzátenni, hogy az infláció számítási módját is lehetne vitatni - mint ahogy vitatják is sokan). Ha azonban 5 százalékos állampapírba fektetünk, akkor 3 százalékos infláció mellett a reálhozamunk 2 százalék. Ezért van az, hogy a régi papír, a Prémium Magyar Állampapír egy elszaladó infláció mellett jobb választás, mint a MÁP+.

De térjünk vissza a lekötött betétek kamataihoz. Rengeteg magyar dönt még most is amellett, hogy folyószámlán csücsülő pénzét leköti. Ennek nem sok értelme van, hiszen a MÁP+ még a bankbetétnél is likvidebb, a hozamok pedig össze sem hasonlíthatóak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti adatsort azonban érdemes árnyalni egy kicsit, a lekötött betét ugyanis önmagában nem sokat mondd el a bankbetétek hozamamairól. Ha megnézzük, hogy miképp alakul ez éven belüli és éven túli lekötéseknél, akkor azért láthatunk eltérést:

Az éven túl lekötött hozamok is bőven egy százalék alatt vannak, az MNB által kalkulált 0,69 százalékos kamat azonban még mindig jobb, mint az éven belül lekötött betétek 0,18 százalékos kamata. Mindezt látva azonban nem csoda, hogy a szuperállampapírból 1800 milliárd forint fogyott.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 16:13
Ez a héten már legalább a harmadik megyei napilap a kormánypárti médiagólem, a KESMA/ Mediaworks por...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?