2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Ekkora őrület még soha nem volt: minden magyar ezt keresi a bankokban


Megjelentek a hitelezési adatok 2019. júliusáról, és elképedtünk. A babaváró hitel népszerű volt, ez tudtuk, azt viszont feltételezni sem mertük, hogy a személyi hitelek mindemellett szintén keresettebbek lesznek. Pedig a személyi hiteleket júliusban drágábban vették fel a magyarok, mint egy hónappal ezelőtt. Elmúlik vajon hamarosan a magyarok hiteléhsége?

Elképesztő, mennyivel nőtt a fogyasztási hitelek kihelyezése 2018. júliusában. Míg 2019 júniusában mindössze 73,5 milliárd forint volt a felvett fogyasztási hitelek összege (ebben benne van a személyi hitel mellett az áruhitel és a hitelkártya is), addig júliusban ez 156 milliárd forint volt. Az ok evidesns: a magyarok több mint 90 milliárd forint babaváró kölcsönt vettek fel, amely egyértelműen a fogyasztási hitelek kategóriájába tartozik.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A 0 százalékos kamattal felvehető babaváró kölcsön pedig egyértelműen lehúzza a fogyasztási hitelek átlagkamatát is. Hogy mennyire? Ennél szemléletesebb nem is lehetne a következő ábra:

Az újonnan felvett fogyasztási hitelek átlagos kamata 10 százalék körül mozgott éves szinten, majd 2019. júliusában egyik hónapról a másikra bezuhant 7,25-re. Ezt a fenti számok tükrében egyáltalán nem kell meglepőnek találnunk. Sokkal nagyobb kérdés az, hogy mekkora kiszorító hatása volt a babavárónak a személyi hitelekre.

Felforgatta a piacot?

Azon ment a vita korábban, hogy a minden személyi kölcsönnél kedvezőbb babaváró hitel inkább a személyi kölcsönöktől von-e el ügyfeleket, vagy teljesen új közönséget fog bevonni. Ezt a választ a júliusi adatok kérdés nélkül megválaszolták: a személyi kölcsönök iránti igény cseppet sem csökkent a babaváró bevezetése ót, sőt, az érdeklődés még nőtt is az előző hónaphoz képest.

Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

A júliusi adat 52,97 milliárdos kihelyezést mutat, ami nem csak éves szinten, de a személyi hitelek történelmében is a második legmagasabb szám. Ennél csak májusban vettek fel több hitelt a magyarok, akkor 55,91 milliárdra kötöttek szerződést. A babaváró tehát nemhogy kiszorította vpéma a személyi kölcsönt, hanem teljesen új ügyfeleket vonzott be a hitelezésbe. Azt azért hozzátesszük, hogy az első hónapból nem vonhatunk le messzemenő következtetést, mindenképp meg kell várnunk a következő hónapok fejleményeit.

Találj olcsó hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

A személyi hitelek egyébként némileg drágultak - vagy csak a magyarok vettek fel a korábbiaknál drágább személyi hiteleket. A 13,26 százalékos átlagkamat meglehetősen magas, ráadásul immár két hónapja növekvő tendenciát látunk.

Ez azért szomorú, mert a szemfüles ügyfelek kis kutatással könnyen találnak olcsóbb hitelt. Mi például a Pénzcentrum kalkulátorában egy perc alatt megtaláltuk a CIB ajánlatát, ami 8,17 százalékos THM-mel vihető. Olcsó a Raiffeisen ajánlata is, 8,97 százalékos THM-mel. Az MKB 10,6 százalékos THM-mel kínálja a személyi hitelét, ez is még az átlag alatt van, akárcsak a Budapest Bank 12,80 százalékos THM-mel felvehető hitele. Ugyanakkor az OTP 20,73 százalékos konstrukciója egészen biztosan felhúzza az átlagot.

Személyi hitelekért kattints a Pénzcentrum kalkulátorára!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó