9 °C Budapest
Akár ripityára tört bankkártyával is fizethetsz a boltokban

Akár ripityára tört bankkártyával is fizethetsz a boltokban

Pénzcentrum
2017. február 28. 05:45

Bár elég strapabírónak tűnik, mégis bárkivel könnyen megtörténhet, hogy véletlenül megsérül, esetleg kettétörik a bankkártyája. A pótkártya kiállítására sokszor napokat kell várunk, de akkor mit tehetünk ilyen esetben? Vajon fizethetünk még a sérült bankkártyánkkal?


Rendeltetésszerű használat mellett elméletileg nem használódnak el a bankkártyáink, mégis könnyen előfordulhat, hogy a tárcánkban lévő számtalan plasztik mellett egyszer véletlen a bankkártyánk sérül meg. Lehet csak a sarka törik le, esetleg megreped, eltörik a kártya. De vajon ezekkel még tudunk fizetni a boltokban?

A kereskedők kizárólag ép bankkártyákat fogadhatnak el. Sérült, kettétört vagy hiányos kártya elfogadása szabályellenes

- tudta meg a Pénzcentrum a Visa kártyatársaságtól.

A kereskedőknek természetesen meg kell győződniük a kártya épségéről. Abban az esetben pedig, ha a kártya megrongálódott: az aláíráspanelen, a mágnescsíkon, a hologramon, vagy egyéb helyen rongálásra, manipulálásra utaló nyom található rajta, akkor annak elfogadását visszautasíthatják.

De elméletben működhet?

Az egy dolog, hogy a kereskedők elméletileg nem fogadják el a törött kártyákat, azonban ha nem sérültek a kártya lényegi elemei, akkor elméletileg lehetséges velük a fizetés.

Amennyiben a chip, mágnescsík és a contactless antenna nem sérült, akkor lehetséges a fizetés POS terminálon, de a kereskedő sérült kártyát nem köteles elfogadni

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Vagyis szélsőséges esetben akár egy fél bankkártyával is fizethetünk érintéssel a boltokban, ha a kártya "contactless antennája" ép maradt. És persze a kereskedő sem veszi észre, hogy hiányzik a kártyánk másik fele, mondjuk azért, mert az nem látszik ki a pénztárcánkból. De ugyanez igaz akár a mágnescsíkra is - ha le tudják húzni, akkor elméletileg még tudunk fizetni a kártyánkkal.

Az egyérintéses fizetési technológia lehetővé teszi azt is, hogy ne bankkártyával, hanem mobileszközzel, kulcstartóval, okosórával, fitneszaktivitás-mérővel vagy éppen gyűrűvel fizessünk a pénztárnál, tehát nem a plasztik-formátum a lényeg, hanem az, hogy az adatok tárolására és továbbítására szolgáló (speciális) chip sértetlen és működőképes legyen

- tette hozzá a Mastercard kártyatársaság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi a helyzet az ATM-ekkel?

Bár a POS termináloknál elméletben működhet a dolog, az ATM-ek sérült kártyákat nem fogadnak el. Az automatáknál a korábban előforduló lekerekített sarkú kártyák elfogadása sem volt problémamentes.

Korábban léteztek olyan bankkártyák, amelyek sarkai le voltak kerekítve, de ezek elfogadása az ATM-ekben nem volt problémamentes, így nem is terjedtek el

- mondta el a Pénzcentrumnak az OTP Bank.

Mennyibe kerül az új kártya?

Ha a kártyánk lejár, vagy a bank hibája miatt kell cserélni, akkor a pótlás díjmentes. A banktól általában 2-4 évente kapunk új kártyát, erre pedig pont azért van szükség, hogy ne használódjanak el a plasztikok, illetve, hogy kártyánk  folyamatosan lépést tartson a technológiai újításokkal és módosításokkal.

Egyes ritka esetekben előfordulhat, hogy - nagyon intenzív használat esetén - elhasználódik a bankkártya még a lejárat előtt, de erre kevés példa van

- tette hozzá a CIB Bank.

Lapunkat az OTP Bank is arról tájékoztatta, hogy a kártyabirtokosaik általában kellő gondossággal járnak el: óvják és védik bankkártyájukat. Új kártyákat jellemzően más okokból kérnek.

Ha azonban a kártya mégis a mi hibánkból rongálódott meg, akkor már nekünk kell fizetünk. A kártyacsere díja bankonként eltérő, de a kártya típusától függően is jelentősen változhat. A csere díja  általában 1-2 ezer forint körül mozog, de egy Gold kártya esetében akár 5 ezer forintnál is többet elkölthetünk erre.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40