33 °C Budapest
Akár ripityára tört bankkártyával is fizethetsz a boltokban

Akár ripityára tört bankkártyával is fizethetsz a boltokban

Pénzcentrum
2017. február 28. 05:45

Bár elég strapabírónak tűnik, mégis bárkivel könnyen megtörténhet, hogy véletlenül megsérül, esetleg kettétörik a bankkártyája. A pótkártya kiállítására sokszor napokat kell várunk, de akkor mit tehetünk ilyen esetben? Vajon fizethetünk még a sérült bankkártyánkkal?


Rendeltetésszerű használat mellett elméletileg nem használódnak el a bankkártyáink, mégis könnyen előfordulhat, hogy a tárcánkban lévő számtalan plasztik mellett egyszer véletlen a bankkártyánk sérül meg. Lehet csak a sarka törik le, esetleg megreped, eltörik a kártya. De vajon ezekkel még tudunk fizetni a boltokban?

A kereskedők kizárólag ép bankkártyákat fogadhatnak el. Sérült, kettétört vagy hiányos kártya elfogadása szabályellenes

- tudta meg a Pénzcentrum a Visa kártyatársaságtól.

A kereskedőknek természetesen meg kell győződniük a kártya épségéről. Abban az esetben pedig, ha a kártya megrongálódott: az aláíráspanelen, a mágnescsíkon, a hologramon, vagy egyéb helyen rongálásra, manipulálásra utaló nyom található rajta, akkor annak elfogadását visszautasíthatják.

De elméletben működhet?

Az egy dolog, hogy a kereskedők elméletileg nem fogadják el a törött kártyákat, azonban ha nem sérültek a kártya lényegi elemei, akkor elméletileg lehetséges velük a fizetés.

Amennyiben a chip, mágnescsík és a contactless antenna nem sérült, akkor lehetséges a fizetés POS terminálon, de a kereskedő sérült kártyát nem köteles elfogadni

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Vagyis szélsőséges esetben akár egy fél bankkártyával is fizethetünk érintéssel a boltokban, ha a kártya "contactless antennája" ép maradt. És persze a kereskedő sem veszi észre, hogy hiányzik a kártyánk másik fele, mondjuk azért, mert az nem látszik ki a pénztárcánkból. De ugyanez igaz akár a mágnescsíkra is - ha le tudják húzni, akkor elméletileg még tudunk fizetni a kártyánkkal.

Az egyérintéses fizetési technológia lehetővé teszi azt is, hogy ne bankkártyával, hanem mobileszközzel, kulcstartóval, okosórával, fitneszaktivitás-mérővel vagy éppen gyűrűvel fizessünk a pénztárnál, tehát nem a plasztik-formátum a lényeg, hanem az, hogy az adatok tárolására és továbbítására szolgáló (speciális) chip sértetlen és működőképes legyen

- tette hozzá a Mastercard kártyatársaság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi a helyzet az ATM-ekkel?

Bár a POS termináloknál elméletben működhet a dolog, az ATM-ek sérült kártyákat nem fogadnak el. Az automatáknál a korábban előforduló lekerekített sarkú kártyák elfogadása sem volt problémamentes.

Korábban léteztek olyan bankkártyák, amelyek sarkai le voltak kerekítve, de ezek elfogadása az ATM-ekben nem volt problémamentes, így nem is terjedtek el

- mondta el a Pénzcentrumnak az OTP Bank.

Mennyibe kerül az új kártya?

Ha a kártyánk lejár, vagy a bank hibája miatt kell cserélni, akkor a pótlás díjmentes. A banktól általában 2-4 évente kapunk új kártyát, erre pedig pont azért van szükség, hogy ne használódjanak el a plasztikok, illetve, hogy kártyánk  folyamatosan lépést tartson a technológiai újításokkal és módosításokkal.

Egyes ritka esetekben előfordulhat, hogy - nagyon intenzív használat esetén - elhasználódik a bankkártya még a lejárat előtt, de erre kevés példa van

- tette hozzá a CIB Bank.

Lapunkat az OTP Bank is arról tájékoztatta, hogy a kártyabirtokosaik általában kellő gondossággal járnak el: óvják és védik bankkártyájukat. Új kártyákat jellemzően más okokból kérnek.

Ha azonban a kártya mégis a mi hibánkból rongálódott meg, akkor már nekünk kell fizetünk. A kártyacsere díja bankonként eltérő, de a kártya típusától függően is jelentősen változhat. A csere díja  általában 1-2 ezer forint körül mozog, de egy Gold kártya esetében akár 5 ezer forintnál is többet elkölthetünk erre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 15:10
A Media1 olvasója videót is készített arról, hogy az egyik hazai kábelszolgáltató, a közepes méretűn...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?