Luxusnyugdíjért melózik az RTL műsorvezetője

Luxusnyugdíjért melózik az RTL műsorvezetője

2016. október 7. 15:17

Ugyan Nádai Anikó még csak 20-as évei végén jár, azonban már most arról álmodozik, hogy mit fog csinálni nyugdíjas éveiben. Az RTL sztárja szeretné körbeutazni a világot, ehhez viszont (saját bevallása szerint is) sok pénzre van szüksége. Összegyűjtöttük azokat a megtakarítási termékeket, amelyekkel Nádai Anikó elérheti célját, sőt, azt is megmutatjuk, mennyi idő alatt gyűlhet össze a hőn áhított összeg.

Még nem kezdett el félretenni idős korára, azonban már most gondol a nyugdíjra Nádai Anikó, szeretné ugyanis körbeutazni a világot.

Azt tervezem, hogy egy csomó pénzt félreteszek, és majd idős koromban elkezdem körbeutazni a világot

- mondta az RTL sztárja a Hír24-nek.

Mivel tudna félretenni Nádai Anikó idős korára?

Szinte bármilyen megtakarítási termék megfelelő lehet arra, hogy hosszútávú céljainkat elérjük. Magyarországon van három olyan pénzügyi termék, amely kifejezetten nyugdíj célra használható fel, cserébe ezért a hozamon felül 20 százalékos adójóváírást kaphatunk. Ahogy Nádai Anikónak, úgy nekünk is három pénzügyi termékből érdemes válogatnunk, de vajon

  • az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • a nyugdíjbiztosítás vagy
  • a nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) lesz a jó megoldás?

A három termék között leginkább az alapján tudunk dönteni, hogy a befizetett összeggel mennyire kell foglalkozni, a vagyonkezelést mi végezzük, vagy ezt a terhet leveszi rólunk a szolgáltató.

Ebből a szempontból az ÖNYP a legegyszerűbb, mivel itt portfóliók közül kell kiválasztanunk egyet, amelyben eleve többféle befektetés is található. Amikor a számlánkra befizetünk egy összeget, akkor a szolgáltató automatikusan a kiválasztott portfólióba fekteti azt be, így nekünk nem kell foglalkozni a befektetéseink variálásával.

A nyugdíjbiztosításoknál a fix kamatozású és a unit linked (befektetési egységekhez kötött) biztosításokból választhatunk. Míg előbbinek a szerződés aláírásakor már tudjuk a futamidő végén kifizetett összeget, addig az utóbbinál eszközalapokból alakíthatunk ki magunknak egy portfóliót, amiben a tanácsadónk nyújt segítséget. Lényeges, hogy ez utóbbinál a befektetéseink után mi viseljük a kockázatot.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A harmadik termék a NYESZ, amely tulajdonképpen egy különleges értékpapírszámla, viszont csak nyugdíjcélra tudjuk felhasználni az ide befizetett összeget, és (a korábban említett) 20 százalékos adókedvezmény jár utána. A NYESZ-nél viszont teljesen rajtunk múlik, hogy mibe fektetjük a pénzünket, így ezt annak érdemes választani, aki teljes mértékben saját maga szeretné kezelni a megtakarításait.

Mennyit kell félretenni ahhoz, hogy függetlenedjünk az állami nyugdíjtól?

Egy korábbi cikkünkben kiszámoltuk és levezettünk, hogyan lehetséges magunkat függetleníteni az akár korábban nyugdíjba vonulni, mint a korhatár.

A módszer lényege, hogy a fizetésünk negyedét minden hónapban félre kell tenni, így pedig akár 23 év alatt is elérhető, hogy az állami rendszertől függetlenül nyugdíjba vonulhassunk.

Ez persze szigorúan betartott költségvetést feltételez, amit kevesen tudnak betartani, azonban ha elég korán kezdünk félre tenni akár már a 20-as éveinkben, ahogy Nádai Anikó tervezi, akkor nem elképzelhetetlen, hogy életszínvonal-csökkenés nélkül (sőt, akár magasabb életszínvonalon) menjünk nyugdíjba, mint ahogyan előtte éltünk. Ilyenkor ráadásul a hosszabb megtakarítási időnek köszönhetően a fizetésünk jóval kisebb részét kell csak félretenni ahhoz, hogy elérhessük a szükséges összeget.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?