Luxusnyugdíjért melózik az RTL műsorvezetője

2016. október 7. 15:17

Ugyan Nádai Anikó még csak 20-as évei végén jár, azonban már most arról álmodozik, hogy mit fog csinálni nyugdíjas éveiben. Az RTL sztárja szeretné körbeutazni a világot, ehhez viszont (saját bevallása szerint is) sok pénzre van szüksége. Összegyűjtöttük azokat a megtakarítási termékeket, amelyekkel Nádai Anikó elérheti célját, sőt, azt is megmutatjuk, mennyi idő alatt gyűlhet össze a hőn áhított összeg.

Még nem kezdett el félretenni idős korára, azonban már most gondol a nyugdíjra Nádai Anikó, szeretné ugyanis körbeutazni a világot.

Azt tervezem, hogy egy csomó pénzt félreteszek, és majd idős koromban elkezdem körbeutazni a világot

- mondta az RTL sztárja a Hír24-nek.

Mivel tudna félretenni Nádai Anikó idős korára?

Szinte bármilyen megtakarítási termék megfelelő lehet arra, hogy hosszútávú céljainkat elérjük. Magyarországon van három olyan pénzügyi termék, amely kifejezetten nyugdíj célra használható fel, cserébe ezért a hozamon felül 20 százalékos adójóváírást kaphatunk. Ahogy Nádai Anikónak, úgy nekünk is három pénzügyi termékből érdemes válogatnunk, de vajon

  • az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • a nyugdíjbiztosítás vagy
  • a nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) lesz a jó megoldás?

A három termék között leginkább az alapján tudunk dönteni, hogy a befizetett összeggel mennyire kell foglalkozni, a vagyonkezelést mi végezzük, vagy ezt a terhet leveszi rólunk a szolgáltató.

Ebből a szempontból az ÖNYP a legegyszerűbb, mivel itt portfóliók közül kell kiválasztanunk egyet, amelyben eleve többféle befektetés is található. Amikor a számlánkra befizetünk egy összeget, akkor a szolgáltató automatikusan a kiválasztott portfólióba fekteti azt be, így nekünk nem kell foglalkozni a befektetéseink variálásával.

A nyugdíjbiztosításoknál a fix kamatozású és a unit linked (befektetési egységekhez kötött) biztosításokból választhatunk. Míg előbbinek a szerződés aláírásakor már tudjuk a futamidő végén kifizetett összeget, addig az utóbbinál eszközalapokból alakíthatunk ki magunknak egy portfóliót, amiben a tanácsadónk nyújt segítséget. Lényeges, hogy ez utóbbinál a befektetéseink után mi viseljük a kockázatot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A harmadik termék a NYESZ, amely tulajdonképpen egy különleges értékpapírszámla, viszont csak nyugdíjcélra tudjuk felhasználni az ide befizetett összeget, és (a korábban említett) 20 százalékos adókedvezmény jár utána. A NYESZ-nél viszont teljesen rajtunk múlik, hogy mibe fektetjük a pénzünket, így ezt annak érdemes választani, aki teljes mértékben saját maga szeretné kezelni a megtakarításait.

Mennyit kell félretenni ahhoz, hogy függetlenedjünk az állami nyugdíjtól?

Egy korábbi cikkünkben kiszámoltuk és levezettünk, hogyan lehetséges magunkat függetleníteni az akár korábban nyugdíjba vonulni, mint a korhatár.

A módszer lényege, hogy a fizetésünk negyedét minden hónapban félre kell tenni, így pedig akár 23 év alatt is elérhető, hogy az állami rendszertől függetlenül nyugdíjba vonulhassunk.

Ez persze szigorúan betartott költségvetést feltételez, amit kevesen tudnak betartani, azonban ha elég korán kezdünk félre tenni akár már a 20-as éveinkben, ahogy Nádai Anikó tervezi, akkor nem elképzelhetetlen, hogy életszínvonal-csökkenés nélkül (sőt, akár magasabb életszínvonalon) menjünk nyugdíjba, mint ahogyan előtte éltünk. Ilyenkor ráadásul a hosszabb megtakarítási időnek köszönhetően a fizetésünk jóval kisebb részét kell csak félretenni ahhoz, hogy elérhessük a szükséges összeget.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem