9 °C Budapest
Luxusnyugdíjért melózik az RTL műsorvezetője

Luxusnyugdíjért melózik az RTL műsorvezetője

2016. október 7. 15:17

Ugyan Nádai Anikó még csak 20-as évei végén jár, azonban már most arról álmodozik, hogy mit fog csinálni nyugdíjas éveiben. Az RTL sztárja szeretné körbeutazni a világot, ehhez viszont (saját bevallása szerint is) sok pénzre van szüksége. Összegyűjtöttük azokat a megtakarítási termékeket, amelyekkel Nádai Anikó elérheti célját, sőt, azt is megmutatjuk, mennyi idő alatt gyűlhet össze a hőn áhított összeg.

Még nem kezdett el félretenni idős korára, azonban már most gondol a nyugdíjra Nádai Anikó, szeretné ugyanis körbeutazni a világot.

Azt tervezem, hogy egy csomó pénzt félreteszek, és majd idős koromban elkezdem körbeutazni a világot

- mondta az RTL sztárja a Hír24-nek.

Mivel tudna félretenni Nádai Anikó idős korára?

Szinte bármilyen megtakarítási termék megfelelő lehet arra, hogy hosszútávú céljainkat elérjük. Magyarországon van három olyan pénzügyi termék, amely kifejezetten nyugdíj célra használható fel, cserébe ezért a hozamon felül 20 százalékos adójóváírást kaphatunk. Ahogy Nádai Anikónak, úgy nekünk is három pénzügyi termékből érdemes válogatnunk, de vajon

  • az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • a nyugdíjbiztosítás vagy
  • a nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) lesz a jó megoldás?

A három termék között leginkább az alapján tudunk dönteni, hogy a befizetett összeggel mennyire kell foglalkozni, a vagyonkezelést mi végezzük, vagy ezt a terhet leveszi rólunk a szolgáltató.

Ebből a szempontból az ÖNYP a legegyszerűbb, mivel itt portfóliók közül kell kiválasztanunk egyet, amelyben eleve többféle befektetés is található. Amikor a számlánkra befizetünk egy összeget, akkor a szolgáltató automatikusan a kiválasztott portfólióba fekteti azt be, így nekünk nem kell foglalkozni a befektetéseink variálásával.

A nyugdíjbiztosításoknál a fix kamatozású és a unit linked (befektetési egységekhez kötött) biztosításokból választhatunk. Míg előbbinek a szerződés aláírásakor már tudjuk a futamidő végén kifizetett összeget, addig az utóbbinál eszközalapokból alakíthatunk ki magunknak egy portfóliót, amiben a tanácsadónk nyújt segítséget. Lényeges, hogy ez utóbbinál a befektetéseink után mi viseljük a kockázatot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A harmadik termék a NYESZ, amely tulajdonképpen egy különleges értékpapírszámla, viszont csak nyugdíjcélra tudjuk felhasználni az ide befizetett összeget, és (a korábban említett) 20 százalékos adókedvezmény jár utána. A NYESZ-nél viszont teljesen rajtunk múlik, hogy mibe fektetjük a pénzünket, így ezt annak érdemes választani, aki teljes mértékben saját maga szeretné kezelni a megtakarításait.

Mennyit kell félretenni ahhoz, hogy függetlenedjünk az állami nyugdíjtól?

Egy korábbi cikkünkben kiszámoltuk és levezettünk, hogyan lehetséges magunkat függetleníteni az akár korábban nyugdíjba vonulni, mint a korhatár.

A módszer lényege, hogy a fizetésünk negyedét minden hónapban félre kell tenni, így pedig akár 23 év alatt is elérhető, hogy az állami rendszertől függetlenül nyugdíjba vonulhassunk.

Ez persze szigorúan betartott költségvetést feltételez, amit kevesen tudnak betartani, azonban ha elég korán kezdünk félre tenni akár már a 20-as éveinkben, ahogy Nádai Anikó tervezi, akkor nem elképzelhetetlen, hogy életszínvonal-csökkenés nélkül (sőt, akár magasabb életszínvonalon) menjünk nyugdíjba, mint ahogyan előtte éltünk. Ilyenkor ráadásul a hosszabb megtakarítási időnek köszönhetően a fizetésünk jóval kisebb részét kell csak félretenni ahhoz, hogy elérhessük a szükséges összeget.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?