23 °C Budapest

Így állnak valójában a magyar családok

Pénzcentrum
2013. október 24. 12:40

Minden ötödik magyar felnőtt csupán egy hétig, míg további 41 százalék egy hónapig tudná eltartani családját tartalékaiból, ha elveszítené állását - derült ki a Generali 1000 fős reprezentatív kutatásából. További problémákat okozhat A munka törvénykönyvének közelmúltbeli változása is, melynek értelmében jelentősen kiszélesedett a munkavállalók kártérítési felelősségének köre, a felmérés alapján azonban a legtöbben nincsenek tisztában ennek pontos mértékével.

Jövedelmük hirtelen kiesése már rövidtávon is kilátástalan anyagi helyzetbe hozná a magyar munkavállalók többségét. A Generali friss felmérésében választ adók húsz százaléka legfeljebb egy hétig tudná fenntartani magát és családját, amennyiben valamilyen okból hirtelen elveszítené állását. A legtöbben - 41 százalék - pedig maximum egy hónapig tudnák finanszírozni életüket, és a válaszadók mindössze 9 százaléka tudna megélni tartalékaiból egy évig. A kutatásból az is kiderült, hogy a nők és a községekben élők különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen mindkét csoportban 25 százalék azok aránya, akik csak néhány napra elegendő félretett pénzzel rendelkeznek.

Az állás elvesztésének hátterében gyakran áll valamilyen jogi érdeksérelem, amelynek rendezéséhez a szükséges eljárási díj tovább nehezíti a munkavállalók helyzetét.

Növelheti a munkavállalók anyagi terheit az is, hogy A munka törvénykönyvének legutóbbi módosítása után a korábbi szabályozáshoz képest jelentősen megnőtt kártérítési felelősségük. A Generali kutatásának eredményei szerint a munkavállalók 84 százaléka nincs pontosan tisztában ennek mértékével, pedig már enyhe gondatlanság esetében is komoly bajba kerülhet. A jelenleg érvényes szabályozás értelmében ugyanis a munkáltató ilyen esetben négyhavi távolléti díjat követelhet beosztottjától, de ha a helyi kollektív szerződés úgy szabályozza, a kártérítés mértéke akár a nyolc havi távolléti díjat is elérheti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Senkinek sem újdonság, hogy napjaink válság sújtotta gazdasági környezetében rendkívül nehéz munkát találni. Azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy elveszíteni is ugyanolyan könnyű az állásunkat manapság. Többek között az ezzel kapcsolatos munkajogi vitákat könnyíti meg jogvédelmi biztosításunk, mely keretében ügyfeleink megfelelő jogi segítséget kapnak, és az akár több százezer forintra rúgó eljárási költségeik is mérséklődnek" - hívta fel a figyelmet Hajas Gábor, a Generali Biztosító vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?