14 °C Budapest

A bankkártya, és ami utána jön: érintés nélkül, vagy mobillal fizetünk?

Pénzcentrum
2013. október 22. 14:42

Érintés nélküli fizetés? Online vásárlás? Mobilfizetés? Webshopok? E-commerce? Elektronikus tranzakciók? Sokan csak kapkodják a fejüket a fenti kifejezések hallatán, sokan bizalmatlanok, és a jól bevált módszereket - készpénzes fizetés a hipermarket pénztáránál, sorban állás a postai csekkbefizetésnél - választják. Pedig az új technológiák sok időt és pénzt megspórolnak nekünk, ha tudatosan és ésszerűen használjuk őket.

Az elmúlt hetek meghatározó témája volt a magyar sajtóban, hogy egyre többen kérik készpénzben a fizetésüket, sokan eltávolodnak pénzük elektronikus kezelésétől. A készpénzhasználat azonban igencsak nagy költségekkel jár, elsősorban nemzetgazdasági szinten, de akár a családok számára is.

Miközben növekszik a kártyás vásárlások száma és értéke Magyarországon, még mindig háromszor több készpénzt vesznek fel a kártyatulajdonosok, mint amennyit a plasztikokkal költenek. Szakértők szerint a fizetési szokások drasztikus megváltozását nem, de a fejlődés felgyorsítását talán az érintésmentes kártyás fizetéstől és az online vásárlásoktól lehet várni.

A fizetési technológiák folyamatos fejlődésben vannak: már egyáltalán nem az a kérdés, hogy mi válthatja ki a készpénzt, hanem az, mi jön a bankkártya után. Az érintés nélküli fizetéssel néhány másodpercre rövidül a pénztárnál töltött idő, nem kell bajlódni az aprópénzzel sem. Az olyan új technológiák, mint a Magyarországon is egyre népszerűbb mobilfizetés pedig egyszerre váltja ki a postai sorban állást és a netes vásárlás legunalmasabb részét, a kártyaadatok bepötyögését.

Arról sem feledkezhetünk el, hogy az online életmód vásárlási szokásainkat is átalakítja. Magyarországon is egyre többen vásárolnak a neten, leginkább azért, mert gyorsabb, kényelmesebb és olcsóbb, mint a boltokat járni. Az egyik legújabb trend, hogy a korábbiakhoz képest sokkal többen vannak azok, akik az élelmiszer-vásárlást is a világhálón keresztül intézik, nem véletlen, hogy egyre több cég szakosodik erre az iparágra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pénzcentrum.hu a jövő héten ezeket a változásokat mutatja be olvasóinak. Beszélünk a kártyás és az érintés nélküli fizetésekről, bemutatjuk a legújabb fejlesztéseket, kirándulunk az online kereskedelem világába, és természetesen hasznos tanácsokat adunk ahhoz, hogyan lehet okosan és biztonságosan használni a rendelkezésünkre álló lehetőségeket.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM