28 °C Budapest

A bankkártya, és ami utána jön: érintés nélkül, vagy mobillal fizetünk?

Pénzcentrum
2013. október 22. 14:42

Érintés nélküli fizetés? Online vásárlás? Mobilfizetés? Webshopok? E-commerce? Elektronikus tranzakciók? Sokan csak kapkodják a fejüket a fenti kifejezések hallatán, sokan bizalmatlanok, és a jól bevált módszereket - készpénzes fizetés a hipermarket pénztáránál, sorban állás a postai csekkbefizetésnél - választják. Pedig az új technológiák sok időt és pénzt megspórolnak nekünk, ha tudatosan és ésszerűen használjuk őket.

Az elmúlt hetek meghatározó témája volt a magyar sajtóban, hogy egyre többen kérik készpénzben a fizetésüket, sokan eltávolodnak pénzük elektronikus kezelésétől. A készpénzhasználat azonban igencsak nagy költségekkel jár, elsősorban nemzetgazdasági szinten, de akár a családok számára is.

Miközben növekszik a kártyás vásárlások száma és értéke Magyarországon, még mindig háromszor több készpénzt vesznek fel a kártyatulajdonosok, mint amennyit a plasztikokkal költenek. Szakértők szerint a fizetési szokások drasztikus megváltozását nem, de a fejlődés felgyorsítását talán az érintésmentes kártyás fizetéstől és az online vásárlásoktól lehet várni.

A fizetési technológiák folyamatos fejlődésben vannak: már egyáltalán nem az a kérdés, hogy mi válthatja ki a készpénzt, hanem az, mi jön a bankkártya után. Az érintés nélküli fizetéssel néhány másodpercre rövidül a pénztárnál töltött idő, nem kell bajlódni az aprópénzzel sem. Az olyan új technológiák, mint a Magyarországon is egyre népszerűbb mobilfizetés pedig egyszerre váltja ki a postai sorban állást és a netes vásárlás legunalmasabb részét, a kártyaadatok bepötyögését.

Arról sem feledkezhetünk el, hogy az online életmód vásárlási szokásainkat is átalakítja. Magyarországon is egyre többen vásárolnak a neten, leginkább azért, mert gyorsabb, kényelmesebb és olcsóbb, mint a boltokat járni. Az egyik legújabb trend, hogy a korábbiakhoz képest sokkal többen vannak azok, akik az élelmiszer-vásárlást is a világhálón keresztül intézik, nem véletlen, hogy egyre több cég szakosodik erre az iparágra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pénzcentrum.hu a jövő héten ezeket a változásokat mutatja be olvasóinak. Beszélünk a kártyás és az érintés nélküli fizetésekről, bemutatjuk a legújabb fejlesztéseket, kirándulunk az online kereskedelem világába, és természetesen hasznos tanácsokat adunk ahhoz, hogyan lehet okosan és biztonságosan használni a rendelkezésünkre álló lehetőségeket.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?