Veszélyben a PIN-kódunk? Túl egyszerű kitalálni

Pénzcentrum
2013. augusztus 7. 05:32

Az elmúlt hónapok nagy port kavart bankkártyás visszaélései ellenére sem változtak érdemben a felhasználók szokásai. Világviszonylatban a felhasználók 10 százalékának még mindig az 1234 a PIN-kódja, de az 1111 és a 0000 sem veszített a népszerűségéből. Tízből egy PIN-kódot első nekifutásra ki lehet találni.

A legkevésbé biztonságos PIN-kódok a legegyszerűbbek, az azonos számjegyűek, vagy a sorozatok, például az 1234 - hívta fel a figyelmet az amerikai DataGenetics cég tízes toplistát mellékelve a nem ajánlott és leggyakoribb számkódokról.

A statisztikák szerint a tolvajok 20 kísérlettel meg tudják fejteni az ellopott bankkártyák PIN-kódjának több mint a negyedét. A népszerűségi toplistán az első az 1234. Második az 1111, harmadik a 0000, negyedik az 1212, ötödik a 7777, a hatodik az 1004, a hetedik a 2000, a nyolcadik a 4444, a kilencedik a 2222, végül a tizedik a 6969.


A cég tanulmánya szerint a legkevésbé használt négyjegyű számkobináció a 8068. Közzététele után azonban érthetően ezt sem javasolt használni. A DataGenetics szerint a legjobbak azok a kódok, amelyekben nincs semmi különleges vagy szabályszerű.

Az Egyesült Államokban évente a lakosság 17 százaléka szenved el bankkártyája elleni támadást: vagy csalnak vele, vagy ellopják, vagy feltörik távolról - hackerek - a kódját. A lopáskár évente 5,5 milliárd dollár - 1200 milliárd forint.

Népszerűek azok a kódok, melynél a felhasználó ugyanazt a billentyűt nyomja le négyszer - ilyen a 2. helyen szereplő 1111. Sokan egyfajta alakzatot rajzolnak a számokból, ezt adják meg kódként, mint a 22. helyen szereplő 2580 (fentről lefelé ez a 4 szám következik az ATM-ek billentyűinek középső sorában). Sokan a születési évüket adják meg, ami szintén veszélyes lehet: ha ellopják a pénztárcánkat, abban megtalálhatják személyi igazolványunkat, amin fel van tüntetve az évszám, így a bűnözők jó eséllyel bepróbálkoznak ezzel a kóddal.

A kutatócég szerint a legritkábban használt kód a 8068: a 3,4 millió vizsgált kódból mindössze 25 ilyet találtak. A Data Genetics ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy valószínűleg ez csak volt a legbiztonságosabb számsor, hiszen a felmérés publikálása óta a bankkártya-csalók is felfigyelhettek rá.

A PIN-kód védelmeszinte pofonegyszerű

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Erre vonatkozó statisztika ugyan nincs, de gyakran fordul elő olyan, hogy az illetéktelen felhasználó első próbálkozásra beüti a helyes kódot. Ilyenkor persze az ügyfelek tagadják, hogy együtt tartották a kártyát a PIN-kóddal. Tény, hogy a PIN-kódot kitalálni szinte lehetetlen, hacsak nem olyan egyértelmű kombinációkat ad meg a kártyabirtokos, mint 1234 vagy a születési dátum. Ezeket feltétlenül kerüljük.


Jó tipp lehet olyan PIN kódot választani, ami jellemző a felhasználóra, de csak ő tudja. Ilyen lehet, hogy melyik évben érettségizett, vagy egy történelmi dátum, ami fontos az ő életében, és soha nem fogja elfelejteni. Fontos kiemelni, hogy a PIN-kódot a kártyáról nem lehet megszerezni. A kártyán vannak olyan biztonsági jelek, a PIN-kód azonosításához szükséges információk, amelyekből a titkosítást visszafejtve a bank azonosítani tudja a kártyát, de maga a kód soha nem szerepel a kártyán. Ezért nagyon fontos, hogy az ügyfeleket mindig tájékoztassuk arról, hogy ne tartsák a kártya mellett a kódot, pláne ne írják rá, a PIN-kódot tartalmazó levél ne legyen a táskában, és lehetőség szerint ne írják be a mobiltelefonba sem.

Az ügyfélnek tudnia kell azt is, hogy a bank milyen információt kérhet tőle, és milyet nem, főleg akkor, ha a bank hívja fel őt. Vannak olyan esetek, amikor a bank hívja fel az ügyfelét, akár marketingcélból, akár egy tranzakciót szeretne ellenőrizni, de azon túlmenően, hogy a tranzakció részleteiről kérdezzen az ügyféltől, a PIN-kódot itt sem kérdezheti meg. A banknak ugyanis semmi szüksége a PIN-kódra. Ilyen eset a szakértők egyöntetű véleménye szerint kizárható.

Fontos! A PIN-t meg lehet változtatni!
A PIN-kód (Personal Identification Number = személyi azonosító szám) egy személyes azonosító szám. Többnyire négyjegyű, titkos kód, amelyet az ügyfél bankkártyájához kap, és amely lehetővé teszi, hogy ATM segítségével hozzáférjen a pénzéhez, illetve banki tranzakciókat hajthasson végre. Amennyiben vásárlásra használjuk kártyánkat, fizetéskor a kereskedő PIN-kódunk megadására kérhet minket. Senkinek ne áruljuk el PIN-kódunkat, és azt lehetőleg úgy üssük be az automaták, terminálok kezelőfelületén, hogy azt mások ne láthassák! PIN-kódunkat ne írjuk le, és soha ne tároljuk pénztárcánkban, a kártya közelében!

Sokan nem tudják, hogy a bankok túlnyomó többsége lehetőséget biztosít arra, hogy megváltoztassuk PIN-kódunkat, például a bank saját ATM-jeinél.

Pórul járhatunk azonban, ha több próbálkozásra is rossz PIN-kódot adunk meg. Hogy hányszor téveszthetjük el büntetlenül kódunkat bankonként eltérő, legtöbb esetben háromszori tévesztés a megengedett, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek többszöri PIN-tévesztés után aznapra nem engedélyeznek több tranzakciót a kártyával.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm