13 °C Budapest

Drága új világ jön augusztustól: így fizetsz Te is a Varga-csomagért

Pénzcentrum
2013. június 21. 11:33

3240 forintba kerülhet nekünk a tranzakciós illeték emelése évente, ha a bankok újra egy az egyben áthárítják a díjat. Ennyit kell befizetni az államkasszába, ha 60 ezer forint készpénzt veszünk fel, egyszer utalunk, befizetjük a rezsit és egyébként minden mást a legolcsóbb módon kártyával fizetünk. Egy teljes család, mely két keresőből él, ennek az összegnek valószínűleg közel a dupláját fizeti majd, mint ahogy lényegesen több illetéke keletkezhet azoknak, akik 200 ezer forintnál többet keresnek.

A készpénzfelvételhez kapcsolódó illetéket 6 ezrelékre, míg az általános elektronikus pénzmozgások sarcát 3 ezrelékre növeli a kormány az eddigi 3, illetve 2 ezrelékről. Az adó bevezetésekor is áthárították ezt a költséget a bankok, most sem várunk mást. Kérdés, hogy mikor és mennyit fizetünk majd? Egy 200 ezer forintos kereset esetén például 3 240 forintot évente, amit nem is igazán tudunk lejjebb faragni, a Pénzcentrum véleménye szerint a valóságban ennél csak magasabb lesz az éves plusz adóteher.

A legolcsóbb számlacsomagot keresed? Nézd meg hol találod a BankRáció.hu-n. 

Évente szinte mindenkinél előfordul, hogy szüksége van nagyobb összegű készpénzre. 100 ezer forint felvétele - ami csak egy kisebb nyaralásra elég - 600 forint illetékkel jár. Több banknál is fix díjas a készpénzfelvétel, ami arra ösztönözheti az ügyfeleket, hogy egyszerre nagyobb összeget vegyenek le a számlájukról, szinte mindenre felkészülve. A legnépszerűbb számlacsomagok esetén feltételezett díjváltozásoknál nem számoltunk ezzel, de valószínűleg ezek a fix díjak is nőni fognak augusztustól, így a nagyobb összegű készpénzfelvételek egyre rendszeresebbek lehetnek. Ráadásul a megtakarításokat egyre kevésbé éri meg a bankban tartani, hiszen nem csak a kamatok csökkennek, a megtakarításra is jön egy új 6 százalékos adóteher az EHO bevezetésével.

Mit is jelent a betétekre kirótt új adó? Lecsap a kormány a megtakarításokra

Maradhat az ingyenes kártyás vásárlás?

A legtöbb banknál az illeték bevezetése után is maradt az ingyenes kártyás vásárlás. Egyszerűen azért, mert a bankoknak is ez a legolcsóbb tranzakciós forma, amit érdemes valamilyen módon támogatni a többivel szemben. Ez továbbra is igaz és az 1 ezrelékes adóváltozás sem tűnik olyan mértékűnek, ami indokolná az ingyenesség megszüntetését, különösen a magasabb keresetű ügyfelek esetén, akik más banki termékeket is igénybe vesznek, így az átlagosnál nagyobb hasznot termelnek. A kártyás vásárlások ingyenességének megszűnése mellett szól azonban az, hogy 3 ezrelékre nőtt a készpénz és a kártya használat közötti illetékrés, ami már alapból is elég motivációt jelenthet az ügyfeleknek, hogy az olcsóbbat válasszák. Felesleges áldozatvállalás lehet tehát az illeték átvállalása a bankoktól. Mi csak a versenyben bízhatunk, ami megakadályozhatja a bankokat a díjak emelésében, ahogy az eddig is működött.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A fenti diagramban szereplő bankok például csak kevésbé használt vagy már nem is értékesített számlacsomagok esetén tették fizetőssé a kártyás vásárlást, míg az MKB (ahol fő számlacsomagoknál is volt áthárítás) vissza is vonta a díjemelést. Még mozgalmasabb volt a tavalyi év vége, amikor a hirdetményekben több banknál is szerepelt az áthárítás, de január elsejére ezek szépen kikoptak és gyakorlatilag egy jelentős bankszámlacsomag sem volt, ahol fizetni kellett volna januártól.

Hasonló tapogatózás indulhat el most is a bankok között, aminek az eredménye akár az is lehet, hogy már a boltban is fizethetjük az illetéket, és nem az emeléssel egyenértékű 1 ezreléket, hanem 3-at.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 15:30
Három, 11 százalékot meghaladó induló kamatozású magyar állampapír-sorozat is forgalomba kerül szept...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 15:25
Csak szólok: a nyolcmilliárdosra duzzadt emberiség körébl egyes egyedüliként e sorok írója az, aki f...
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 15:18
Palik László, a háborús menekülteket segít HelpU Radio ötletgazdája volt a Media1 podcastjának stúdi...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 27. 13:40
Ha katás voltál augusztus végéig, akkor szeptember végéig nyilatkoznod kell, hogy mennyi bevételed s...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?