10 °C Budapest

Drága új világ jön augusztustól: így fizetsz Te is a Varga-csomagért

Pénzcentrum
2013. június 21. 11:33

3240 forintba kerülhet nekünk a tranzakciós illeték emelése évente, ha a bankok újra egy az egyben áthárítják a díjat. Ennyit kell befizetni az államkasszába, ha 60 ezer forint készpénzt veszünk fel, egyszer utalunk, befizetjük a rezsit és egyébként minden mást a legolcsóbb módon kártyával fizetünk. Egy teljes család, mely két keresőből él, ennek az összegnek valószínűleg közel a dupláját fizeti majd, mint ahogy lényegesen több illetéke keletkezhet azoknak, akik 200 ezer forintnál többet keresnek.

A készpénzfelvételhez kapcsolódó illetéket 6 ezrelékre, míg az általános elektronikus pénzmozgások sarcát 3 ezrelékre növeli a kormány az eddigi 3, illetve 2 ezrelékről. Az adó bevezetésekor is áthárították ezt a költséget a bankok, most sem várunk mást. Kérdés, hogy mikor és mennyit fizetünk majd? Egy 200 ezer forintos kereset esetén például 3 240 forintot évente, amit nem is igazán tudunk lejjebb faragni, a Pénzcentrum véleménye szerint a valóságban ennél csak magasabb lesz az éves plusz adóteher.

A legolcsóbb számlacsomagot keresed? Nézd meg hol találod a BankRáció.hu-n. 

Évente szinte mindenkinél előfordul, hogy szüksége van nagyobb összegű készpénzre. 100 ezer forint felvétele - ami csak egy kisebb nyaralásra elég - 600 forint illetékkel jár. Több banknál is fix díjas a készpénzfelvétel, ami arra ösztönözheti az ügyfeleket, hogy egyszerre nagyobb összeget vegyenek le a számlájukról, szinte mindenre felkészülve. A legnépszerűbb számlacsomagok esetén feltételezett díjváltozásoknál nem számoltunk ezzel, de valószínűleg ezek a fix díjak is nőni fognak augusztustól, így a nagyobb összegű készpénzfelvételek egyre rendszeresebbek lehetnek. Ráadásul a megtakarításokat egyre kevésbé éri meg a bankban tartani, hiszen nem csak a kamatok csökkennek, a megtakarításra is jön egy új 6 százalékos adóteher az EHO bevezetésével.

Mit is jelent a betétekre kirótt új adó? Lecsap a kormány a megtakarításokra

Maradhat az ingyenes kártyás vásárlás?

A legtöbb banknál az illeték bevezetése után is maradt az ingyenes kártyás vásárlás. Egyszerűen azért, mert a bankoknak is ez a legolcsóbb tranzakciós forma, amit érdemes valamilyen módon támogatni a többivel szemben. Ez továbbra is igaz és az 1 ezrelékes adóváltozás sem tűnik olyan mértékűnek, ami indokolná az ingyenesség megszüntetését, különösen a magasabb keresetű ügyfelek esetén, akik más banki termékeket is igénybe vesznek, így az átlagosnál nagyobb hasznot termelnek. A kártyás vásárlások ingyenességének megszűnése mellett szól azonban az, hogy 3 ezrelékre nőtt a készpénz és a kártya használat közötti illetékrés, ami már alapból is elég motivációt jelenthet az ügyfeleknek, hogy az olcsóbbat válasszák. Felesleges áldozatvállalás lehet tehát az illeték átvállalása a bankoktól. Mi csak a versenyben bízhatunk, ami megakadályozhatja a bankokat a díjak emelésében, ahogy az eddig is működött.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A fenti diagramban szereplő bankok például csak kevésbé használt vagy már nem is értékesített számlacsomagok esetén tették fizetőssé a kártyás vásárlást, míg az MKB (ahol fő számlacsomagoknál is volt áthárítás) vissza is vonta a díjemelést. Még mozgalmasabb volt a tavalyi év vége, amikor a hirdetményekben több banknál is szerepelt az áthárítás, de január elsejére ezek szépen kikoptak és gyakorlatilag egy jelentős bankszámlacsomag sem volt, ahol fizetni kellett volna januártól.

Hasonló tapogatózás indulhat el most is a bankok között, aminek az eredménye akár az is lehet, hogy már a boltban is fizethetjük az illetéket, és nem az emeléssel egyenértékű 1 ezreléket, hanem 3-at.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 11:05
Írtam négy éve a szépreményű Four Generations Property "cégről", ami azóta már több néven újra és új...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem