21 °C Budapest

Drága új világ jön augusztustól: így fizetsz Te is a Varga-csomagért

Pénzcentrum
2013. június 21. 11:33

3240 forintba kerülhet nekünk a tranzakciós illeték emelése évente, ha a bankok újra egy az egyben áthárítják a díjat. Ennyit kell befizetni az államkasszába, ha 60 ezer forint készpénzt veszünk fel, egyszer utalunk, befizetjük a rezsit és egyébként minden mást a legolcsóbb módon kártyával fizetünk. Egy teljes család, mely két keresőből él, ennek az összegnek valószínűleg közel a dupláját fizeti majd, mint ahogy lényegesen több illetéke keletkezhet azoknak, akik 200 ezer forintnál többet keresnek.

A készpénzfelvételhez kapcsolódó illetéket 6 ezrelékre, míg az általános elektronikus pénzmozgások sarcát 3 ezrelékre növeli a kormány az eddigi 3, illetve 2 ezrelékről. Az adó bevezetésekor is áthárították ezt a költséget a bankok, most sem várunk mást. Kérdés, hogy mikor és mennyit fizetünk majd? Egy 200 ezer forintos kereset esetén például 3 240 forintot évente, amit nem is igazán tudunk lejjebb faragni, a Pénzcentrum véleménye szerint a valóságban ennél csak magasabb lesz az éves plusz adóteher.

A legolcsóbb számlacsomagot keresed? Nézd meg hol találod a BankRáció.hu-n. 

Évente szinte mindenkinél előfordul, hogy szüksége van nagyobb összegű készpénzre. 100 ezer forint felvétele - ami csak egy kisebb nyaralásra elég - 600 forint illetékkel jár. Több banknál is fix díjas a készpénzfelvétel, ami arra ösztönözheti az ügyfeleket, hogy egyszerre nagyobb összeget vegyenek le a számlájukról, szinte mindenre felkészülve. A legnépszerűbb számlacsomagok esetén feltételezett díjváltozásoknál nem számoltunk ezzel, de valószínűleg ezek a fix díjak is nőni fognak augusztustól, így a nagyobb összegű készpénzfelvételek egyre rendszeresebbek lehetnek. Ráadásul a megtakarításokat egyre kevésbé éri meg a bankban tartani, hiszen nem csak a kamatok csökkennek, a megtakarításra is jön egy új 6 százalékos adóteher az EHO bevezetésével.

Mit is jelent a betétekre kirótt új adó? Lecsap a kormány a megtakarításokra

Maradhat az ingyenes kártyás vásárlás?

A legtöbb banknál az illeték bevezetése után is maradt az ingyenes kártyás vásárlás. Egyszerűen azért, mert a bankoknak is ez a legolcsóbb tranzakciós forma, amit érdemes valamilyen módon támogatni a többivel szemben. Ez továbbra is igaz és az 1 ezrelékes adóváltozás sem tűnik olyan mértékűnek, ami indokolná az ingyenesség megszüntetését, különösen a magasabb keresetű ügyfelek esetén, akik más banki termékeket is igénybe vesznek, így az átlagosnál nagyobb hasznot termelnek. A kártyás vásárlások ingyenességének megszűnése mellett szól azonban az, hogy 3 ezrelékre nőtt a készpénz és a kártya használat közötti illetékrés, ami már alapból is elég motivációt jelenthet az ügyfeleknek, hogy az olcsóbbat válasszák. Felesleges áldozatvállalás lehet tehát az illeték átvállalása a bankoktól. Mi csak a versenyben bízhatunk, ami megakadályozhatja a bankokat a díjak emelésében, ahogy az eddig is működött.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A fenti diagramban szereplő bankok például csak kevésbé használt vagy már nem is értékesített számlacsomagok esetén tették fizetőssé a kártyás vásárlást, míg az MKB (ahol fő számlacsomagoknál is volt áthárítás) vissza is vonta a díjemelést. Még mozgalmasabb volt a tavalyi év vége, amikor a hirdetményekben több banknál is szerepelt az áthárítás, de január elsejére ezek szépen kikoptak és gyakorlatilag egy jelentős bankszámlacsomag sem volt, ahol fizetni kellett volna januártól.

Hasonló tapogatózás indulhat el most is a bankok között, aminek az eredménye akár az is lehet, hogy már a boltban is fizethetjük az illetéket, és nem az emeléssel egyenértékű 1 ezreléket, hanem 3-at.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29